Încă un scandal zguduie Parlamentul European. Un europarlamentar din Letonia este agent al serviciilor secrete din Rusia, arată o investigație

0
Publicat:

Parlamentarul european Tatjana Zdanoka, din Letonia, a lucrat pentru Direcția a Cincea a FSB și a raportat către doi ofițeri de legătură ruși din 2004 până în 2017, arată o invetigație Insider.

Tatjana Zdanoka, membră a Parlamentului European
Tatjana Zdanoka, membră a Parlamentului European FOTO facebook.com/tatjana.zdanoka

Potrivit Insider, mesajele scurse dintre Zdanoka și cei doi ofițeri de legătură ruși includ rapoarte explicite și detaliate, descriind activitatea sa ca legislator european, în special în ceea ce privește încurajarea sentimentelor pro-Kremlin în regiunea baltică.

Corespondența include organizarea unor întâlniri fizice la Moscova sau Bruxelles între Zdanoka și ofițerul său de legătură rus, precum și solicitări de finanțare de la surse din Rusia pentru a susține activitățile sale politice în Letonia și Parlamentul European.

Cel puțin o dată, ea a cerut bani pentru organizarea unui miting de comemorare a victoriei Armatei Roșii în Al Doilea Război Mondial. Într-un răspuns prin e-mail pentru Insider, Zdanoka a declarat: "Nu pot considera acest text ca fiind întrebări adresate mie, deoarece se bazează pe informații pe care se presupune că le aveți, și care, prin definiție, nu ar trebui să le aveți."

Insider a confirmat că cei doi oameni de legătură au fost ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), agenția succesoare a KGB-ului din era sovietică.

Conform e-mailurilor, primul ofițer de legătură a fost un cadru veteran al FSB din directoratul central din St. Petersburg, Dmitry Gladey, în vârstă de 74 de ani, care a coordonat-o pe Zdanoka din 2004 până în 2013.

După 2013, Zdanoka a fost în contact regulat cu Sergei Beltyukov, un operativ FSB din 1993.

L-a cunoscut pe agentul KGB la schi în 1970

Zdanoka a declarat pentru Insider că l-a cunoscut pe Gladey în anii '70 la o bază turistică în Caucazul de Nord, unde învățau să schieze. Într-un e-mail din 3 octombrie 2006, Gladey a scris lui Zdanoka: „Vin la MIDI miercuri la 12:40, și mă întorc la 17:30”, iar Zdanoka a răspuns: „Foarte bine, voi veni la MIDI - să ne întâlnim pe peronul gării. Dacă ratăm, [să ne întâlnim] la intrarea principală a stației.”

Zdanoka spune că l-a cunoscut pe agentul FSB la schi
Zdanoka spune că l-a cunoscut pe agentul FSB la schi FOTO facebook.com/tatjana.zdanoka

În primăvară anului 2007, Zdanoka a organizat un tabără de instruire de trei zile pentru organizațiile pro-ruse „anti-fasciste” din Letonia și Estonia.

În e-mailuri, Zdanoka a cerut finanțare pentru diferite activități politice, inclusiv organizarea unui miting pentru a comemora victoria Armatei Roșii în Al Doilea Război Mondial. Pe 9 aprilie 2010, i-a trimis lui Gladey un plan de promovare a sărbătoririi Zilei Victoriei în Rusia în Letonia.

Ea i-a solicitat o sumă de 6.000 de dolari pentru achiziționarea de panglici pentru distribuție pe străzile Letoniei și realizarea unui film documentar despre veterani letoni participanți la aniversarea de 65 de ani a eliberării Vienei de către Aliați.

Zdanoka a fost în continuare coordonată de Gladey cel puțin până în 2013, după care Beltyukov a devenit noul ei ofițer de legătură.

Pe 12 septembrie 2013, Gladey i-a trimis lui Zdanoka ultimul său raport, intitulat „Discursuri și rezoluții”, la noul său e-mail temporar, ser2280@mail.ru. Ulterior, Gladey i-a trimis parlamentarului european o introducere virtuală cu un bărbat numit „Sergey Krasin”, care folosea un e-mail asemănător - serg0680@mail.ru. „Krasin” devenea astfel noul ei ofițer de legătură.

The Insider a reușit să-l identifice pe „Krasin” în baza unei parole scurse utilizate de posesorul contului de e-mail ser2280@mail.ru. Parola a fost utilizată și pentru conectarea la un cont cu un număr de telefon care aparține lui Sergey Beltyukov, ofițer activ FSB din St. Petersburg.

Insider a identificat mai multe e-mailuri din gama numerelor utilizate de Beltyukov, toate începând cu aceleași litere ("ser") și având aceeași parolă, permițând echipei de investigație să concluzioneze că „Sergey Krasin” este de fapt Sergey Beltyukov.

Beltyukov, agent de nivel 2 în FSB

Născut în 1970, Beltyukov a absolvit Universitatea Economică din St. Petersburg în 1993 și lucrează pentru sediul FSB din St. Petersburg din acel an.

Datele scurse arată că în 1993, Beltyukov a primit acces la secrete de stat de nivel 2, cel de-al doilea cel mai înalt nivel de securitate din Rusia, ceea ce înseamnă că nu putea să călătorească în afara țării decât în călătorii aprobate de FSB.

Gladey și Beltyukov nu sunt singurii agenți FSB pe care Zdanoka i-a asistat. Artem Kureev, cetățean rus, ofițer FSB, a fost unul dintre cei șapte suspecți conduși de agenții ruși, care, la fel ca Zdanoka, promova deschis narative despre persecutarea rușilor etnici și vorbitorilor de rusă în statele baltice.

Zdanoka a depus o cerere la Ambasada Belgiei din Moscova pentru a obține un viză Schengen pentru vizita lui Kureev la Parlamentul European în perioada 2-8 aprilie 2014, la câteva săptămâni după anexarea armată a Crimeii de către Rusia.

Zdanoka a explicat acțiunile sale pentru The Insider, susținând că Kureev „a fost invitat să participe la una dintre numeroasele conferințe pe care le-am organizat în Parlamentul European cu sprijinul grupului meu politic [Greens / European Free Alliance], în special Forumul UE pentru Tineretul de limbă rusă.

Ea a adăugat că Kureev i-a fost „recomandat ca lector la Facultatea de Relații Internaționale a Universității din St. Petersburg de către internul meu care studia acolo.”

În 2002, guvernul leton i-a interzis lui Zdanoka să candideze la alegerile generale, invocând apartenența sa continuă la Partidul Comunist după 13 ianuarie 1991, data la care partidul a conspirat să dizolve noua guvernare independentă a Letoniei printr-un puci.

Cu toate acestea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus ca Letonia să plătească 20.000 de euro lui Zdanoka pentru încălcarea drepturilor sale democratice, însă sentința a fost apoi trimisă la Marea Cameră la apel, iar sentința a fost anulată. Zdanoka a numit interdicția „o vânătoare de vrăjitoare”.

Europarlamentarul anului în 2019

Oarecum ironic, în acest context, Zdanoka a fost numită „Europarlamentarul anului” în 2019 pentru rolul său în dosarul Zhdanova. A fost prima dată când un politician leton a primit acest premiu, acordat anual de un grup de lobby strâns legat de lobby-ul petrolier, cum ar fi Total, ExxonMobil, Chevron, BP și Shell. Este posibil ca marea parte a activității sale politice, susținută de ofițerii de informații ruși, să fi fost în interesul acestor mari companii petroliere.

Insider a transmis aceste informații Comisiei Europene și Parlamentului European pentru a afla poziția oficială a acestor instituții cu privire la prezența în PE a unui europarlamentar în uniformă FSB, dar, în momentul publicării, nu a primit niciun răspuns.

Agenții estonieni de informații, VDD, nici măcar nu au confirmat primirea acestor informații. Zdanoka a respins toate acuzațiile, afirmând că este o glumă atunci când se scrie că a colaborat cu FSB.

Cu toate acestea, există dovezi convingătoare ale colaborării sale. De exemplu, Insider are un raport de stație din 2017, semnat de Zdanoka și adresat lui „Krasin”. Documentul confirmă faptul că Zdanoka a primit „o inițiere de la o sursă a unei ramuri a structurii de informații din Rusia” și că „informațiile au fost folosite pentru a crea o inițiere publică ce a durat întreaga noapte”. Acest lucra ar indica faptul că Zdanoka nu numai că a primit ajutor de la FSB, dar a și implementat activitatea agenților de informații în campaniile sale politice.

Cu toate acestea, se pare că există puține șanse să existe consecințe legale pentru Zdanoka. „După cum știți, aceasta nu este o infracțiune în Letonia. Desigur, ar putea exista un scandal, dar, dacă nu încalcă legea, nu există consecințe legale”, a spus Sandis Šrāders, de la Institutul de Studii Internaționale și Politică a Letoniei.

Membră a Uniunii Ruse din Letonia

Ždanoka a organizat și audieri la distanță pentru a-l apăra pe Algirdas Paleckis, care a fost condamnat în Lituania pentru spionaj pentru Rusia. Ea și alți membri ai Uniunii Ruse din Letonia au venit la Vilnius în sprijinul lui Paleckis în 2021. Au participat la un miting în fața clădirii LRT și mai târziu în Piața Lukiškių.

Ždanoka este de origine rusă și a primit cetățenia letonă în 1996. Cariera ei politică a fost construită pe sprijinul pentru Rusia. În 2009, nou-numitul ambasador al Rusiei, Georgy Muradov, ia îndemnat deschis pe rușii letoni să o voteze.

În 2014, ea a călătorit în Crimeea ocupată de ruși pentru a participa în calitate de „observator internațional” la referendumul nerecunoscut internațional privind aderarea la Rusia. În martie 2022, Ždanoka a fost unul dintre cei 13 europarlamentari care au votat împotriva rezoluției PE care condamna invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

În Letonia, europarlamentarul a fost mult timp considerat un agent al influenței ruse. Ea a vorbit adesea împotriva presupusei maltratări a minorităților ruse în statele baltice, iar activismul ei a fost susținut de grupurile finanțate de Kremlin.

O mare parte din munca sa în PE s-a concentrat pe presupusa persecuție a limbii ruse în Letonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite