Lecțiile Războiului Civil American arată de ce Ucraina nu poate câștiga

0
Publicat:

Vladimir Putin este pe cale să facă Ucraina să urle, punându-și economia pe picior de război arată un editorial Newsweek semnat de David Rundell, fost șef al misiunii SUA la Riad, și Michael Gfoeller fostul consilier politic al Comandamentului Central al SUA.

Rusia a declanșat „operațiunea militară specială” la 24 februarie. Foto: Shutterstock
Rusia a declanșat „operațiunea militară specială” la 24 februarie. Foto: Shutterstock

În primii ani ai Războiului Civil American, președintele Abraham Lincoln a încercat un conflict limitat împotriva unor oameni pe care încă îi considera compatrioți și cu care a căutat reconciliere. Abia după trei ani de impas a ajuns la generalul William Tecumseh Sherman pentru a „face Georgia să urle", contribuind astfel la încheierea războiului. 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a așteptat șase luni înainte de a trece de la o operațiune militară specială la un război pe scară largă împotriva Ucrainei. Inițial liderul de la Kremlin a trimis doar 150.000 de militari în Ucraina. 

Putin se aștepta la o victorie rapidă, urmată de negocieri cu privire la principalele sale preocupări: controlul rusesc asupra Crimeei, neutralitatea ucraineană și autonomia populației ruse din Donbas, însă s-a înșelat. Liderul de la Kremlin nu a luat în calcul rezistența ucrainenilor sau intervenția militară și economică a Occidentului. Confruntându-se cu o nouă situație, președintele rus și-a schimbat strategia. 

Putin, pregătit să-și dezlănțuie propriul general Sherman

În prezent, el este pe cale să-și dezlănțuie propriul general Sherman și să facă Ucraina să urle, sunt de părere cei doi autori. 

În urmă cu o lună, președintele Rusiei l-a numit pe generalul Serghei Surovikin comandant al forțelor ruse din Ucraina. Surovikin, care a luptat în Afganistan, Cecenia și Siria, a afirmat public că nu vor exista jumătăți de măsură în Ucraina. De la preluarea conducerii trupelor ruse au fost lansate atacuri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene. 

Armatele au nevoie de căi ferate și, în vreme ce Sherman distrugea sistematic căile ferate care duceau la Atlanta, Surovikin distruge rețeaua electrică care alimentează căile ferate ucrainene. 

„Războiul este cruzime”

În plus, Surovikin pare să fie de acord cu Sherman că „războiul este cruzime și nu îl poți rafina". 

Rusia și-a pus în prezent economia pe picior de război. Această armată este echipată cu cele mai sofisticate arme rusești și, contrar multor relatări occidentale, este departe de a fi demoralizată

Pe de altă parte, Ucraina și-a epuizat arsenalele și este total dependentă de sprijinul militar occidental pentru a continua războiul. După cum a remarcat, în urmă cu o săptămână, șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, Ucraina a făcut cam tot ce a putut. 

Odată ce solul bogat al Ucrainei va fi înghețat, va începe un atac masiv al Rusiei. De fapt, acesta a început la importantul nod de transport din Bahmut, care a devenit un fel de Verdun ucrainean. 

Conform celor doi autori, rușii vor prelua controlul asupra orașului Bahmut și, de asemenea, aceștia vor recuceri Harkovul, Hersonul și restul Donbasului până în vara anului viitor. 

Pe măsură ce ofensiva rusă ia amploare, vor exista voci care vor solicita arme tot mai avansate și, în cele din urmă, forțe NATO pentru a apăra Ucraina. Aceste voci ar trebui să fie respinse din mai multe motive. Iată câteva dintre ele. 

Evitarea unor conflicte militare cu Uniunea Sovietică

Generații de lideri occidentali s-au străduit, dar cu succes, să evite un conflict militar direct cu Uniunea Sovietică. Aceștia au recunoscut că, spre deosebire de Moscova, Occidentul are un interes strategic foarte mic cu privire la cine controlează Donețkul. 

Cu siguranță nu au fost dispuși să riște un război nuclear pentru Harkov. Ucraina nu este membră a NATO, iar alianța nu are nicio obligație de a o apăra. Putin nu a amenințat niciun membru NATO, însă a transmis clar că orice trupe străine care intră în Ucraina vor fi tratate ca inamici. Trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar transforma astfel războiul nostru indirect cu Rusia într-un război real cu cea mai mare putere nucleară a lumii. 

Unii au prezentat acest conflict ca pe o confruntare între bine și rău, dar realitatea este mai complexă. Ucraina nu este o democrație înfloritoare. Este un stat corupt, cu un singur partid, cu o cenzură extinsă. Înainte de război, grupările naționaliste ucrainene de extremă dreapta, precum Batalionul Azov, au fost condamnate cu fermitate de Congresul SUA.  

Campania hotărâtă a Kievului împotriva limbii ruse este asemănătoare cu încercarea guvernului canadian de a interzice franceza în Quebec. Obuzele ucrainene au ucis sute de civili în Donbas și apar rapoarte privind crime de război ucrainene.  

Mai mult decât atât, întotdeauna există o întorsătură neașteptată a evenimentelor, când tensiunile dintr-o regiune se agravează și se extind în alta. Există o posibilitate tot mai mare ca Iranul să lanseze un atac militar preventiv asupra Israelului. 

Nu există nicio îndoială că Statele Unite ar fi atrase în orice conflict între Israel și Iran. Ceea ce este îngrijorător este faptul că Iranul a furnizat Rusiei arme pentru războiul din Ucraina și Moscova s-ar putea simți obligată să vină în ajutorul aliaților săi de la Teheran.  

Acest tip de efect de domino este exact ceea ce a declanșat Primul Război Mondial. 

Poate nu va exista o ofensivă rusă în această iarnă sau poate că forțele armate ucrainene vor reuși să o oprească. Cu toate acestea, dacă luna februarie îl găsește pe generalul Surovikin la porțile Kievului, trebuie să dezbatem în mod onest, ca națiune și alianță, măsura angajamentului față de Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite