Bruxellesul urmăreşte cu „mare atenţie” cazurile de corupţie în achiziţiile pentru armata ucraineană

0
Publicat:

Comisia Europeană urmăreşte cu „mare atenţie” cazurile de corupţie detectate de autorităţile ucrainene în achiziţiile pentru armată şi nu are „nicio îndoială” că Kievul va efectua o anchetă „adecvată”, relatează EFE, citată de Agerpres.

Rustem Umerov. FOTO EPA EFE
Rustem Umerov. FOTO EPA EFE

Purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer, şi  purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe, Peter Stano, au făcut declaraţii în acest sens, luni, când au fost întrebaţi, în cadrul conferinţei de presă zilnice, despre informaţiile furnizate de Ministerul ucrainean al Apărării cu privire la cazuri de corupţie în achiziţionarea de muniţie.

„Cunoaştem foarte bine aceste informaţii despre cazuri de corupţie în livrarea comenzilor în Ucraina. Am auzit deja că guvernul şi autorităţile ucrainene au anunţat o anchetă. Aşa că urmărim această chestiune cu mare, mare atenţie", a declarat Stano.

Peter Stano s-a referit la recuperarea de către autorităţile de la Kiev a 1,5 miliarde de grivne (peste 36 de milioane de euro la cursul de schimb actual) care fuseseră transferate unui intermediar pentru achiziţionarea de muniţie de artilerie la suprapreţ.

Atât Stano, cât şi Mamer au declarat că executivul UE nu are „nicio îndoială" că autorităţile ucrainene vor efectua o anchetă „proprie” şi „adecvată”.

Mamer a indicat totodată că „asistenţa UE (acordată Kievului în drumul său spre viitoarea aderare la blocul comunitar) serveşte, de asemenea, pentru a se asigura că statul ucrainean poate funcţiona în mod normal, inclusiv acele entităţi ale guvernului ucrainean şi ale administraţiei sale care luptă împotriva corupţiei".

Umerov a făcut un bilanț al unor cazuri recente de corupție

Ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov a evocat respectivul caz de corupţie într-o postare pe conturile sale de pe reţele de socializare în care a făcut un bilanţ al acţiunilor recente împotriva unor astfel de practici, asupra cărora aliaţii Kievului, cum ar fi SUA, au avertizat în mod repetat.

Umerov s-a referit, de asemenea, la un caz în care Ministerul Apărării a câştigat în instanţă împotriva unei companii ucrainene de armament care nu a reuşit să livreze mine explozive armatei în cadrul unui contract în valoare de 1,5 miliarde de grivne (peste 36 de milioane de euro).

Printre acţiunile anticorupţie desfăşurate în ultima săptămână, ministrul ucrainean a menţionat şi acuzaţiile aduse mai multor responsabili din domeniul apărării pentru achiziţia neregulamentară de muniţie pentru mortiere, de asemenea în valoare de 1,5 miliarde de grivne.

„O seamă de încălcări" au fost înregistrate în cursul unor inspecţii inopinate, a anunţat ministrul pe Facebook, potrivit dpa.

„Ne ocupăm de fiecare caz în parte"  

Provizii în valoare de peste 1,2 milioane de euro (1,3 milioane de dolari) lipseau şi nu fuseseră livrate, s-a constatat în cursul acestor inspecţii s-a descoperit că Au fost de asemenea indentificate deficienţe în calitatea şi cantitatea alimentelor, potrivit ministrului ucrainean.

„Înregistrăm infracţiunile şi ne ocupăm de fiecare caz în parte", a scris Umerov într-o postare duminică.

Tocmai pe fondul unor încălcări, recent a fost schimbat furnizorul pentru mai multe unităţi militare, conform textului.

Controalele-surpriză vor continua

Umerov a mai precizat că vor continua controalele-surpriză, în care sunt implicate şi serviciile secrete şi alte organizaţii de securitate.

Potrivit Ministerului Apărării, au existat recent plângeri din partea forţelor armate cu privire la lipsa de aprovizionare a unor unităţi care luptă pe frontul de est.

Ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov a fost numit în această funcţie în septembrie anul trecut, înlocuindu-l pe Oleksi Reznikov, care a demisionat după mai multe scandaluri de corupţie în achiziţia de materiale pentru armată.

Printre priorităţile declarate ale lui Umerov se numără și aceea de a promova transparenţa şi de a pune capăt acestor nereguli.

Casa Albă cere măsuri urgente pentru eradicarea corupţiei în cadrul armatei

Casa Albă a cerut Kievului, într-o scrisoare trimisă autorităţilor ucrainene la scurt timp după numirea lui Umerov, să ia măsuri urgente pentru eradicarea corupţiei în cadrul armatei, ca o condiţie pentru continuarea ajutorului militar acordat Ucrainei, notează EFE.

Ucraina se apără de aproape doi ani împotriva unei invazii ruse pe scară largă cu ajutorul masiv financiar şi militar trimis de Occident.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite