O nervozitate nemaivăzută până acum afectează Moscova înaintea paradei de 9 mai. Rușii, dominați de frică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paranoia rezultată în urma atacurilor cu drone asupra Kremlinului și slăbirea armatei ruse pe câmpul de luptă din Ucraina își pun amprenta în mod negativ asupra tradiționalei parade militare de 9 mai de la Moscova, un eveniment cu o semnificație simbolică profundă pentru regimul Putin.

Moscova: Mobilizare înainte de parada de 9 mai FOTO EPA-EFE
Moscova: Mobilizare înainte de parada de 9 mai FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin se pregătește să urce pe scena paradei pe fondul unei săptămâni agitate, marcate de un presupus atac cu drone asupra Kremlinului și de anunțul șefului companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, privind retragerea mercenarilor săi din bătălia de la Bahmut, un oraș din estul Ucrainei pe care forțele armate rusești încearcă să-l cucerească încă din august anul trecut.

Atmosferă tensionată la Moscova

Imaginile dramatice cu două drone zburând miercurea trecută peste zidurile Kremlinului dezvăluie vulnerabilitățile din sediul istoric al puterii din Rusia. Autoritățile au răspuns imediat, interzicând utilizarea dronelor, bruind semnalele GPS și livrând binocluri poliției din Moscova, relatează Pjotr Sauer, corespondent al „The Guardian” pentru Rusia.

„Se simte o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum”, recunoaște un oficial de la primăria Moscovei. „Dar Ziua Victoriei trebuie să aibă loc, nu există o altă opțiune”, adaugă el, exprimându-se sub rezerva anonimatului.

Fapt neobișnuit, dar grăitor pentru tensiunile din Rusia, Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate pentru a discuta despre evenimentele pregătite pentru așa-numita Zi a Victoriei în ceea ce rușii numesc „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Cel puțin șase regiuni din Rusia au renunțat la parade, inclusiv una situată la peste 600 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Ziua Victoriei” împotriva Germaniei naziste s-a impus treptat ca piesă centrală în viziunea lui Vladimir Putin asupra identității ruse de-a lungul celor 23 de ani de când se află la putere.

Paradele militare atent orchestrate oferă în mod tradițional Kremlinului o oportunitate de a prezenta Rusia ca o putere militară renăscută.

„Pentru Putin, acesta este, de departe, cel mai important eveniment al anului”, explică Andrei Kolesnikov, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace din Moscova.

„Putin își trage întreaga legitimitate din paradă, pretinzându-se drept un succesor direct al armatei care a învins Germania nazistă”, subliniază Kolesnikov.

Având în vedere aceste aspecte, parada de la Moscova va avea loc, este de părere cercetătorul rus.

„Este o șansă pentru Putin de a arăta națiunii că încă este puternic și deține controlul asupra așa-numitei operațiuni militare speciale din Ucraina”, afirmă Andrei Kolesnikov.

Ucraina, o piatră de moară pentru Putin

Dar, în ajunul zilei de 9 mai, Rusia pare departe de triumf într-un război pe care se aștepta inițial să-l câștige în câteva săptămâni.

Ofensiva de iarnă și primăvară purtată de forțele armate ale Rusiei pe un arc de circa 260 de kilometri în estul Ucrainei a adus câștiguri foarte mici cu costuri uluitoare.

Oficialii occidentali estimează că peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși pe câmpul de luptă din Ucraina numai în luna decembrie.

Armata ucraineană, susținută de arme occidentale moderne, își va lansa în curând propria contraofensivă mult anticipată pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia în acest moment.

Pe fondul acestor dificultăți, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat joia trecută un videoclip plin de insulte la adresa conducerii militare de la Moscova, acuzând-o, între altele, de pierderile suferite în Ucraina. Într-un alt videoclip, făcut public a doua zi, Prigojin a anunțat retragerea mercenarilor Wagner din bătălia de la Bahmut până la sfârșitul zilei de 10 mai.

În opinia unor comentatorilor politici, ediția actuală a paradelor de 9 mai ar putea arăta tensiunile care mocnesc în Rusia și daunele suferite de armată rusă în războiul din Ucraina.

„Majoritatea paradelor militare vor avea loc doar cu recruți la defilare, pentru că toți soldații aflați sub contract sunt în Ucraina”, spune Dara Massicot, cercetătoare la Rand Corporation.

„Cu atât de multe forțe terestre angajate în Ucraina, unele regiuni sunt forțate să inventeze și ar putea recurge la instructori militari și la alt personal pentru a da aparența de normalitate”, adaugă Massicot.

Marșul „Regimentului Nemuritorilor”, anulat

Una dintre cele mai cunoscute acțiuni de 9 mai, marșul „Regimentului Nemuritorilor” - o procesiune solemnă cu portrete ale soldaților căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial - a fost anulată în acest an.

O posibilă explicație ar putea fi faptul că regimul de la Moscova se teme că unii participanți la marș ar putea afișa portrete ale soldaților căzuți în Ucraina, ceea ce ar evidenția numărul real al pierderilor umane suferite de Rusia în războiul de cucerire pe care l-a declanșat împotriva țării vecine.

Kolesnikov crede că Putin va încerca să facă paralele istorice între cele două războaie, considerând în mod fals Ucraina drept un succesor al Germaniei naziste.

Acum un an, liderul de la Kremlin a susținut, de asemenea în mod fals, că armata rusă lupta în Ucraina pentru ca „să nu mai existe loc în lume pentru măcelari, criminali și naziști”.

„Victoria va fi a noastră, la fel ca în 1945”, a proclamat atunci Putin.

Muzeul din centrul Moscovei dedicat celui de-al Doilea Război Mondial a deschis între timp o expoziție care prezintă războiul din Ucraina alături de victoria împotriva Germaniei naziste.

Rușii, dominați de frică

Dar, în pofida eforturilor Kremlinului de a încadra războiul din Ucraina ca o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei, există indicii că unii ruși sunt reticenți în a-și sacrifica viața pentru această pretinsă cauză.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat recent de Centrul Levada, majoritatea rușilor nu sunt dispuși să contribuie lunar cu 1.000 - 2.000 de ruble pe lună (11,5 - 13 euro) pentru susținerea soldaților implicați în invazia din Ucraina.

Același sondaj mai arată că rușii simt „anxietate” și „frică” față de noua lege a recrutării, care prevede posibilitatea convocării printr-un simplu e-mail.

Rușii „s-au adaptat la realitățile războiului. Dar asta nu înseamnă că sunt dispuși să sacrifice totul. Dacă există o oportunitate de a rămâne pe margine, vor profita de ea cu bucurie”, conchide Andrei Kolesnikov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite