Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar putea domina nord-vestul Mării Negre dacă va reuşi să-şi consolideze poziţia pe Insula Şerpilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Şerpilor
Insula Şerpilor

Rusia ar putea domina nord-vestul Mării Negre în contextul în care va reuşi să îşi consolideze poziţia pe Insula Şerpilor cu ajutorul rachetelor de croazieră strategice de apărare aeriană şi de coastă, a anunţat, miercuri, Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic.

„Dacă Rusia îşi consolidează poziţia pe Insula Şerpilor cu rachete de croazieră strategice de apărare aeriană şi de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre”, subliniază comunicatul publicat de Ministerul britanic al Apărării, miercuri.

Luptele continuă pe Insula Şerpilor, iar Rusia încercă în mod constant să îşi consolideze garnizoana care se află în acel loc, se mai arată în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.

„Ucraina a lovit cu succes sistemele de apărare antiaeriană rusă şi a reaprovizionat navele cu drone de tip Bayraktar. Navele de aprovizionare ale Rusiei au o protecţie minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii Marinei Ruse în Crimeea după pierderea crucişătorului Moskva”, se mai precizează în comunicat.

Astfel, eforturile Rusiei de a-şi spori prezenţa forţelor pe Insula Şerpilor oferă Ucrainei mai multe şanse de angajare a trupelor ruse, precum şi a echipamentului militar pentru un război de uzură, se mai menţionează în comunicat.

Propaganda rusă răspândeşte ştiri false despre atacul ucrainenilor asupra Insulei Şerpilor

Centrul ucrainean pentru Contracarare a Dezinformării avertizează, miercuri, că Rusia continuă să dezinformeze în legătură cu războiul din Ucraina şi că presa de propagandă de la Moscova răspândeşte acum ştiri false despre atacul ucrainean de pe Insula Şerpilor şi despre preşedintele Volodimir Zelenski. „Popagandiştii încearcă să lanseze o campanie de discreditare a preşedintelui (Volodimir Zelenski – n.r.)” – se arată într-un raport al centrului.

Presa de propagandă din Rusia scrie că, „în pofida faptului că Statul Major al Ucrainei a fost împotriva atacului sinucigaş asupra Insulei Şerpilor, preşedintele Zelenski, sfătuit de consultanţi britanici, a ordonat lansarea unei operaţiuni pe insulă”. 

Încercarea de a captura Insula Şerpilor a fost inutilă, din punct de vedere militar, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Campania de PR negândită a regimului de la Kiev de a ocupa Insula Şerpilor, în ajunul Zilei Victoriei, s-a încheiat cu o catastrofă pentru Forţele Armate ale Ucrainei, a declarat marţi general-maiorul Igor Konaşenkov.

”Această aventură s-a încheiat cu o catastrofă pentru Ucraina. Campania de PR negândită a regimului de la Kiev de a ocupa Insula Şerpilor în ajunul Zilei Victoriei a dus la moartea inutilă a peste 50 de militanţi ucraineni şi personal militar al unităţilor de elită ale Forţelor Armate ale Ucrainei, la pierderea a patru avioane, zece elicoptere, trei bărci şi treizeci de vehicule aeriene fără pilot”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Astăzi, militarii ruşi au găsit alte trei cadavre ale sabotorilor ucraineni, fiind aduse de pe mare la ţărm. În urma eşecului operaţiunii Kievului, 27 de cadavre de militanţi ai unităţilor speciale ucrainene şi naţionalişti rămân pe Insula Şerpilor”, a spus Konaşenkov. ”Aş dori să menţionez că un alt vehicul aerian ucrainean fără pilot Bayraktar TB2 a fost distrus de sistemele ruseşti de apărare aeriană în această după-amiază (marţi) în zona Insulei Şerpilor”, a adăugat el.

Potrivit lui Konaşenkov, regimul de la Kiev a pierdut 30 de vehicule aeriene militare fără pilot în zonă, în ultimele trei zile, nouă dintre acestea fiind drone de atac Bayraktar TB2. ”Toate vehiculele aeriene fără pilot au fost implicate în ”campania de PR” eşuată a regimului de la Kiev de a ocupa Insula Şerpilor, în ajunul zilei de 9 mai, Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial”, a adăugat Konaşenkov. În total, în urma unei confruntări lipsite de sens de a ocupa insula, din punct de vedere militar, regimul de la Kiev a pierdut trei bombardiere Su-24 şi un avion de vânătoare Su-27 în zona insulei. Au fost distruse zece elicoptere ale Forţelor Aeriene Ucrainene. Dintre acestea, trei elicoptere Mi-8 cu trupe de desant aerian la bord au fost doborâte, precum şi un elicopter de sprijin Mi-24. În plus, alte şase elicoptere Mi-8 şi Mi-24 implicate în operaţiune au fost distruse la sol, în apropierea Arciz, din regiunea Odesa”, a mai spus el. Konaşenkov a adăugat că trei bărci blindate ucrainene de asalt-desant Centaur au fost, de asemenea, distruse în mare.

RBC subliniază că Insula Şerpilor este situată la aproximativ 48 de kilometri de capătul sudic al părţii continentale a Ucrainei, în nord-vestul Mării Negre. Un raport de anul trecut al think-tank-ului independent al Consiliului Atlantic a arătat că, deşi se întinde pe aproximativ 18 hectare, Insula Şerpilor este un element-cheie al revendicărilor teritoriale maritime ale Ucrainei.

Expertul militar Oleg Jdanov, de asemenea, a explicat recent că Rusia doreşte să înfiinţeze pe Insula Şarpelui un punct strategic de unde să-şi transfere trupele în Transnistria. Armata ucraineană, însă, încearcă în toate modurile posibile să împiedice acest lucru. Pe 24 februarie, trupele invadatoare ruse au distrus complet toate clădirile de pe Insula Şerpilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite