Orașele ucrainene ar putea deveni nelocuibile în următoarele 4 luni, avertizează experții americani

0
Publicat:

Rețeaua energetică a Ucrainei s-ar putea prăbuși înainte de Crăciun, iar orașele din Ucraina vor deveni de nelocuit până la mijlocul primăverii, potrivit publicației americane Newsweek, care citează compania Mercy Corps - unul dintre liderii mondiali în domeniul umanitar cu sediul în Portland (SUA), specializată în acordarea de asistență persoanelor prinse într-un dezastru natural, criză economică, conflict armat etc.

Stradă în beznă în Kiev din cauza întreruperilor de curent provocate de bombardamenteFOTO Profimedia
Stradă în beznă în Kiev din cauza întreruperilor de curent provocate de bombardamenteFOTO Profimedia

Experții companiei consideră că, având în vedere că 50% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost deja deteriorată din cauza loviturilor cu rachete rusești, dacă atacurile vor continua, „întreaga rețea națională a țării ar putea fi distrusă în câteva săptămâni”.

Temperatura aerului din Ucraina în timpul iernii variază adesea de la -3C la -20C, așa că orașele ucrainene pot deveni nelocuabile în următoarele patru luni”, notează experții americani.

Ne temem că, având în vedere structura și intensitatea atacurilor aeriene, precum și concentrarea lor asupra infrastructurii civile critice, rețeaua electrică ucraineană s-ar putea afla într-o situație critică colaps în masă”, a declarat Michael Young, director al Mercy Corps Ukraine, citat de Newsweek.

Prin aceasta ne referim la întreruperi de curent nu doar pentru ore sau zile, ci poate pentru săptămâni”, a spus el într-un comentariu pentru publicația americană.

Potrivit acestuia, întreruperile de curent condamnă milioane de oameni la o iarnă rece, dar au și alte efecte semnificative, oprind activitatea instalațiilor industriale, agravând șomajul.

În același timp, după cum explică Newsweek, programul de asistență în numerar Mercy Corps este foarte dependent de sistemul bancar, care se bazează pe aprovizionarea cu energie și pe capacitatea oamenilor de a retrage bani din bancomate.

"Totul este interconectat. Spitalele care trebuie să funcţioneze, refrigera vaccinurile, depozitează medicamentelor. Depozitarea alimentelor, lanţurile de aprovizionare - toate acestea depind de o sursă de energie fiabilă", a declarat directorul organizaţiei.

După atacurile de luni, șeful Ukrenergo, Volodimir Kudritski, a declarat că nu are nicio îndoială că armata rusă se „consultă” cu industria energetică înainte de a lansa rachetele.

În același timp, șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, rușii mai au multe rachete pentru atacuri în masă . În ceea ce privește ajutorul Iranului, acesta nu a furnizat Rusiei nici o rachetă balistică de la începutul lunii decembrie.

Pe 5 decembrie a avut loc al optulea val de teroare cu rachete al rușilor împotriva Ucrainei. Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că apărătorii au distrus peste 60 de rachete din peste 70 trase. Rusia a atacat în mod repetat infrastructura energetică ucraineană din aer și de pe mare, folosind aproape toate tipurile de rachete disponibile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite