LIVE TEXT | Război în Ucraina. Mai multe explozii în Crimeea: Polonia confirmă incidentul aerian de lângă România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 438-a zi de război la scară largă în Ucraina. Rusia susține că a doborât o rachetă balistică ucraineană deasupra peninsulei Crimeea, în timp ce Polonia confirmă incidentul aerian de la Marea Neagră, acuzând Forțele Aeriene Ruse de „manevre agresive și periculoase”.

Război în Ucraina FOTO Profimedia
Război în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 21.17 General ucrainean, despre bătălia pentru Bahmut: Situaţia de pe frontul de est se află sub control

Situaţia pe frontul de est din Ucraina este tensionată, dar sub control, potrivit comandantului-şef responsabil de acest sector, Oleksandr Sîrski. Conducerea militară a prezentat un bilanţ al situaţiei operaţionale şi a discutat paşii următori cu comandanţii responsabili.

Accentul principal a fost pus pe apărarea oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din Donbas (est) şi pe planul de „a provoca pagube maxime” unităţilor forţei de mercenari ruşi Wagner. Detalii aici 

UPDATE 20.11 Cinci întrebări despre mult discutata contraofensivă. Generalul Ben Hodges: „Eliberarea Crimeei schimbă totul“

Generalul Ben Hodges (r), fost comandant al armatei americane în Europa, precizează, într-o analiză CEPA, factorii care trebuie luați în considerare înaintea ofensivei anticipate a Ucrainei.

Ucrainenii au o mulțime de opțiuni unde îi pot testa pe rușii, înainte de a-și redistribui trupele în altă parte. Întrebarea nu este atât de mult dacă să creeze sau nu surpriză cu privire la locul în care va fi lovitura principală, cât să creeze dileme pentru comandamentul rus. Dar iată întrebările la care ar trebui să se gândească Kievul, în opinia generalului Generalul Ben Hodges (r), fost comandant al armatei americane în Europa, înainte de contraofensivă. Detalii aici

UPDATE 18.44 Mark Galeotti, despre retragerea Wagner din Bahmut: „Este o umbră a ceea ce a fost odată”

După o aparentă calmare la începutul acestei primăveri, conflictul dintre șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, și Ministerul rus al Apărării trece printr-un nou episod de escaladare.

The Kyiv Independent l-a contactat pe istoricul Mark Galeotti pentru a comenta noile ieșiri ale șefului Wagner.

„Wagner este o umbră a ceea ce a fost odată”, remarcă istoricul britanic, care a publicat recent o nouă carte, „Războaiele lui Putin: De la Cecenia la Ucraina”.

„Videoclipurile sale sunt cu adevărat expresii ale unui anumit grad de disperare. Sunt una dintre puținele modalități de a ajunge la Putin, având în vedere că acesta nu are niciun fel de linie directă. Dar, să fim sinceri, el a făcut amenințări similare de retragere în trecut și nu a dat curs”, afirmă Galeotti, un fin cunoscător al chestiunilor rusești.

În opinia lui Mark Galeotti, oligarhul Evgheni Prigojin s-ar putea pune în pericol dacă ar da curs retragerii, mai ales că are mulți dușmani la Moscova. Detalii aici

UPDATE 18.30 Momentul în care un soldat ucrainean elimină șase militari ruși. „Chinaz-Invadatori 6-0!”

Momentul confruntării dintre soldatul ucrainean și ruși a fost filmat cu o dronă, iar imaginile și comentariile au fost postate pe Facebook de unitatea militară a ucraineanului.

„Chinaz” este numele de cod al soldatului ucrainean din cadrul Batalionului 1 Mecanizat din Brigada 30 Mecanizată, unitate care a făcut publică toată acțiunea.

„Lupta a fost atât de dinamică și de intensă, încât am uitat de rană datorită adrenalinei și n-am știut nici cum a trecut timpul. Am crezut că au fost câteva minute, dar apoi băieții au spus că a fost o jumătate de oră”, spune soldatul. Detalii aici

UPDATE 16.25 O nervozitate nemaivăzută până acum afectează Moscova înaintea paradei de 9 mai

Paranoia rezultată în urma atacurilor cu drone asupra Kremlinului și slăbirea armatei ruse pe câmpul de luptă din Ucraina își pun amprenta în mod negativ asupra tradiționalei parade militare de 9 mai de la Moscova, un eveniment cu o semnificație simbolică profundă pentru regimul Putin.

Vladimir Putin se pregătește să urce pe scena paradei pe fondul unei săptămâni agitate, marcate de un presupus atac cu drone asupra Kremlinului și de anunțul șefului companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, privind retragerea mercenarilor săi din bătălia de la Bahmut, un oraș din estul Ucrainei pe care forțele armate rusești încearcă să-l cucerească încă din august anul trecut.

Imaginile dramatice cu două drone zburând miercurea trecută peste zidurile Kremlinului dezvăluie vulnerabilitățile din sediul istoric al puterii din Rusia. Autoritățile au răspuns imediat, interzicând utilizarea dronelor, bruind semnalele GPS și livrând binocluri poliției din Moscova, relatează Pjotr Sauer, corespondent al „The Guardian” pentru Rusia.

„Se simte o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum”, recunoaște un oficial de la primăria Moscovei. „Dar Ziua Victoriei trebuie să aibă loc, nu există o altă opțiune”, adaugă el, exprimându-se sub rezerva anonimatului. Detalii aici

UPDATE 14.00 Panică în partea ocupată a regiunii Zaporojie: Rusia evacuează un oraș din apropierea centralei ocupate

Rusia a provocat panică în timpul evacuării unui oraș din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, afirmă un oficial ucrainean. Li s-a cerut oamenilor să părăsească 18 așezări din regiunea Zaporojie, inclusiv Enerhodar, în apropierea centralei, înainte de ofensiva anticipată a Kievului.

Primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că au existat oameni care au așteptat chiar și cinci ore, în timp ce mii de mașini plecau. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a avertizat că ar putea avea loc un „accident nuclear grav”Detalii aici

UPDATE 13.58 Polonia cere sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei

Polonia va solicita Uniunii Europene (UE) să adopte sancțiuni împotriva tuturor produselor agricole exportate de Rusia în blocul comunitar, relatează POLITICO.

„Credem că ar trebui impuse imediat sancțiuni împotriva produselor agricole rusești”, a declarat Andrzej Sados, reprezentantul permanent al Poloniei la UE, citat de agenția de presă PAP.

Această solicitare intervine în timp ce UE pregătește al 11-lea set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului pe care l-a declanșat în Ucraina. UE a evitat până acum să adopte sancțiuni împotriva produselor agricole din cauza amenințării la adresa securității alimentare. Detalii aici

UPDATE 13.13 Munițiile inteligente JDAM, folosite de ucraineni pentru a distruge un depozit rusesc în Bahmut

Un videoclip publicat pe Facebook pare să arate cum Ucraina atacă un depozit militar rusesc din orașul ucrainean Bahmut cu ajutorul unor bombe ghidate prin satelit, JDAM-ER, de fabricație americană, relatează Business Insider.

Potrivit rapoartelor, aceste muniții inteligente, care transformă o bombă ieftină într-o armă de mare precizie, au fost trimise Ucrainei în ultimele luni.

Clipul video a fost publicat de către „Army of Drones/ Armata dronelor”, un program care face parte din platforma United24, administrată de guvernul ucrainean, care susține că a strâns 108 milioane de dolari și a achiziționat 3.300 de drone pentru armată, conform Forbes. Detalii aici

UPDATE 13.11 Kievul îi avertizează pe ruși că Putin ar putea aproba atacuri sub steag fals pentru ziua de 9 mai

Serviciile secrete ucrainene au avertizat că Rusia ar putea pregăti „posibile provocări” pentru ziua de 9 mai, când se marchează aşa-numita Zi a Victoriei împotriva Germaniei naziste.

„Statul agresor alege date simbolice pentru provocările sale. Serviciile speciale ruse le pot pregăti pentru 9 mai pe teritoriul Federaţiei Ruse şi Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Iusov, citat de Ukrinform.

Potrivit lui Iusov, din 2014, când Rusia a anexat ilegal de la Ucraina peninsula Crimeea, regimul de la Moscova foloseşte această strategie în jurul zilei în care se aniversează înfrângerea celui de-al Treilea Reich, eveniment care a grăbit finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Detalii aici

UPDATE 13.00 Presa ucraineană: Kievul planifică să interzică importurile de cereale din Republica Moldova

Kievul pregătește să impună restricții asupra importurilor de cereale moldovenești, decizie luată ca răspuns la interdicțiile din partea Chișinăului referitoare la exporturile agricole ucrainene, anunță presa ucraineană.

Guvernul de la Kiev pregătește un act privind interzicerea importurilor moldovenești, potrivit lui Taras Kacika, ministrul adjunct al Agriculturii, citat de presa ucraineană. 

„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și ar presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a spus oficialul ucrainean. Detalii aici

UPDATE 12.58 Prigojin spune că mercenarii Wagner vor lupta pentru Rusia chiar și după retragerea din Bahmut

Şeful companiei militare private Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, spune că mercenarii săi vor continua să lupte pentru Moscova chiar şi după retragerea lor din oraşul Bahmut, din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, care este de luni bune scena unor bătălii crâncene.

„Luptătorii Wagner vor fi păstraţi pentru următoarele operaţiuni în interesul Rusiei”, a declarat Prigojin, citat de presa rusă.

Într-o ruptură majoră cu Kremlinul, Prigojin a anunţat furios vineri, prin intermediul unei înregistrări video, că îşi va retrage mercenarii din Bahmut din cauză că Moscova nu-i trimite muniţie suficientă, notează DPA, potrivit Agerpres.

Compania militară privată Wagner, descrisă adesea drept armata privată a lui Vladimir Putin, a fost folosită în operaţiunile armatei ruse în numeroase ţări, mai ales în Africa. Detalii aici

UPDATE 12.37 Atacuri cu drone și explozii în Crimeea, inclusiv la baza aeriană Saki și în Sevastopol

Ucraina a lansat peste 10 drone în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică asupra Peninsulei Crimeea, inclusiv trei drone asupra portului Sevastopol, a susținut duminică dimineaţă guvernatorul instalat de regimul de la Moscova în acest oraş, Mihail Razvojaiev.

Razvojaiev mai susține că sistemele de apărare antiaeriană au respins toate atacurile asupra portului Sevastopol.

„Niciun obiect nu a fost afectat” în Sevastopol, a scris oficialul pro-rus pe canalul său Telegram.

Potrivit agenției de presă Reuters, citată de Agerpres, nu există deocamdată detalii privind pagube produse de raiduri în alte zone din Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în martie 2014. Detalii aici

UPDATE 12.00 Polonia confirmă incidentul grav de lângă România: Avionul rus a efectuat „manevre agresive şi periculoase”

Un avion de vânătoare rus Suhoi Su-35 a interceptat vineri o aeronavă poloneză aflată în misiune pentru Frontex deasupra Mării Negre, ceea ce a provocat „o pierdere a controlului” temporară a aparatului de către piloţi, potrivit unui comunicat publicat duminică la Varşovia, transmite AFP. Detalii aici

UPDATE 07.25 AIEA este extrem de îngrijorată de situaţia de la centrala nucleară Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este alarmată de situaţia tensionată din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, situată în apropierea liniei frontului, informează dpa.

Situaţia devine din ce în ce mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă la centrala nucleară ocupată de Rusia, a declarat sâmbătă seara directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

„Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate şi securitate nucleară cu care se confruntă centrala. Trebuie să acţionăm acum pentru a preveni ameninţarea unui accident nuclear grav”, a avertizat Grossi într-un raport. Detalii aici

UPDATE 06.00 Mai multe explozii au avut loc în Crimeea

Mai multe explozii au avut loc duminică dimineață în peninsula Crimeea, potrivit presei ruse și ucrainene. 

Ucraina ar fi lansat mai multe drone spre peninsulă, apărarea aeriană rusă doborând una dintre acestea deasupra Sevastopolului, relatează news.ro. 

UPDATE 02.00 Ucraineni uciși de tiruri rusești în timpul unei deminări în regiunea Herson

Șase ucraineni au fost uciși în timp ce deminau terenul din regiunea Herson. Aceștia au fost „victime ale tirurilor rusești în timp ce efectuau operaţiuni de deminare în regiunea Herson”, precizează serviciile de urgență ale Ucrainei pe Telegram. Alți doi soldați ucraineni și o asistentă au fost răniți. Cei trei sunt internați în spital.

UPDATE 00.000 Încă 45 de luptători de la Azovstal au revenit în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că încă 45 de luptători ucraineni aflați în captivitate, au revenit acasă. Aceștia se alătură unui număr de peste 2.000 de persoane eliberate de ucraineni de la începutul invaziei ruse.

„Astăzi, echipa noastră a reuşit să aducă înapoi încă 45 de războinici din captivitatea rusă. 42 de apărători bărbaţi şi 3 apărători femei. Toţi au apărat Azovstal. Din Garda Naţională. 35 de soldaţi şi sergenţi, 10 ofiţeri. Trebuie să ne readucem toţi oamenii din captivitatea rusă! Sunt recunoscător echipei noastre implicate în schimburi. Budanov, Yermak, Usov, Malyuk, Lubinets. Mulţumesc, băieti!”, a spus Zelenski. Detalii aici

UPDATE 21.59 Rusia susține că a doborât o rachetă balistică ucraineană deasupra Crimeei

Un înalt responsabil rus a afirmat sâmbătă că o rachetă balistică ucraineană a fost doborâtă deasupra Peninsulei Crimeea anexate, un eveniment rar într-un moment în care se profilează o viitoare contraofensivă a forţelor ucrainene, informează AFP.

„Forţele de apărare antiaeriene au doborât deasupra republicii Crimeea o rachetă balistică trasă de un sistem ucrainean Grom-2. Nu sunt distrugeri, nici victime", a anunţat pe Telegram şeful instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov. Detalii aici

UPDATE 20.20 Medvedev, amenințări după atentatul împotriva ultranaționalistului Prilepin: „Aceste crime nu vor rămâne nepedepsite”

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lansat o nouă serie de amenințări după atentatul împotriva scriitorului și politicianului ultranaționalist rus Zahar Prilepin.

Mașina scriitorului și politicianului ultranaționalist rus Zahar Prilepin a fost aruncată în aer în orașul Nijni Novgorod, a relatat sâmbătă, 6 mai, presa locală.

Dmitri Medvedev, i-a trimis o telegramă scriitorului naţionalist care a fost rănit. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite