Putin avertizează că va lupta cu toate mijloacele disponibile și amintește din nou armele nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, 7 decembrie, că în Ucraina va fi un conflict „îndelungat“ şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile.

Putin avertizează că războiul din Ucraina va fi de lungă durată FOTO AFP
Putin avertizează că războiul din Ucraina va fi de lungă durată FOTO AFP

Liderul rus a menționat că amenințarea unui război nuclear este „în creștere” și a spus că Rusia „ar putea fi singurul garant al integrității teritoriale a Ucraine: depinde de noii lideri ai Ucrainei”.

Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a spus el.

El a infirmat că ar avea în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor, informează Reuters şi AFP.

Desigur, va fi un proces îndelungat. Aceste zvonuri nu au sens. În acest moment, nu există nici necesitate a acesteia (n.r.-mobilizării), nici pentru Stat şi nici pentru Ministerul Apărării“, a spus Putin la o sesiune anuală televizată a Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului, referindu-se la conflictul din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti pentru consolidarea trupelor ruse pe frontul din Ucraina.

Putin a declarat că, dintre rezerviștii mobilizați, aproximativ jumătate sunt încă în instrucţie, iar cealaltă jumătate, circa 150.000, se află în zona de operaţiuni militare în Ucraina, dintre care aproximativ 77.000 sunt angajaţi direct în lupte.

Putin se plânge că drepturile omului nu sunt respectate în Donbas

Conform Agerpres, Putin s-a plâns că organizaţiile occidentale pentru apărarea drepturilor omului consideră Rusia „o ţară de categoria a doua care nu are niciun drept de a exista": „Nu poate fi decât un răspuns din partea noastră - o luptă consecventă pentru interesele noastre naţionale. Vom face exact aşa".

Preşedintele rus a adăugat că Rusia se va apăra cu toate mijloacele: „Da, vom face asta prin diferite moduri şi mijloace. În primul rând, desigur, ne vom concentra pe mijloace paşnice, dar dacă nu mai rămâne nimic, ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem", potrivit Reuters.

Putin susține că drepturile locuitorilor vorbitori de limbă rusă din Donbas (estul Ucrainei) au fost ignorate de „aşa-numita comunitate internaţională" timp de opt ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite