Localnicii din Kiev stau la coadă pentru apă după loviturile rusești asupra instalațiilor cheie din întreaga țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din capitala ucraineană, Kiev, au fost nevoiți să stea la coadă pentru apă după ce rachete rusești au lovit luni instalații cheie din întreaga țară, notează BBC. 

Locuitorii Kievului au rămas fără apă potabilăla robinete
Locuitorii Kievului au rămas fără apă potabilăla robinete Foto Tom Soufi Burridge via Twitter

Într-un mesaj publicat aseară, primarul orașului, Vitali Klitciko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuințe nu aveau energie electrică.

Treisprezece persoane au fost rănite în atacurile din întreaga țară, a declarat acesta. 

Rusia a menționat că atacurile au vizat sistemele de control militar și energetic ale Ucrainei și că toate țintele au fost lovite.

Acestea au fost parțial ca răspuns la un atac asupra unei nave de război rusești în weekend, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin.

În actualizarea sa de seară, armata ucraineană a declarat că a doborât 45 din cele 55 de rachete care au fost lansate.

Din motive de securitate, lumii exterioare i se arată rareori distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei de către atacurile aeriene rusești.

Oficialii ucraineni spun că acest lucru se face pentru a evita transmiterea de informații care ar putea fi folosite în viitoarele atacuri, inclusiv locațiile lovite - sau potențial ratate.

Însă consecințele loviturilor de luni erau vizibile peste tot. În mai multe regiuni au fost întreruperi de energie electrică în mod continuu.

Ucrainenii în general au fost îndemnați să reducă ceea ce este deja un consum de energie electrică „extrem de frugal”, după cum a spus președintele Volodimir Zelenski.

În Kiev, iluminatul stradal a fost oprit, iar troleibuzele au fost înlocuite cu autobuze convenționale.

Cozi lungi au fost observate în tot orașul, locuitorii făcând cozi pentru a colecta apă de la pompe, după ce propriile rezerve au fost oprite. 

Se spune că până la 80% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă curentă imediat după atacuri.

Ulterior, Zelenski a declarat în discursul său de seară că se lucrează în continuare la reconectarea gospodăriilor la serviciile de alimentare cu apa.

Rusia nu are rachetele necesare pentru a distruge „voința ucraineană de a trăi”, a adăugat el într-un mesaj sfidător.

În afară de capitală, alte zone afectate de lovituri au fost Lviv, Dnipropetrovsk, Harkov şi Zaporizhzia.

În total, 18 instalații - majoritatea generatoare de energie - au fost lovite de rachete și drone în 10 regiuni, au declarat oficialii ucraineni.

Una dintre rachetele interceptate de apărarea aeriană a Ucrainei a aterizat într-un oraș de frontieră din Republica Moldova, provocând pagube la case, dar fără victime, potrivit autorităților din țara vecină.

Ulterior, Republica Moldova a declarat că un angajat al ambasadei ruse din Chișinău a fost somat să părăsească teritoriul său, fără a preciza cine este persoana în cauză.

Atacurile de luni au avut loc după ce Rusia a acuzat Ucraina pentru un atac cu drone asupra Flotei sale din Marea Neagră în peninsula anexată Crimeea în weekend - o chestiune pe care Kievul nu a comentat-o.

Răspunzând luni seara la întrebările reporterilor, președintele Putin a confirmat că loviturile au fost parțial menite să fie o măsură de răzbunare.

De asemenea, el a declarat că Rusia și-a suspendat, dar nu și-a încheiat participarea la un acord negociat de ONU care permite trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale din porturile ucrainene, deși Ucraina a declarat mai devreme luni că navele continuă să plece, în ciuda retragerii Rusiei din acord.

Noul val de atacuri a fost cel mai recent exemplu a ceea ce a devenit strategia Rusiei în Ucraina: țintirea infrastructurii importante înainte de iarnă, când temperaturile pot scădea până la -20C.

Ucraina spune că acesta este răspunsul Rusiei la înfrângerile sale militare, în timp ce armata ucraineană recuperează teritoriu într-o contraofensivă de succes.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite