Toate semnele sugerează că Putin și camarila sa se pregătesc pentru un război îndelungat în Ucraina | Analiză Politico
0Când a vizitat Hersonul proaspăt eliberat în noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța: „Acesta este începutul sfârșitului războiului“. Cu toate acestea, doar în retrospectivă se va vedea clar dacă retragerea rusă a marcat într-adevăr începutul sfârșitului sau dacă va fi văzută ca o simplă pauză într-un război mult mai lung - mai ales că toate semnele indică faptul că Rusia se pregătește pentru o luptă îndelungată, scrie POLITICO.

În ultima lună, nici forțele ucrainene, nici cele rusești nu au avut prea multe de arătat în ceea ce privește câștigurile teritoriale obținute în lupta feroce de pe liniile de front din Donețk și Luhansk - doar un număr mare de morți și răniți și epuizarea muniției, în special a obuzelor de artilerie și a rachetelor.
În ciuda adăugirilor moderne reprezentate de drone și de războiul electronic, o mare parte din luptele din Ucraina au amintit de Primul Război Mondial.
Odată ce pământul va îngheța, Ucraina va avea aparent două opțiuni tactice: să lanseze o ofensivă în sud, cu scopul de a rupe puntea terestră a Rusiei cu Crimeea, sau să se concentreze asupra orașului Luhansk din nord-est. Pentru a putea face oricare dintre cele două, va fi însă nevoie de o reaprovizionare masivă din partea puterilor occidentale.
În cadrul unei vizite la Washington în această săptămână - prima călătorie a lui Zelenski în afara Ucrainei de la invadarea Rusiei - el a insistat foarte mult pentru mai mult și mai bine. Rezervele se diminuează și în arsenalele occidentale, dar urgența pentru Ucraina este din ce în ce mai mare: Muniția si armamentul vor fi necesare nu numai pentru ca Ucraina să lanseze ofensive, ci probabil și pentru apărare.
Între timp, există o îngrijorare din ce în ce mai mare că forțele rusești din Ucraina, sub comanda generalului Serghei Surovikin - un comandant care, așa cum a prezis POLITICO, s-a dovedit a fi mai abil din punct de vedere tactic decât predecesorii săi - pregătesc o contraofensivă care va fi întărită de peste 200.000 de recruți nou mobilizați.
În ultimele luni, Rusia nu a avut forța de muncă necesară pentru a asigura orice crâmpei de teren cucerit. Și, deși noii recruți s-ar putea să nu fie cei mai bine antrenați sau motivați, aruncarea unui asemenea număr în luptă ar putea avea totuși un impact semnificativ - mai ales că președintele rus Vladimir Putin este la fel de insensibil ca Stalin în ceea ce privește trecerea cu vederea a numărului de pierderi în rândul forțelor sale. Acesta este modul rusesc de a face război - caută să copleșească prin număr, indiferent de costul uman.
În schimb, Ucraina va trimite pe front în această iarnă doar 30.000 de trupe nou antrenate, iar discrepanța îi îngrijorează pe oficialii militari de la Kiev. „Inamicul nu ar trebui să fie desconsiderat. Ei nu sunt slabi... și au un mare potențial“, a declarat săptămâna aceasta generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene.
Moscova: „totul pentru front, totul pentru victorie“
Rusia se află, de asemenea, în mijlocul a ceea ce Andrew Monaghan, cercetător asociat la Colegiul de Apărare al NATO, a numit „o regândire“ a strategiei, în timp ce la Moscova se fac apeluri la „totul pentru front, totul pentru victorie“. În comentariile adresate șefilor săi militari la mijlocul săptămânii trecute, Putin a răspuns aparent la aceste apeluri, promițând nu doar să continue așa-numita operațiune militară specială până în 2023, ci și să o intensifice, afirmând că nu există nicio limită pentru suma de bani pe care Rusia este dispusă să o cheltuiască.
Cu alte cuvinte, după ce a ordonat deja industriei sale să se retehnologizeze pentru a spori livrările militare, Kremlinul se pregătește pentru un război lung. Cu toate acestea, modul în care Rusia va escalada, ce obiective tactice va urmări cu noile sale trupe și ce lecții a învățat din conflictul de până acum rămân neclare. De asemenea, nu este clar cum va acumula muniția de care are nevoie.
Zvonurile privind o remaniere în eșaloanele superioare ale forțelor armate rusești au apărut la Moscova de câteva săptămâni, existând discuții potrivit cărora șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, ar putea fi înlocuit. Va apela Putin din nou la oameni mai tineri pentru a obține rezultatele pe care le dorește, așa cum a făcut atunci când a rupt tiparul vechimii în octombrie și l-a numit pe colonelul Oleg Gorșenin, în vârstă de 44 de ani, la comanda puternicului Centru Național de Management al Apărării?
Dacă va avea loc o remaniere, aceasta „va oferi, probabil, o oarecare claritate cu privire la modul în care Moscova înțelege amploarea războiului până în 2023 și cum ar putea arăta orice escaladare ulterioară, inclusiv intensificarea campaniei - sau chiar o ofensivă majoră - mai târziu în iarnă sau în primăvară", potrivit lui Monaghan.
Kievul nu se îndoiește că urmează o nouă ofensivă rusă
Deși Putin a evitat să prezică succese sau obiective iminente în remarcile sale din această săptămână, el a lăsat să se înțeleagă că se așteaptă la rezultate. „Țara și guvernul oferă tot ceea ce cere armata - totul. Am încredere că va exista un răspuns adecvat și că rezultatele vor fi obținute", a declarat el.
Iar rezultatele pe care Putin va dori probabil să le vadă sunt în regiunile pe care le-a anexat în mod oficial în acest an, doar pentru a vedea bucăți din ele eliberate ulterior de Ucraina. Dar analiștii militari occidentali nu se așteaptă ca Rusia să organizeze o ofensivă de-a lungul întregului front șerpuit și alungit - mai degrabă un asalt pe mai multe fronturi, care să se concentreze asupra unor sate și orașe cheie din jurul Donețkului, asupra orașelor dintre Harkov și Luhansk și în Zaporojie, unde au fost raportate mișcări sporite de trupe și echipamente peste granița din Rusia.
Rusia ar putea arunca și un joker - cum ar fi un alt atac din Belarus spre Kiev și, de asemenea, la vest de capitală, spre Viniția, punând în pericol liniile de cale ferată care vin dinspre vest și autostrada E40 care leagă Liovul de Kiev.
În ultimele săptămâni, forțele rusești au crescut constant în Belarus, iar surse ucrainene au declarat pentru POLITICO că avioanele de război rusești au testat aparent apărarea aeriană a Ucrainei de-a lungul graniței. Iar Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că a continuat să observe semne care să fie în concordanță cu „o nouă invazie rusă în nordul Ucrainei dinspre Belarus“.
De asemenea, Institutul a declarat că surse independente din Belarus continuă să raporteze creșterea forțelor mecanizate rusești în țară, cu aproximativ 30 de tancuri rusești T-80 care ar fi fost desfășurate în jurul datei de 20 decembrie. Cu toate acestea, niciun grup de atac nu pare să se fi format încă, sugerând că un atac din Belarus „nu este foarte probabil iminent“.
Totuși, iminent sau nu, strategul militar american Edward Luttwak a avertizat cu privire la „o manevră de coasă din Belarus până la Viniția pentru a izola Kievul de liniile sale de aprovizionare dinspre vest". Și, după cum a declarat săptămâna aceasta generalul ucrainean Valerii Zalujnîi, el nu are „nicio îndoială că [Rusia] va ataca din nou Kievul“.