Primarul Nisei cere ca România şi Bulgaria să nu fie primite în Schengen. O alternativă propusă: Franţa să iasă din Schengen ca să nu mai primească ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Estrosi, primarul Nisei FOTO Reuters
Christian Estrosi, primarul Nisei FOTO Reuters

Primarul Nisei, Christian Estrosi, a cerut ca România şi Bulgaria să nu fie primite în spaţiul Schengen, scrie „Liberation” în ediţia sa online. De asemenea, Estrosi, deputat al formaţiunii de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară, a cerut marţi ca regulile de expulzare a ţiganilor să fie aplicate mult mai strict.

Estrosi a propus ca România şi Bulgaria să nu fie primite în spaţiul Schengen, pentru ca cetăţenii celor două ţări să nu poată locui şi munci în mod legal oriunde în Uniunea Europeană. Practic, potrivit legislaţiei comunitare, România şi Bulgaria ar trebui să devină membri cu drepturi depline în spaţiul Schengen în 2014.

Există două ţări care nu fac parte din zona Schengen şi au acord de liberă circulaţie cu Uniunea Europeană - Marea Britanie şi Irlanda. Estrosi e atât de supărat pe ţiganii români şi bulgari, încât a propus ca Franţa să urmeze exemplul celor ţări din arhipelagul britanic.

Într-un interviu acordat marţi televiziunii publice France 2, primarul a făcut mai multe propuneri. În primul rând, pe lângă aplicarea mai strictă a regulilor de expulzare, Estrosi a cerut Guvernului de la Paris să retragă circulara prin care municipalităţile sunt obligate să aloce terenuri pentru „gens du voyage”, cum sunt numiţi nomazii în Franţa. Circulara a fost publicată în august 2012 şi parafată de ministrul de Interne, Manuel Valls.

Primarul Nisei s-a plâns că ministrul francez de Interne, Manuel Valls, face prea puţin ca să combată nomazii. Estrosi susţine că poliţia nu poate acţiona împotriva ţiganilor, pentru că acestea sunt ordinele primite de la Valls.

„Cer (...) să pot, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară (...), să fiu ajutat de poliţia mea municipală, lucru care nu mi se permite astăzi de lege”, a spus Estrosi referindu-se la evacuarea ţiganilor. „Atunci când nomazii îşi parchează prost frumoasele lor maşini pe terenurile de sport pe care le distrug (...), nu pot fi confiscate imediat fără să se apeleze la tribunale, pur şi simplu pe baza constatărilor făcute în calitate de ofiţeri de poliţie judiciară”, s-a mai plâns Estrosi.

Imediat după ce interviul a fost difuzat, organizaţia SOS Racisme a depus o plângere împotriva lui Estrosi pentru incitarea la ură împotriva comunităţii rome. „Declaraţiile sunt periculoase şi atestă o competivitate între UMP şi Frontul Naţional”, a declarat Amadou Diallo, reprezentant al organizaţiei, pentru cotidianul „Nice Matin”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite