Ministrul francez de Interne: „Ţiganii  trebuie să rămână în România sau să se întoarcă acolo”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat marţi că Parisul va continua să desfiinţeze taberele ilegale de ţigani români şi să-i expulzeze pe aceştia, notează EFE.

Ţiganii români trebuie „să rămână în România sau să se întoarcă acolo”, a declarat Valls într-un interviu pentru postul de radio „France Inter”. Declaraţia vine ca o reacţie la declaraţiile făcute de primarul din Nisa, conservatorul Christian Estrosi, care luni i-a îndemnat pe primarii din Franţa să „îi tăbăcească” pe cei care ocupă terenuri ilegal, provocând o polemică.

Estrosi s-a oferit să le ofere tuturor primarilor francezi „manualul” său pentru a-i combate. El a citat între mijloacele represive pe care le are la îndemână instalarea de camere pentru supravegherea deplasărilor acestora, colectarea numerelor de înmatriculare, posibilitatea confiscării vehiculelor printr-o procedură juridică.

În interviul dat marţi, Valls a reiterat că autorităţile franceze vor continua „să evacueze aceste tabere” ilegale, „unde oamenii trăiesc în condiţii inacceptabile”. Ministrul a spus că fie li se vor oferi ţiganilor români o alternativă, fie vor fi expulzaţi. Valls a amintit că la începutul mandatului său a renunţat la ajutorul de repatriere oferit ţiganilor, pentru că aceşti bani doar îi atrăgeau pe „nomazi” în Franţa.

Ministrul socialist a insistat că „este inacceptabil să existe ocupări ilegale a unor terenuri publice sau private”.

Totuşi, el a arătat că, deşi municipalităţile au obligaţia să dispună de spaţii unde să-i adăpostească pe imigranţi, acest lucru nu prea se întâmplă în unele regiuni ale ţării, precum cea în care se află Nisa.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri