Jihadul Islamic a publicat un clip cu ostatici israelieni pe care s-ar pregăti să-i elibereze. Reacția Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aripa armată a grupării palestiniene Jihadul Islamic a difuzat joi clipuri cu doi ostatici israelieni reținuți în Gaza pe care susține că este pregătită să-i elibereze, relatează BBC.

Hanna Katsir, în vârstă de 77 de ani, a fost răpită din kibbutzul Nir Oz pe 7 octombrie FOTO via BBC
Hanna Katsir, în vârstă de 77 de ani, a fost răpită din kibbutzul Nir Oz pe 7 octombrie FOTO via BBC

Gruparea aliată Hamas a declarat că este pregătit să elibereze o femeie în vârstă de 77 de ani și un băiat de 13 ani din motive umanitare și medicale, dar numai dacă vor fi îndeplinite „măsurile corespunzătoare”.

Israelul a descris videoclipurile ca fiind un important „semn de viață”, dar a refuzat să spună dacă aceștia urmează să fie eliberați.

Asta ar facilita „teroarea psihologică” pe care vor să o creeze răpitorii, a spus acesta.

În clipul publicat de grupare, cei doi ostatici se adresează camerei de filmat.

Femeia, Hanna Katsir, este într-un scaun cu rotile. Ea a fost răpită din kibbutzul Nir Oz la 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul. Cel de-al doilea ostatic este un adolescent din aceeași comunitate.

Ambii ostatici îl critică dur pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Nu este clar dacă mesajul vine din partea lor sau este un text pregătit de teroriști.

BBC scrie că nu publică înregistrarea video, care are o durată de peste trei minute, motivând faptul că prizonierii de război și ostaticii sunt protejați de dreptul umanitar internațional, iar BBC nu difuzează materiale care ar putea fi filmate sub constrângere.

Anterior, președintele israelian, Isaac Herzog, a respins informațiile potrivit cărora ar putea fi iminentă o înțelegere pentru eliberarea unora dintre ostaticii deținuți în Gaza.

Cine sunt ostaticii luați de Hamas din Israel?

Armata israeliană afirmă că 242 de persoane sunt ținute ostatice în Gaza. Patru ostatici au fost eliberați, iar un altul a fost eliberat de forțele israeliene.

Gruparea Hamas susține că a ascuns ostaticii pe care îi deține în „locuri sigure și tuneluri” în Gaza. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat anterior că printre ostatici se numără 20 de copii și între 10 și 20 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Joi, Herzog a declarat că nu a văzut nicio informație substanțială cu privire la posibilele eliberări.

El a făcut această declarație în timp ce premierul Qatarului a găzduit o întâlnire la Doha cu șefii CIA și Mossad, în cadrul căreia aceștia ar fi discutat despre posibilii termeni ai unui acord pentru eliberarea mai multor ostatici.

Între timp, doi oficiali de rang înalt ai Hamas, Ismail Haniyeh și Khaled Meshaal, au sosit la Cairo, unde potrivit unor relatări s-au întâlnit cu șeful serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel.

Rețelele din Qatar și din Egipt au declarat că emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, este așteptat să viziteze Cairo mâine.

Armata israeliană va face zilnic pauze umanitare de patru ore în anumite zone din nordul Fâșiei Gaza, a anunțat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite