Armata israeliană a înconjurat cel mai mare spital din Gaza. Un proiectil care a lovit al-Shaifa ar putea fi o tragere eșuată a teroriștilor Hamas VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 palestinieni au fost ucişi şi alţi zeci răniţi într-un bombardament israelian asupra spitalului al-Shifa, cel mai mare din enclava palestiniană, a anunțat vineri guvernul condus de gruparea islamistă Hamas, potrivit AFP. Forțele israeliene au înconjurat spitalul, a relatat BBC, citând martori. Totodată, tancuri israeliene au fost văzute în curtea spitalului de pediatrie Al-Rantisi din orașul Gaza.

Bombardamente israeliene asupra nordului Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE
Bombardamente israeliene asupra nordului Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

Un jurnalist al France Presse a văzut cel puţin şapte corpuri acoperite în exteriorul spitalului al-Shifa după un bombardament pe care guvernul Hamas l-a pus în seama armatei israeliene.

BBC Verify a investigat o înregistrare video postată pe rețelele de socializare care arată un proiectil căzând asuprfa spitalului Al-Shifa - cel mai mare din Gaza - unde civilii s-au refugiat din fața bombardamentelor

Înregistrarea - partajată pe aplicația de mesagerie Telegram - arată partea din față a unității de chirurgie, urmată de sunetul unui proiectil în zbor, apoi oameni care strigă și fug. În continuare, poate fi văzut un bărbat cu o rană gravă la picior în fața clădirii.

BBC Verify a încetinit începutul clipului și se poate distinge (încercuit cu roșu) ceva ce pare a fi un proiectil care se deplasează foarte repede pe cerul nopții, în diagonală. Dispare din vedere, iar imediat după aceea se aude un fluierat și oameni țipând.

Proiectil căzând peste spitalul Al-Shaifa din orașul Gaza FOTO via BBC
Proiectil căzând peste spitalul Al-Shaifa din orașul Gaza FOTO via BBC

Vineri, site-rile media au relatat despre explozii în interiorul sau în apropierea a trei spitale din nordul Fâșiei Gaza: Al-Shifa, Al-Quds și Spitalul Indonezian. Aceasta are loc în timp ce forțele israeliene pătrund adânc în orașul Gaza în cadrul operațiunii lor militare menite să distrugă infrastructura Hamas, centrele de comdandă, depozitele de arme și pe militanții ascunși într-o vastă rețea de tuneluri.

Ce se știe despre situația din cele trei spitale din nordul Gaza

Spitalul Al Shifa

Forțele israeliene sunt acum prezente pe toate cele patru laturi ale celui mai mare spital din orașul Gaza, au declarat persoane din oraș pentru corespondentul BBC în Gaza, Rushdi Abualouf. Aceștia au declarat că forțele israeliene s-ar afla la aproximativ 250 de metri distanță de unitatea spitalicească.

În cursul zilei de vineri, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că un atac israelian a lovit curtea spitalului în cursul nopții de joi.

Spitalul Al Quds

Spitalul Al-Quds, din orașul Gaza, ar fi înconjurat. O persoană din spital a declarat pentru BBC: "Nu există tancuri în interiorul spitalului, dar spitalul este înconjurat de tancuri din toate părțile și aud ciocniri și explozii continue."

Spitalul indonezian

Anterior, ministerul de externe indonezian a declarat că exploziile din apropierea spitalului au avariat peste noapte porțiuni ale acestuia.

Martori oculari au declarat pentru BBC că trupele israeliene folosesc megafoane pentru a ordona tuturor celor care se află în interiorul spitalului Spitalul pediatric Al-Rantisi din orașul Gaza., care nu fac parte din personalul medical sau nu sunt pacienți, să părăsească clădirea.

Mii de persoane adăpostite la spitalul Shifa au fugit după bombardamentele din cursul nopții

Palestinieni evacuați din zona de luptă din nordul Gaza au declarat pentru Associated Press că mii de persoane strămutate care se adăpostiseră la spitalul Shifa, în inima orașului Gaza au fugit în urma exploziilor din cursul nopții.

Spitalul adăpostea aproape 80.000 de persoane.

Unii dintre cei care au fugit vineri au declarat că au rămas în urmă doar medicii și câteva sute de pacienți grav răniți. Medicii de la Spitalul Shifa nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii din cauza întreruperilor conectivitate la internet.

Armata israeliană a afirmat că Hamas se ascunde în și sub spitale și că a înființat un centru de comandă sub Shifa - afirmații pe care grupul militant și personalul spitalului le neagă.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că au fost efectuate bombardamente în apropierea a patru spitale din nordul Gaza în timpul nopții și vineri dimineața devreme.

Un înalt oficial israelian din domeniul securității a declarat pentru Associated Press că se efectuează o analiză și că rezultatele inițiale indică faptul că una dintre loviturile de la Shifa a fost rezultatul unei trageri eșuate a militanților.

20 din cele 36 de spitale nu mai sunt funcţionale în Gaza

Din cele 36 de spitale ale Fâşiei Gaza, 20 nu mai sunt funcţionale din cauza bombardamentelor, distrugerilor şi lipsei materialelor sanitare, a deplâns vineri OMS, potrivit AFP, preluat de Agerpres. Inclusiv spitalele încă operaţionale funcţionează doar în regim de avarie, cu activitatea perturbată de lipsa electricităţii şi a proviziilor suficiente de materiale precum dezinfectanţii sau anestezicele.

Spitalul al-Shifa este singurul care are o secţie pediatrică, cu pacienţi minori ce au nevoie de terapie intensivă sau dializă, o întrerupere a funcţionării acestuia ameninţând viaţa celor internaţi acolo, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite