MAE: Norvegia susţine aderarea României la spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi nu este membră UE, Norvegia participă la Spaţiul Economic European FOTO Adevărul
Deşi nu este membră UE, Norvegia participă la Spaţiul Economic European FOTO Adevărul

Ministerul Afacerilor Externe precizează, sâmbătă, într-un comunicat, că niciun oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică referitoare la faptul că Norvegia se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Ca urmare a apariţiei în presa română a unor ştiri de presă potrivit cărora Norvegia ar fi anunţat că se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, MAE face următoarele precizări: Niciun oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică în sensul articolului menţionat. Din contră, cu prilejul întâlnirilor avute la diverse niveluri cu oficialităţile norvegiene, partea română a fost asigurată de faptul că Norvegia susţine aspiraţiile legitime ale României de aderare la Spaţiul Schengen, având în vedere statutul şi relaţiile speciale pe care Norvegia le are cu UE”, se subliniază în comunicatul MAE, citat de Agerpres.

MAE reaminteşte faptul că Norvegia nu este membră a UE, însă participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen, neavând însă, sub aspect strict tehnic, drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

La nivelul Ambasadei României la Oslo nu există informaţii privind existenţa vreunui ONG norvegian care să strângă semnături pentru o petiţie contra aderării ţării noastre la Schengen. Libertatea de mişcare a cetăţenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertăţi fundamentale) este garantată prin Tratatele de Aderare la Uniune şi nu are legătură directă cu apartenenţa la Spaţiul Schengen. Astfel, din momentul aderării României la UE, cetăţenii români pot călători liber în Spaţiul Economic European, deci şi în Norvegia, indiferent de apartenenţa ţării noastre la Spaţiul Schengen”, conform documentului citat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite