Lupta pentru Grădina Botanică din Kiev. O colecție de plante veche de zeci de ani e în pericol din cauza lipsei de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În serele luxuriante ale Grădinii Botanice Naționale din Kiev, personalul se străduiește să salveze o colecție de plante tropicale veche de zeci de ani, care sunt acum în mare pericol.

Grădina Botanică din Kiev. FOTO Shutterstock (arhiva)
Grădina Botanică din Kiev. FOTO Shutterstock (arhiva)

Plantele sunt în pericol după ce lunile de atacuri rusești  supra rețelei electrice ucrainene au dus la întreruperi de energie electrică, amenințând alimentarea cu energie termică a grădinii.

„Aceste colecții nu pot fi restaurate. Aceasta nu este o seră cu castraveți și roșii... Pierderea acestei colecții ar fi o mare pierdere națională pentru Ucraina. Plantelor nu li se poate spune...vă rog să rezistați, pentru că astăzi sunt -15 grade (Celsius). Este imposibil", a declarat Lyudmyla Buiun, responsabilă cu plantele tropicale și subtropicale, pentru Reuters.

Plantele s-ar confrunta cu o criză gravă dacă temperatura din seră ar scădea sub 15 grade Celsius, a adăugat ea.

Găsirea unor modalități de a menține un climat tropical într-un Kiev înghețat, afectat de întreruperi frecvente de energie electrică, este foarte dificilă, iar lucrătorii din grădină încălzesc acum preventiv serele prin arderea de lemne de foc, deși fumul reprezintă un risc pentru plante, mai scrie Reuters.

În mod normal, aceștia ar crea căldură prin arderea lemnului în cuptoare electrice. Cu toate acestea, întreruperile frecvente de energie electrică perturbă ciclul de încălzire și este nevoie de ore pentru a reporni cuptoarele, a declarat operatorul sălii de cazane, Yurii Nai.

Administrația grădinii s-a conectat acum la sistemul central de încălzire din Kiev pentru a avea un sistem de rezervă  dar se teme de noi atacuri cu rachete asupra rețelei electrice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite