Răpirea „Mariei“ atrage atenţia asupra reţelelor internaţionale de traficanţi de carne vie. Romii din România sunt bănuiţi a fi capii organizaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii din tabăra de romi din oraşul Farsala. Poliţiştii bănuiesc că există mai multe cazuri de răpire în aceeaşi tabără. FOTO: The Daily Mail
Copii din tabăra de romi din oraşul Farsala. Poliţiştii bănuiesc că există mai multe cazuri de răpire în aceeaşi tabără. FOTO: The Daily Mail

Descoperirea „Mariei”, fetiţa de patru ani despre care se crede că ar putea fi originară din partea de nord sau de est a Europei, dă speranţe mai multor familii ai căror copii au dispărut cu ani în urmă şi care bănuiesc că vinovaţi sunt traficanţii de carne vie de etnie romă.

Fata a fost descoperită în urma unei vizite de rutină la una dintre taberele de romi din Farsala, în centrul Greciei, fiind foarte murdară şi speriată. Poliţiştii şi îngrijitorii au numit-o „Maria”, deşi numele ei real nu este cunoscut, şi nici familia din care provine.

Maria fetita blonda din tabara de romi FOTO Mediafax/AFP

Cert este că testele ADN au dovedit că fetiţa nu este copilul natural al cuplului de romi în vârstă de 39 şi 40 de ani la care a fost găsită. Maria vorbeşte doar limba romani, însă pare să înţeleagă greaca şi este comunicativă cu autorităţile elene, însă informaţiile legate de trecutul ei sunt în continuare un mister.

Poliţiştii bănuiesc că mai există mai multe cazuri asemănătoare Mariei în aceeaşi tabără de romi, de până la alţi zece copii cu origine necunoscută, posibil răpiţi de la familiile lor. În plus, traficul cu  minori şi adopţiile ilegale nu sunt rare în Grecia, notează „The Daily Mail”.

Tocmai de aceea, descoperirea Mariei a trezit speranţele altor părinţi care nu şi-au mai găsit copiii şi care bănuiesc că au fost răpiţi de romii care organizează reţele extinse de trafic de carne vie şi care folosesc minori pentru a-i obliga să cerşească. Autorităţile sunt din nou impulsionate să facă noi cercetări în cazul Madeleinei, fiica cuplului Kate şi Gerry McCann care şi-au pierdut fiica acum şase ani.

Madeleine McCann a dispărut fără urmă pe 3 mai 2001 dintr-un apartament din Praia de Luz, Portugalia, aflându-se cu părinţii ei în vacanţă. În cazul în care mai este în viaţă, Madeleine ar trebui să aibă zece ani. „Oricând este descoperit un copil într-o astfel de situaţie, (Kate şi Gerry) capătă puţină speranţă” că fiica lor a fost găsită, a spus purtătorul de cuvânt al cuplului McCann.

Kate şi Gerry Mccann ţinând un afiş cu imaginea ficei lor dispărute în urmă cu şase ani. FOTO: Reuters

copii disparuti REUTERS

Speranţei înnoite

O altă familie care nu a renunţat la gândul că îţi poate găsi copilul demult dispărut este cuplul Needham, al căror băiat a dispărut în 1999 la vârsta de 21 de luni, când se afla cu mama şi cu bunicii lui pe insula grecească Kos. „Familia mea şi cu mine suntem deosebit de bucuroşi că o fetiţă de patru ani a fost descoperită într-o tabără de romi”, a spus Kerry Needham, mama băiatului.

„Întotdeauna am crezut că răpirea lui Ben are legătură cu romii. În ultimii ani ne-am tot spus că romii nu pot ascunde un copil cu trăsături europene, iar (cazul Mariei) ne confirmă gândurile”, a mai spus Kerry. Sora băiatului, Maria, crede că autorităţile pot folosi aceeaşi metodă pentru a-l găsi pe Ben, precum cea întrebuinţată în situaţia Mariei: testul ADN.

„Cred că ar fi un lucru bun să să ne fie comparat ADN-ul cu cel al oamenilor de acolo. şi chiar dacă nu am găsit o dovadă concretă a ADN-ului lui Ben, poate găsi copii de-ai lui care ne-ar putea conduce la el”, a explicat Maria Needham.

Ben Needham fotografiat înainte să fie răpit, la aproape doi ani (stânga), şi portretul la zece ani (dreapta), recreat de experţi prin intermediul tehnicilor moderne. FOTO: Reuters

copii disparuti REUTERS

Copii răpiţi, folosiţi drept sclavi

Reţelele de romi sunt suspectate că răpesc şi trimit în fiecare an sute de copii în ţări din toată Europa, pentru a-i obliga să cerşească şi să fure de la turiştii neatenţi, cel mai des.

Sunt vizaţi mai ales băieţii şi fetele până în zece ani, traficanţii ştiind că fiecare copil poate să-i aducă mai mult de 2.000 de euro în fiecare lună. Banii ar fi trimişi în România, ţara de unde se bănuieşte că se află nucleul reţelelor, potrivit cotidianului britanic.

Detalii surprinzătoare despre reţelele de trafic de carne vie au apărut la iveală anul trecut, în timpul procesului în care au fost implicaţi doi români, capii unei organizaţii de infractori care răpeau copii pentru cerşit.

Remus Stoian, român de etnie romă în vârstă de 40 de ani, şi compatriotul său Constantin Paloş, de asemenea 40 de ani, au fost judecaţi la Paris în 2012, fiind găsiţi vinovaţi de organizarea unei „reţele internaţionale de infractori care aducea minori în Franţa, obligaţi să cerşească”. Anchetatorii au descoperi că cei doi români transportau copii din România, Franţa, până în Marea Britanie, pentru a nu fi detectaţi de autorităţi.

Copii sunt aleşi „cu atenţie”, potrivit înregistrării unei conversaţii a a celor doi infractori. „Ai nevoie de patru, cinci copii care pot lucra pentru tine; fiecare poate aduce între 100 şi 150 de euro pe zi. Poţi strânge 3.000 de euro pe an”, i-a spus Stoian lui Constantin.

Mai multe despre cazul fetiţei blonde dintr-o tabără de romi:

Poliţia elenă investighează originea unei fetiţe blonde dintr-o tabără de romi

Poliţia din Grecia încearcă să identifice originea unei fetiţe blonde găsite săptămâna acesta într-o tabără cu romi, informează BBC

Fetiţa blondă neindentificată ar fi putut fi încredinţată de mama sa biologică celor două persoane acuzate de răpire

Fetiţa blondă neidentificată, descoperită de poliţia din Grecia într-o tabără de romi, a fost încredinţată cuplului de romi care susţin că au custodia fetiţei de către mama sa biologică, persoană care nu avea posibilitatea să-şi crească fiica, au declarat sâmbătă avocaţii acestui cuplului acuzat de răpire de autorităţile elene, citaţi de AFP.

Misterul fetiţei blonde răpite de romii din Grecia. Sute de copii europeni, victimele reţelelor de crimă organizată

Cazul fetiţei blonde găsite într-o tabără de romi din Grecia, după un raid al poliţiei elene, a readus în atenţia publicului traficul de copii practicat de reţele de crimă organizată extinse pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Ţiganca din Grecia la care a fost găsită o fetiţă blondă susţine că mama biologică a copilului ar fi româncă

Femeia romă în grija căreia a fost găsită o fetiţă blondă în vârstă de patru ani, în Grecia, susţine că aceasta i-a fost încredinţată în urma cu doi ani de o româncă, scrie „Daily Mirror“.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite