„London Bridge is down“: Planul secret pentru moartea reginei Elisabeta a II-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce se va întâmpla în ziua în care va muri regina Marii Britanii? Răspunsul a fost oferit joi de cotidianul britanic „The Guardian“, care a pus mâna pe documentul secret cu protocolul de urmat de la anunţul privind moartea Elisabetei a II-a până la funeraliile sale.

Moartea reginei Elisabeta a II-a va activa operaţiunea „London Bridge“, dezvăluie „The Guardian“, prezentând-o în detaliu.

Cel care-i va închide ochii este prinţul Charles, urmaşul său la tron. Apoi secretarul personal al reginei, Sir Christopher Geidt, va trebui să-l contacteze pe premier şi să-i dea vestea pronunţând numele de cod „London Bridge is down“. „The Guardian“ aminteşte că vestea morţii regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a, a fost dată cu numele de cod „Hyde Park Corner“. Abia după înştiinţarea premierului britanic, Centrul pentru răspuns global al Ministerului de Externe va anunţa celelalte 15 teritorii din afara Regatului Unit asupra cărora mai domneşte regina. Alte 36 de naţiuni, unde regina a jucat un rol simbolic major timp de decenii, vor fi apoi informate. În cele din urmă, informaţia va fi transmisă publicului din lumea întreagă prin intermediul agenţiei Press Association. De remarcat că până acum BBC avea exclusivitate asupa acestei veşti.

12 zile de doliu naţional

Garda de la Palatul Buckingham va purta însemne de doliu, în timp ce site-ul de internet al monarhiei britanice va transmite informaţiile pe un fond negru. Cuvintele imnului naţional vor fi modificate pentru a reveni la „God save the king“, iar doliul naţional va dura 12 zile.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei va fi expus la Westminster timp de 23 de ore pe zi, iar 500.000 de persoane sunt aşteptate să-şi ia rămas-bun. Marea Britanie va fi complet paralizată în acele zile. Începutul ceremoniei funerare va fi anunţat de clopotele celebrului ceas Big Ben, care se vor auzi dimineaţa, la ora 09.00. Până la 2.000 de invitaţi vor fi aşteptaţi la înmormântarea Elisabetei a II-a.

Elisabeta a II-a va împlini 91 de ani pe 21 aprilie. Ea a urcat pe tron în 1952 şi a devenit pe 9 septembrie 2015 cel mai longeviv monarh britanic, depăşind-o pe regina Victoria, care s-a născut în 1819 şi a domnit în perioada 1837-1901.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite