LIVE TEXT | Război în Ucraina. Întrevedere între Szijjarto și Kuleba: confruntată cu o penurie de muniție, Ucraina insistă pentru deblocarea ajutorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniștrii de Externe ai Ucrainei și Ungariei se întâlnesc luni pentru a stabili detaliile unei posibile întrevederi între Volodimir Zelenski și Viktor Orban în condițiile în care premierul ungar promovează retorica Kremlinului și ia decizii împotriva Kievului. Volodimir Zelenski face apel la deblocarea ajutorului internațional în timp ce armata ucraineană încearcă să mențină liniile pe frontul de est în pofida penuriei de muniții. Situația s-ar schimba radical în cazul în care Ucraina ar primi ajutor și ar avea permisiunea să atace cu arme occidentale în teritoriul Rusiei, consideră comandantul Marinei Ucrainene.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

UPDATE Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită în Turcia în februarie, prima într-o ţară membră a NATO de la lansarea războiului împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.

„Da, se organizează o vizită”, a declarat consilierul pentru afaceri externe al lui Putin, Iuri Uşakov, citat de agenția de presă Interfax. Detalii aici

UPDATE O rachetă ucraineană trasă luni asupra oraşului Doneţk controlat de ruşi în estul Ucrainei a ucis cel puţin trei civili, susține Aleksei Kulemzin, primarul instalat de Rusia.

Imagini neverificate circulând pe reţelele sociale arătau o maşină în flăcări şi ceea ce păreau a fi două cadavre întinse pe o stradă, transmite Reuters, care precizează că nu a putut verifica imediat acuzația lui Kulemzin.

Șeful regiunii Donețk, Denis Puşilin, de asemenea instalat de Rusia, a anunțat la rândul său cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte trei rănite luni într-un atac ucrainean asupra orașului cu același nume. Detalii aici

UPDATE Parlamentarul european Tatjana Zdanoka, din Letonia, a lucrat pentru Direcția a Cincea a FSB și a raportat către doi ofițeri de legătură ruși din 2004 până în 2017, arată o invetigație Insider.

Potrivit Insider, mesajele scurse dintre Zdanoka și cei doi ofițeri de legătură ruși includ rapoarte explicite și detaliate, descriind activitatea sa ca legislator european, în special în ceea ce privește încurajarea sentimentelor pro-Kremlin în regiunea baltică. Detalii aici

UPDATE Comisia Europeană urmăreşte cu „mare atenţie” cazurile de corupţie detectate de autorităţile ucrainene în achiziţiile pentru armată şi nu are „nicio îndoială” că Kievul va efectua o anchetă „adecvată”, relatează EFE. Detalii aici

UPDATE Ucraina a anunţat luni că intenţionează să înceapă anul acesta construcţia a patru reactoare nucleare la centrala de la Hmelnîţkîi, în vest, pentru a compensa pierderea centralei atomice de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de forţele ruseşti din martie 2022.

Două din noile reactoare ar urma să fie de tip VVER-1000, un model sovietic, iar alte două de tip AP1000, în colaborare cu compania americană Westinghouse.

Primele două ar putea intra în funcţiune cel mai devreme în doi ani şi jumătate. Celelalte sunt mai moderne şi fac faţă mai bine penelor de curent.

Ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko, a explicat că proiectul „urmăreşte să compenseze capacităţile centralei ocupate de la Zaporojie”. El şi-a exprimat convingerea că Ucraina va recuceri până la urmă obiectivul respectiv, însă nu se ştie în ce stare.

Cu mai multe reactoare, centrala de la Hmelnîţkîi ar urma să ajungă cea mai mare de pe continent, „chiar mai puternică decât cea de la Zaporojie”, a afirmat ministrul ucrainean.

UPDATE Ţările occidentale sunt deja preocupate de faptul că Rusia ar putea încălca securitatea statelor europene. Generali de top din NATO au avertizat că Vladimir Putin ar putea ataca ținte din întreaga Europă într-un război total împotriva Occidentului. Detalii aici

UPDATE Ministerul rus al Apărării a susținut luni că a preluat controlul asupra unei aşezări din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, dar conducerea de la Kiev a dezminţit, în condițiile în care cele două armate luptând pentru fiecare metru pătrat pe un front care rămâne în mare parte static de peste un an, comentează AFP. Detalii aici

UPDATE Armata ucraineană a anunţat luni că încearcă să-şi „lărgească” capul de pod pe malul stâng al fluviului Nipru în pofida atacurilor intense ale inamicului.

„Forţele de apărare ucrainene continuă eforturile pentru lărgirea capului de pod pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson”, a comunicat Statul Major al Ucrainei în buletinul său zilnic cu privire la evoluţia situaţiei pe front.

„În pofida pierderilor importante, inamicul continuă să încerce să determine unităţile noastre să se retragă de pe poziţiile pe care le ocupă”, adaugă Statul Major, raportând „opt operaţiuni de asalt ruseşti eşuate” duminică.

UPDATE Într-o nouă serie de atacuri aeriene în cursul nopţii de duminică spre luni, Rusia a lansat asupra Ucrainei opt drone explozive, o rachetă balistică de tip Iskander şi trei rachete S-300.

Cele opt drone au fost doborâte în sudul, centrul şi vestul ţării invadate, la sute kilometri depărtare de linia frontului.

UPDATE Anton Heraşcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, a declarat, luni, că declarațiile lui Claudiu Târziu, lider al senatorilor AUR, care a cerut reîntregirea României, inclusiv cu părți din țara vecină, sunt „îngrijorătoare”, asemenea afirmații fiind tot mai dese. Detalii aici

UPDATE O pensionară în vârstă de 72 de ani a fost condamnată la cinci ani şi jumătate de închisoare în Rusia sub acuzația că a distribuit două mesaje considerate a fi ostile războiului purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Serviciul de presă al tribunalului din oraşul Şahtî, din regiunea Rostov (sud-vest), a anunțat luni că Evghenia Maiboroda a fost găsită vinovată pentru „difuzare de informaţii false” despre armata rusă şi a incitat la „acte extremiste”.

Septuagenara va trebui să-şi ispăşească pedeapsa într-o colonie penitenciară în „regim obişnuit” pentru că „a publicat conţinut pe pagina sa de VKontakte”, echivalentul rusesc al Facebook, relatează AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE Slovacia doreşte să discute în legătură cu achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite, ca parte a planurilor sale pe termen lung de apărare a spaţiului său aerian, a declarat ministrul slovac al Apărării, Robert Kalinak. Detalii aici

UPDATE Guvernele Uniunii Europene nu discută despre o coerciţie de natură financiară pentru a forţa Ungaria să accepte ajutorul financiar pentru Ucraina pe care Budapesta îl blochează din decembrie, a afirmat luni un înalt oficial european. Detalii aici

UPDATE Președintele Ucrainei și-a dezvăluit veniturile personale pentru prima dată de la începutul războiului cu Rusia, ca parte a eforturilor sale de a spori transparența din cadrul guvernului său.

Volodimir Zelenski, a publicat duminică declaraţia de avere pe 2021 şi 2022, care arată că veniturile liderului de la Kiev au scăzut, relatează The Kyiv Independent. Detalii aici

UPDATE Conflictul din Ucraina va intra în curând în cel de-al treilea an fără a se întrevede vreo încetare a focului. Cu toate acestea, devine limpede că mulți din Occident își pierd răbdarea cu privire la impasul de pe câmpul de luptă și sunt reticenți în a oferi sprijin militar continuu Ucrainei.

Dar războaiele se încheie, adesea prin concesii făcute de una dintre părți în schimbul păcii. Pe parcursul războiului din Ucraina, voci influente din Occident - între care regretatul Henry Kissinger, fostul președinte Donald Trump sau fostul oficial NATO de rang înalt Stian Jenssen- au evocat perspectiva ca Ucraina să fie nevoită să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii. Detalii aici

UPDATE Volodimir Zelenski a afirmat că nu vrea să-i preseze să se întoarcă în ţară pe concetățenii săi care au plecat peste hotare din motive de conştiinţă după declanșarea invaziei ruse.

Într-un interviu acordat pentru postul public german ARD, Zelenski a dat asigurări că nu îi va solicita cancelarului Olaf Scholz să-i trimită înapoi pe bărbații care au părăsit Ucraina după 24 februarie 2022, ziua lansării agresiunii militare ruse.

„Categoric nu-i cer lui Olaf Scholz să-i aducă repede înapoi. Trăim într-o lume democratică”, a spus șeful statului ucrainean. Detalii aici

UPDATE Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a înregistrat candidatura lui Vladimir Putin la așa-zisele alegeri prezidenţiale din 15-17 martie.

„Adoptată în unanimitate”, decizia comisiei a fost anunţată de şefa acesteia, Ella Pamfilova transmite Agerpres.

Potrivit Nataliei Budarina, secretarul CEC, 60.000 din cele 315.000 de semnături depuse în sprijinul lui Putin au fost selectate aleatoriu pentru verificare. „În urma verificărilor efectuate, din cele 60.000 au fost invalidate 91 de semnături. Este vorba de inexactităţi în informaţiile despre alegători”, a declarat Budarina, care a precizat că nu există semnături false.

Putin a devenit al patrulea candidat înregistrat pentru așa-numitul scrutin prezidenţial din Rusia. CEC i-a înregistrat anterior pe reprezentanţii a trei partide parlamentare - Leonid Sluţki (Partidul Liberal-Democrat din Rusia, LDPR), Vladislav Davankov (partidul Oameni noi) şi Nikolai Haritonov (Partidul Comunist din Federaţia Rusă, KPRF).

UPDATE 2024 s-ar putea dovedi unul de coșmar pentru UE pe fondul provocărilor interne și internaționale ce ating apogeul și pe care nu pare a fi pregătită să le înfrunte, se arată într-o analiză The Guardian.

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor, extrema dreaptă este în ascensiune, iar criza din Orientul Mijlociu se agravează. Detalii aici

UPDATE Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL, critică ultimele declarații cu tentă revizionistă ale lui Claudiu Târziu, lider al AUR, despre care sugerează că ar urma un punctaj favorabil Rusiei, arătând că imediat un lider extremist din Ungaria a venit cu un mesaj similar. Detalii aici

UPDATE Zelenski s-a declarat optimist faţă de eventualitatea unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale de la finalul anului, în contextul în care miliardarul republican este considerat mai puţin favorabil sprijinirii Kievului.

„Nu cred că întreaga politică a SUA depinde de o singură persoană”, a declarat el, estimând că „marea majoritate a democraţilor şi a republicanilor sprijină Ucraina”Detalii aici

UPDATE Kievul spune că va curma tentativele de provocări ale FSB și altor servicii speciale ruse care controlează situația de la Tiraspol, subliniind că nu va permite implicarea regiunii separatiste Transnistria în războiul Rusiei contra Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto se întâlneşte luni, în vestul Ucrainei, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, cu câteva zile înaintea unui summit al Uniunii Europene consacrat deblocării ajutorului financiar pentru Kiev, blocat de Budapesta.

Potrivit Kievului, obiectivul întâlnirii celor doi miniştri de Externe este pregătirea unei întrevederi între Volodimir Zelenski și Viktor Orban pentru „găsirea de soluţii” la diferendele bilaterale şi pentru „deblocarea unor decizii cruciale pentru Ucraina”.

UPDATE Rusia desfăşoară operaţiuni ofensive de-a lungul unei mari părţi a liniei frontului, în timp ce armata ucraineană încearcă să-şi menţină poziţiile şi se confruntă cu o criză de muniţii, relatează CNN.

Luptele sunt deosebit de intense în nord-est, de-a lungul unei fâşii de teritoriu unde se unesc regiunile ucrainene Harkov şi Lugansk. „Inamicul acumulează forţe şi atacă în fiecare zi”, spune un militar ucrainean citat de CNN.

Pe măsură ce războiul intră în faza următoare, armata rusă a început o nouă operaţiune ofensivă şi forţele ucrainene adoptă o postură defensivă. În această conjunctură, Ucraina pare să dispună de un avantaj în „războiul dronelor”, ceea ce îi permite să zădărnicească eficient noua ofensivă rusă”, consideră revista Forbes într-un articol publicat la sfârşitul acestei săptămâni. Detalii aici

UPDATE Ucraina a cerut sporirea presiunii comunităţii internaţionale asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancţiuni. „Fiecare manifestare de presiune asupra Rusiei este un pas către pace. Fiecare act de asistenţă pentru Ucraina este o protejare a vieţilor. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE Cel mai important negociator al Republicii Moldova în soluţionarea disputei de trei decenii cu enclava separatistă transnistreană pro-rusă a exclus duminică orice rol al Rusiei în găsirea unei soluţii atât timp cât această ţară este angajată în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a făcut aceste declaraţii la postul naţional de radio, în timp ce guvernul pro-european al R. Moldova continuă eforturile de a-şi asigura aderarea la Uniunea Europeană.

„Revenirea la acest format pentru o reglementare paşnică depinde de îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev. Nu a fost desfiinţat oficial, dar este îngheţat”, a precizat oficialul moldovean de rang înalt.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că o scădere a ajutorului furnizat ţării sale de către Statele Unite ar fi un semnal nepotrivit.

„Pasivitatea Statelor Unite sau lipsa sprijinului ar fi un semnal prost. Nu ar fi corect pentru nimeni”, a afirmat şeful statului ucrainean într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune public german ZDF.

„Statele Unite sunt partenerul nostru numărul 1”, a subliniat el.  

UPDATE Uniunea Europeană va sabota economia Ungariei în cazul în care premierul Viktor Orban va bloca acordarea unui nou ajutor pentru Ucraina la summitul prevăzut să aibă loc săptămâna aceasta, arată un plan confidenţial elaborat de Bruxelles și citat de Financial Times (FT).

Bruxellesul a schiţat chiar o strategie pentru a viza în mod explicit vulnerabilităţile economice ale Ungariei, a-i destabiliza moneda şi a determina prăbuşirea încrederii investitorilor, într-o tentativă de a lovi „locurile de muncă şi creşterea” din această ţară în cazul în care Budapesta refuză să renunţe la veto-ul său faţă de ajutorul pentru Kiev, susține FT. Detalii aici

UPDATE Echipajul unității de artilerie autopropulsată Msta-S a grupului de trupe de Vest a distrus punctul de aprovizionare cu muniție al armatei ucrainene în direcția Kupiansk, susține Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă de stat TASS.

UPDATE Echipajele care deservesc obuzierele D-30 ale unității de artilerie a grupului de forțe de Vest au distrus poziții fortificate camuflate și trupe ale armatei ucrainene în direcția Kupiansk, spune Ministerul rus al Apărării, susținând că pierderile ucrainene s-au ridicat la 30 de militari.

UPDATE Precizia armatei germane a fost din nou implicată în controverse, după dezvăluirea unui raport clasificat despre testele pentru ultima lor pușcă.

Pușca G95A1 nu a reușit să treacă testele cu muniție la standarde militare, astfel că Bundeswehr - armata germană - a redus standardele de testare, se arată în raport, citat de Daily Mail.

Producătorilor puștii - Heckler and Koch - li s-a permis să o testeze cu muniție civilă și la temperatura camerei, mai degrabă decât în condiții de căldură și frig extreme.

În raportul clasificat se arată: „Testele actuale efectuate de armată în condiții de laborator arată că arma nu îndeplinește standardele armatei atunci când este încărcată cu muniție de luptă.

Armata are nevoie de o pușcă de asalt care să fie suficient de precisă în condiții reale cu muniția de luptă”Detalii aici

UPDATE Papa Francisc a îndemnat duminică la respect pentru civilii din zonele de conflict și a declarat că oamenii s-au săturat de războaie, pe care le-a numit „un dezastru pentru popoare și o înfrângere pentru umanitate”, informează Reuters.

UPDATE Ucraina ar câștiga războiul mai repede dacă ar avea permisiunea de a trage cu arme britanice și alte arme occidentale împotriva unor ținte din teritoriul Rusia, a declarat șeful marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neijpapa.

UPDATE Magnitogorsk, în Munții Ural, a fost dezvoltat ca un simbol al puterii industriale sovietice și al capacității sale de modernizare economică. Astăzi, o nouă uzină de cocsificare de 75 de miliarde de ruble (aproximativ 840 de milioane de dolari) din orașul siderurgic este construită de un gigant chinez de inginerie și de sute de muncitori chinezi, transmite Bloomberg. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite