LIVE TEXT | Război în Ucraina. Trupele ruse participă la exerciții tactice în Belarus. Putin s-a comparat cu Petru cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin s-a comparat cu țarul rus Petru cel Mare observând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare. Această invocare a istoriei imperiale ruse încadrează în mod explicit obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod evident imperialiste și încă maximaliste.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 21.22 George Friedman: În războiul din Ucraina, niciuna dintre părți nu este zdrobită sau epuizată

Rusia a acceptat invitația Washingtonului de a se angaja în discuții de pace asupra războiului din Ucraina. Ambele, desigur, au rezerve. Rusia că trebuie să continue să dețină teritorii în Ucraina, Americii că trebuie să se asigure că Rusia predă teritoriul Ucrainei, scrie George Friedman, în geopoliticalfutures.com.

S-ar părea, așadar, că pacea este puțin probabilă și că discuțiile sunt, prin urmare, inutile de la început. Dar nu este cazul. Orice târguială asupra unei chestiuni serioase începe mai întâi cu o examinare pentru a vedea cât de profund este implicată cealaltă parte. Negocierea începe cu fiecare parte avansând cereri care sunt atât de inacceptabile încât să înfurie cealaltă parte.

Continuarea aici

UPDATE 20.12 Cuplu bănuit de spionaj în favoarea Rusiei, arestat la Odesa

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că un cuplu căsătorit bănuit de spionaj în favoarea Rusiei în orașul Odesa de la Marea Neagră a fost arestat.

SBU acuză cuplul că a adunat informații secrete pentru Rusia despre locurile pentru probabile desfășurări militare și despre mișcarea unităților de apărare antiaeriană. 

Cei doi, ale căror nume nu au fost dezvăluite, sunt bănuiți că erau ofițeri ai serviciului secret al armatei ruse care aveau de gând să înființeze o rețea de agenți în sudul Ucrainei. Detalii aici

Cei doi suspecți au ajuns în Ucraina în anul 2018. FOTO SBU
Cei doi suspecți au ajuns în Ucraina în anul 2018. FOTO SBU

UPDATE 18.59 Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist, susțin experții ISW

Experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susțin că președintele Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist.

În discursul susținut de președintele rus la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului de miercuri, acesta a declarat că „operațiunea militară specială” (așa cum Kremlinul numește războiul împotriva Ucrainei) este un „proces lung” și ar trebui să aibă ca rezultat achiziționarea de noi teritorii. Detalii aici

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 17.54 Putin anunţă că bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene vor continua

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii, relatează agenţiile AFP şi EFE.

„Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (pe teritoriul rus, n.red)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a spus Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi. Detalii aici  

UPDATE 17.06 Ungaria s-a opus unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ungaria s-a opus noului pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în timpul întrunirii de miercuri a reprezentanților țărilor din Uniunea Europeană, relatează publicația Financial Times.

De asemenea, Budapesta nu a fost de acord cu propunerea de dublare a fondului pentru livrarea de arme către Ucraina. 

Sursele Financial Times susțin că Ungaria „frânează” în mod intenționat toate hotărârile Uniunii Europene care necesită unanimitatea celor 27 de țări membre. Detalii aici

UPDATE 16.35 Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist, susțin experții ISW

Experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susțin că președintele Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist.

În discursul susținut de președintele rus la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului de miercuri, acesta a declarat că „operațiunea militară specială” (așa cum Kremlinul numește războiul împotriva Ucrainei) este un „proces lung” și ar trebui să aibă ca rezultat achiziționarea de noi teritorii. Detalii aici

UPDATE 15.33 Țările din UE vor completa cu două miliarde de euro  fondul pentru achizițiile de arme pentru Ucraina

Ţările din Uniunea Europeană vor completa un fond care a fost folosit pentru a plăti ajutorul militar pentru Ucraina că încă două miliarde de euro, au declarat joi doi diplomaţi pentru Reuters.

Statele UE au folosit Instrumentul European pentru Pace (IEP) pentru a achiziţiona arme şi echipament militar pentru Kiev, dar acesta a fost în mare parte golit după aproape nouă luni de război în Ucraina.

La mijlocul lunii noiembrie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell le-a cerut statelor membre să completeze fondul până la finalul anului.

Creat în 2021 cu scopul iniţial de a finanţa, spre exemplu, achiziţiile militare pentru sprijinirea ţărilor din Africa, IEP fusese dotat cu 5,7 miliarde de euro până în 2027.

În total, UE şi ţările sale membre au oferit până acum Ucrainei arme şi echipamente militare în valoare de cel puţin opt miliarde de euro, a spus Borell în noiembrie.

UPDATE 14.00 Fostul agent rus Igor Ghirkin, care a vizitat frontul din Ucraina, spune că trupele ruse sunt în dezordine

Un fost comandant militar rus și fost agent FSB, care a vizitat linia frontului din Ucraina, a declarat că soldații ruși sunt în dezordine pentru că luptă într-un război fără un scop clar și a planificării strategice slabe de către Kremlin.

Igor Ghirkin, un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate și șef militar care a condus anexarea Crimeei în 2014, s-a transformat într-un critic al strategiei militare a Rusiei în Ucraina, pe contul său de Telegram.

Continuarea aici

UPDATE 14.00 Rușii care luptă de partea Ucrainei: Îmi ucid compatrioții, dar nu-mi e milă de ei, au devenit criminali

Un soldat în uniformă ucraineană contemplă morocănos ruinele unei mănăstiri ortodoxe din regiunea ucraineană Donețk (est). „Acesta este rezultatul războiului lui Putin", spune el, furios, în timp ce se plimbă printre dărâmături. „În calitate de creștin, acest lucru este foarte ofensator pentru mine".

Soldatul, al cărui nume CNN a fost de acord să nu-l dezvăluie pentru a-i proteja identitatea, poartă porecla „Cezar". El este unul dintre sutele, dacă nu miile de soldați care luptă pentru a menține orașul Bahmut, actualul epicentru al războiului, în mâinile ucrainenilor.

Dar există un lucru care îl deosebește de majoritatea celor care împărtășesc același obiectiv: este rus. Detalii aici

UPDATE 13.01 Trupele ruse participă la exerciții tactice în Belarus

Rusia a anunţat joi că trupele sale iau parte la exerciţii tactice în Belarus, pe fondul temerilor că Moscova face presiuni asupra aliatului său să se implice mai mult în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Belarus a afirmat că nu se va implica direct în războiul din Ucraina, însă preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ordonase mai demult desfăşurarea trupelor sale alături de cele ruse lângă frontiera cu Ucraina, invocând ameninţări din partea Kievului şi Occidentului.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării rus a anunţat că "militarii din cadrul Districtului militar vestic continuă antrenamentul intensiv de luptă în cadrul forţelor armate ale Republicii Belarus".

Potrivit ministerului rus, "acţiuni de antrenament de luptă vor avea loc atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii".

"Militarii exersează tragerile cu toate tipurile de arme mici, precum şi cu lansatoare de mine; ei îşi perfecţionează abilităţile în pilotarea de vehicule de luptă, au cursuri de obstacole psihologice, studiază medicina tactică şi alte discipline", adaugă ministerul rus.

UPDATE 11.58 Flota rusă a doborât o dronă în largul portului Sevastopol

Flota rusă a doborât joi o dronă în largul portului Sevastopol din Crimeea, au indicat autorităţile locale, în contextul în care atacurile atribuite Kievului asupra unor baze ruse s-au înmulţit în ultimele săptămâni, relatează AFP.

"În această dimineaţă, o navă de gardă a flotei Mării Negre a doborât o dronă deasupra mării", a făcut cunoscut pe Telegram guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, fără a da imediat alte detalii.

Anunţul vine într-un context în care mai multe baze ruse, dintre care unele situate la sute de kilometri de Ucraina, au fost vizate în ultimele zile de atacuri cu dronă atribuite de Moscova Kievului.

Crimeea, peninsula anexată în 2014 de Moscova, a fost la rândul ei lovită de mai multe atacuri cu drone în ultimele săptămâni. Pe 22 noiembrie, apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone în apropierea unei centrale electrice din Crimeea, potrivit guvernatorului din Sevastopol.

UPDATE 10.44 „Arca lui Noe”: planul lui Putin în caz că pierde războiul în Ucraina

Vladimir Putin și acoliții săi au deja un plan pentru a fugi din țară atunci când lucrurile o vor lua razna, susține un fost consilier al președintelui rus.

Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri pentru Putin, a făcut această afirmație uluitoare pe Telegram la începutul zilei de miercuri, citând o sursă anonimă despre care a spus că are informații „din interior” despre întreaga afacere, pentru YahooNews. 

Planul de evacuare, potrivit lui Gallyamov, a fost demarat încă din primăvară, când a fost numit neoficial „Arca lui Noe”. Detalii aici

UPDATE 08.13 Primarul Kievului prevede un scenariu apocaliptic pentru această iarnă

Vitali Klitschko susține că în capitala Ucrainei  s-ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă și căldură.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat miercuri cu privire la un scenariu "apocaliptic" pentru capitala ucraineană în această iarnă, dacă vor continua atacurile aeriene rusești.

Primarul spune că populația trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil. Detalii aici

UPDATE 06.22 Partizanii ucraineni ar fi încercat un atac asupra șefului adjunct al administrației ocupației Melitopol, Nikolai Volyk, în Melitopol, regiunea Zaporijia, cu un dispozitiv exploziv improvizat pe 7 decembrie. Sursele au raportat că atacul nu l-a rănit pe Volyk.

UPDATE 06.04 Autoritățile ucrainene continuă să aplice măsuri dure asupra colaboratorilor ocupației. Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat pe 7 decembrie că a condamnat un preot al Patriarhiei Moscovei din Biserica Ortodoxă Ucraineană din Severodonețk, regiunea Lugansk, pentru că a furnizat informații despre forțele ucrainene forțelor ruse, în aprilie 2022.

UPDATE 05.51 Președintele rus Vladimir Putin stabilește condițiile pentru un război prelungit de cucerire în Ucraina. În cadrul unei întâlniri cu Consiliul prezidențial rus pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului (HRC), Putin a remarcat că „operațiunea specială” din Ucraina poate fi un „proces de lungă durată” și că achiziția unui nou teritoriu este un rezultat semnificativ al acest proces pentru Rusia. Putin s-a comparat cu țarul rus Petru cel Mare observând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare. Această invocare a istoriei imperiale ruse încadrează în mod explicit obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod evident imperialiste și încă maximaliste. Putin condiționează audiența națională rusă să se aștepte la un război prelungit și măcinator în Ucraina, care continuă să caute cucerirea unui teritoriu ucrainean suplimentar. Spațiul informațional rusesc a răspuns pozitiv afirmațiilor lui Putin și a stabilit condiții suplimentare pentru prelungirea războiului, un blogger comparând Ucraina cu Siria și observând că forțele ruse nu au început să experimenteze în mod semnificativ victorii pe câmpul de luptă decât după un anumit număr de ani de la începutul operațiunii. ISW a observat anterior că Kremlinul a stabilit condiții de informare pentru prelungirea războiului din Ucraina încă din vară, după eșecurile sumbre ale forțelor ruse de a-și asigura și păstra obiectivele principale. Această condiționare informațională este fundamental incompatibilă cu orice discuții privind încetarea focului sau negocieri. Putin pare să nu dorească să riște să-și piardă impulsul intern, oprindu-și operațiunile ofensive nici măcar pentru scurt timp, cu atât mai puțin să urmărească o cale de ieșire.

UPDATE 05.33 Putin folosește în special Comitetul pentru Drepturile Omului rusesc ca mijloc de consolidare a puterii politice într-un mod care este fundamental incompatibil cu principiile de bază ale dreptului internațional al drepturilor omului. După cum a raportat anterior ISW, Putin a schimbat componența HRC pe 17 noiembrie, înlăturând activiștii ruși pentru drepturile omului care criticau cenzura Kremlinului și instalând oficiali politici și împuterniciți, precum și un corespondent militar rus proeminent. Folosirea unui organism intern pentru drepturile omului pentru a susține și a stabili condiții pentru perpetuarea unui război genocid în Ucraina subminează declarațiile făcute de Kremlin cu privire la pretinsul angajament al Rusiei față de drepturile omului. Comentariul lui Putin care acuză Occidentul că folosește drepturile omului pentru a încălca suveranitatea statului subminează o premisă centrală a efortului internațional de a proteja drepturile omului.

UPDATE 04.57 Forțele ruse cresc probabil ritmul contraatacurilor lor în estul Harkovului și vestul Oblastului Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse pregătesc o operațiune de contraofensivă în vestul Oblastului Lugansk, o parte din care ar include operațiuni în direcția Kupyansk. Cherevaty a declarat că forțele ucrainene contraatacă activ contraatacurile rusești în zona Svatove, precum și în alte părți. Un blogger rus a susținut pe 6 decembrie că forțele ruse au efectuat contraatacuri de-a lungul întregii linii a frontului Svatove-Kreminna. Ministerul rus al Apărării a susținut pe 7 decembrie că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția lui Lyman.

Forțele ruse au continuat să-și apere pozițiile în direcția Svatove, pe fondul pretențiilor rusești privind continuarea operațiunilor de contraofensivă ucraineană pe 7 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse se apără în direcția Kupiansk. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au continuat încercări limitate de a pătrunde în anumite zone ale frontului din estul Ucrainei folosind grupuri mici de forțe. Bloggerul rus a susținut că forțele ucrainene se pregătesc să atace pozițiile rusești de-a lungul liniei Lyman-Peryshi-Synkivka. O organizație de informații cu sursă deschisă din Georgia a prognozat că forțele ucrainene intenționează probabil să încercuiască Svatove și să nu o atace frontal.

image

UPDATE 04.40 Forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate, deoarece forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zona Kreminna pe 7 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc asupra Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat poziții ucrainene în direcția Cervonopopivka (6 km nord de Kreminna) și că forțele ucrainene s-au retras din fortărețele de la sud-vest de Ploshchanka (17 km nord-vest de Kreminna). Un alt blogger rus a susținut că elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată de Gaardă din Armata 20 rusă de arme întrunite de gardă avansează încet în apropierea Kreminnei. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri pe o rază de 21 km nord-vest de Kreminna, lângă Ploshchanka și Chervonopopivka, precum și de-a lungul autostrăzii Makiivka-Ploshchanka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în estul Harkov și vestul regiunii Lugansk.

UPDATE 04.29 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul orașului Bakhmut pe 7 decembrie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins tentativele de atac rusești asupra Bakhmutului, la nord-est de Bakhmut, lângă Verkhnokamyanske (27 km nord-est de Bakhmut), Spirne (25 km nord-est de Bakhmut), Yakovlivka (12 km). nord-est de Bakhmut) și la sud de Bakhmut, lângă Bila Hora (15 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdiumivka (15 km sud-vest de Bakhmut).Atacul de la Bila Hora sugerează că forțele ruse ar fi putut traversa canalul Siverskyi Doneț Donbas din Kurdiumivka și împing spre vest. Surse ruse au susținut pe scară largă că luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul asupra Yakovlivka și că lupte aprige sunt în desfășurare lângă Bakhmut în Opytne, Klishchiivka și Soledar. Un blogger militar rus a remarcat că utilizarea zilnică a muniției cu arme de calibru mic de către forțele Grupului Wagner în zona Bakhmut este de 2.000 de cartușe pe zi de persoană. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ucrainene au încercat fără succes să recâștige anumite poziții pierdute la sud de Bakhmut. Surse rusești au discutat în mare măsură despre intensitatea operațiunilor din această zonă și au subliniat pierderile mari ucrainene.

image

UPDATE 03.58 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 7 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au atacat la nord-est de Avdiivka spre Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka) și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Novomykhailivka. Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a postat imagini ale batalioanelor 1 și 3 DNR care au lovit pozițiile ucrainene în Avdiivka și la sud-vest de Avdiivka în Vodiane. Un blogger militar rus a susținut că trupele ruse au avansat ușor spre vest de Novoselivka (15 km nord-est de Avdiivka) și au ajuns pe autostrada H20 Kostiantynivka-Donețk. Șeful DNR, Denis Pușilin, a remarcat că, capturarea de către Rusia a Avdiivka este de o importanță critică pentru a atenua presiunea artileriei a loviturilor ucrainene revendicate asupra orașului Donețk. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ucrainene au încercat să recâștige pozițiile pierdute la sud-vest de orașul Donețk, în zona Vuhledar.

UPDATE 03.27 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive și probabil că continuă să își reorienteze forțele în estul Oblastului Herson începând cu 7 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse apără poziții pe malul stâng (est) al râului Nipro în regiunea Herson. Șeful regiunii Herson, Serhiy Khlan, a raportat că forțele ruse și-au redus numărul personalului pe malul estic, unde sunt staționați în principal în posturi de observație. Khlan a declarat, de asemenea, că forțele ruse intenționează să ridice forțele majore din pozițiile din spate din estul Oblastului Herson și în alte părți, dacă forțele ucrainene atacă pozițiile ruse de pe malul de est. Khlan a mai raportat că forțele ruse continuă să construiască tranșee în estul Oblastului Herson.

image

UPDATE 02.49 Forțele ucrainene au continuat să lovească pozițiile și zonele din spate ale Rusiei în regiunea Herson pe 7 decembrie. O sursă ucraineană a raportat că ucrainienii au bombardat Nova Kakhovka și Hopry (lângă Hola Prystan) în regiunea Herson.] O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au lovit Hola Prystan cu rachete HIMARS. O sursă rusă a mai susținut că apărarea antiaeriană rusă a respins atacurile cu drone ucrainene care vizau aerodromul Belbek din Sevastopol, în Crimeea ocupată de ruși.

UPDATE 02.15 Forțele ruse au continuat loviturile de rutină cu artilerie și rachete la vest de Hulyaipole, pe malul de vest al râului Nipro în regiunea Herson și în regiunile Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 7 decembrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Herson, Ochakiv, Nikopol și orașul Zaporizhzhia. Administrația Oblastului Zaporijia a raportat că forțele ruse au efectuat și atacuri cu drone asupra țintelor din orașul Zaporijia și că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât șase dintre drone. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au lovit și orașul Dnipro folosind drone Shahed-136. Şeful din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate cele opt drone Shahed-136 ruse din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 01.30 Autoritățile de ocupație ruse par să transforme Mariupol, regiunea Donețk, într-o bază militară și logistică din spate pentru forțele ruse. Consilierul ucrainean al primarului Mariupolului, Petro Andryushchenko, a declarat că forțele ruse s-au stabilit în Ahrobaza și Berdyanske lângă Mariupol, organizând patrule militare pe străzile satului. Andryushchenko a mai raportat că oficialii ocupației au instalat un punct de control mobil pentru mașini și pietonii bărbați în zona „Piața matinală” din Mariupol pentru prima dată din septembrie. Acțiunile par a fi eforturi concertate de creștere a măsurilor de securitate în Mariupol și în regiunea înconjurătoare.

UPDATE 01.06 Putin a reiterat poziția oficială a Rusiei cu privire la utilizarea armelor nucleare într-o declarație adresată CDO a Rusiei pe 7 decembrie, fără modificări demne de remarcat. Putin a susținut că amenințarea unui război nuclear crește, dar că Rusia nu va fi prima care va folosi arme nucleare.[7] Putin a adăugat, însă, că, dacă Rusia nu este prima care inițiază prima utilizare a armelor nucleare, nu va fi nici a doua care va face acest lucru, deoarece „posibilitatea de a folosi [o armă nucleară] în cazul unui atac nuclear. pe teritoriul [rusului] sunt foarte limitate.”[8] Putin a reiterat că doctrina nucleară rusă se bazează pe autoapărare și a declarat că orice utilizare nucleară rusă ar fi o răzbunare. Putin a subliniat, de asemenea, că Rusia nu este „nebună” și este foarte conștientă de puterea armelor nucleare, dar nu le va „desfășura”.

UPDATE 00.48 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că armata rusă caută o pauză operațională în iarna 2022-2023 pentru a recâștiga inițiativa și a conduce o contraofensivă în primăvara lui 2023, susținând parțial evaluarea anterioară a ISW. Stoltenberg a declarat pentru Financial Times pe 7 decembrie, că Rusia încearcă să „înghețe” luptele din Ucraina „cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se poată regrupa, repara, recupera... și apoi încearcă să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara viitoare.” Declarația lui Stoltenberg susține evaluarea ISW conform căreia o pauză operațională ar favoriza Rusia prin privarea Ucrainei de inițiativă. O pauză operațională din această iarnă ar duce probabil la culminare prematură a operațiunilor de contraofensivă ale Ucrainei, ar crește probabilitatea ca Ucraina să piardă inițiativa și ar acorda forțelor ruse degradate o amânare valoroasă de trei până la patru luni pentru a se reconstitui și a se pregăti pentru a lupta pe o bază mai bună.

Putin continuă însă să nu pară dispus să urmărească o astfel de încetare a luptei. Armata rusă continuă operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului și, până acum, își refuză pauza operațională care ar fi în concordanță cu cele mai bune practici militare. Fixarea actuală a lui Putin cu operațiunile ofensive continue în jurul Bakhmutului și în alte părți contribuie la capacitatea Ucrainei de a menține inițiativa militară în alte părți ale teatrului. Continuarea succeselor operaționale ale Ucrainei depind de capacitatea forțelor ucrainene de a continua operațiunile succesive până în iarna 2022-2023 fără întrerupere.

UPDATE 00.16 Forțele ruse au folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi orașele ucrainene pentru prima dată în trei săptămâni, probabil ca urmare a faptului că forțele ruse au modificat dronele pentru vreme mai rece. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse au reluat folosirea munițiilor iraniene, după o pauză de trei săptămâni și a sugerat că forțele ruse s-au confruntat cu complicații la utilizarea dronelor din cauza problemelor de înghețare pe vreme mai rece. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse au reluat utilizarea dronelor de fabricație iraniană cu intenția de a epuiza apărarea antiaeriană ucraineană în diferite zone de activitate și zone deschise ale frontului din Ucraina. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au desfășurat drone Shahed-136 în atacurile asupra regiunilor Kiev, Dnipropetrovsk, Poltava, Zhytomyr și Zaporijia. Forțele ruse au modificat probabil dronele pentru a opera în condiții de vreme mai rece și probabil că vor crește utilizarea acestora în Ucraina în săptămânile următoare, în sprijinul campaniei lor împotriva infrastructurii critice ucrainene. ISW a raportat anterior că forțele ruse depind din ce în ce mai mult de sistemele de arme fabricate iranian din cauza epuizării arsenalului de arme de înaltă precizie al armatei ruse.

ȘTIRE INIȚIALĂ Eforturile Rusiei de a face presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura războiului din Ucraina ar putea cauza fricțiuni interne în armata belarusă. Statul Major ucrainean a raportat pe 7 decembrie că soldații serviciului de frontieră din Belarus și forțele armate din Belarus sunt din ce în ce mai nemulțumiți de activitățile conducerii politico-militar din Belarus din cauza amenințării cu intrarea Belarusului în războiul din Ucraina. ISW a evaluat anterior că ministrul rus al apărării, generalul de armată Şoigu, s-a întâlnit cu președintele belarus Alexander Lukașenko și cu ministrul bielorus al apărării, general-maior Viktor Khrenin, pe 3 decembrie, pentru a exercita presiuni suplimentare asupra Belarusului pentru a sprijini campania ofensivă a Rusiei în Ucraina. ISW a mai raportat anterior că oficialii belarusi, inclusiv Lukașenko și Khrenin, au folosit retorica pentru a sprijini o operațiune de informare rusă în curs de desfășurare, care vizează fixarea forțelor ucrainene la granița dintre Belarus și Ucraina, cu amenințarea ca Belarusul să intre în război. Presiunea rusă și participarea oficialilor din Belarus la operațiunea de informare rusă în curs de desfășurare ar putea cauza neliniște în rândul personalului militar din Belarus. ISW continuă să evalueze că Belarus este foarte puțin probabil să intre în război în Ucraina, din cauza factorilor interni care constrâng disponibilitatea lui Lukașenko de a face acest lucru.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite