LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a publicat lista prizonierilor de război din aeronava prăbușită. Țările beligerante au schimbat rămășițe ale soldaților uciși

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a publicat lista prizonierilor de război care urmau să fie schimbați pe 24 ianuarie, când un avion de transport militar s-a prăbușit în apropierea unui sat din regiunea Belgorod, a anunțat centrul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război. Șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov, a declarat că Ucraina analizează în prezent informațiile disponibile și că în prezent nu are dovezi despre prezența la bord a unui număr mare de persoane. Președintele rus Vladimir Putin a spus vineri că există dovezi că Ucraina a doborât avionul și că la bord erau o parte din prizonierii care urmau să fie schimbați cu Rusia.

Imagini de la locul prăbușirii aeronavei Iliușin II-76 EPA-EFE
Imagini de la locul prăbușirii aeronavei Iliușin II-76 EPA-EFE

UPDATE „În ceea ce-i privește pe ruși, am murit deja de două ori”, spune cu un zâmbet larg Franck, care se numără printre presupușii „mercenari” francezi pe care Rusia susține că i-a ucis recent pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează AFP.

Fără a furniza dovezi, Ministerul rus al Apărării a afirmat că într-un atac pe care forțele sale l-au lansat săptămâna trecută la Harkov (nord-est) și care a avut loc în cursul nopții, a „eliminat” aproximativ 60 de luptători, „majoritatea” cetățeni francezi", și a rănit alți 20. Detalii aici

UPDATE Moscova încearcă din răsputeri să-i taie accesul Ucrainei la sateliții Starlink ai miliardarului american Elon Musk, conform analiștilor în domeniul războiului spațial, relatează Business Insider.

Încă de la debutul conflictului, Rusia a utilizat sisteme de bruiaj pentru a încerca să împiedice accesul trupelor ucrainene la sateliții comerciali. A montat dispozitive de bruiaj pe tancurile sale pentru a interfera cu semnalele emise de sateliți și pentru a împiedica folosirea dronelor care explodează, a bruiat bombele ghidate prin GPS ale ucrainenilor, obligându-i pe operatorii ucraineni să se apropie mai mult de țintele lor de pe linia frontului. Detalii aici 

UPDATE Administrația Biden elaborează o nouă strategie care va muta accentul de pe recâștigarea de teritorii pe sprijinirea capacităților Ucrainei de a respinge noi avansuri rusești, în cadrul unui plan pe termen lung de consolidare a puterii de luptă și a economiei țării aflate în război cu Rusia, relatează Washington Post.

Un oficial de rang înalt al administrației americane a declarat pentru WP că SUA își propune să ajute Ucraina să-și mențină pozițiile pe câmpul de luptă, punând în același timp țara „pe o traiectorie diferită pentru a fi mult mai puternică până la sfârșitul anului 2024 [...] și pentru a o aduce pe o cale mai sustenabilă". Detalii aici

UPDATE Străpungerea liniilor de front pare o sarcină imposibilă pentru ambele beligerante și nicio parte nu poate înainta din cauza dronelor, potrivit mărturiilor soldaților de pe frontul din Kupiank, citate într-un reportaj The Guardian.

Un operator ucrainean de drone a explicat că atât de multe drone zboară deasupra liniilor de front în acest moment, încât ambele părți beligerante sunt blocate.

Gleb Molceanov, care luptă în apropiere de orașul Kupiansk, în regiunea Harkov, a declarat pentru The Guardian că „nimeni nu mai știe ce să facă ca să avanseze în acest moment". Detalii aici

UPDATE Centrul ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război din Ucraina a anunțat că „după o lungă întârziere, Rusia a răspuns la numeroasele solicitări și a citat o listă care fusese difuzată anterior de mass-media rusă propagandistă. Centrul confirmă că 65 de soldați ucraineni de pe această listă urmau într-adevăr să fie aduși înapoi în Ucraina în cadrul unui schimb planificat la 24 ianuarie."

Pe de altă parte, șeful spionajului ucrainean Kirilo Budanov a declarat că Ucraina nu are încă informații certe privind cine sau câte persoane s-au aflat la bordul avionului de transport militar.

„Colectăm și analizăm cu atenție toate informațiile disponibile, din mai multe surse, cu privire la ce s-a întâmplat. În prezent, nu avem dovezi că atât de multe persoane s-ar fi aflat la bordul aeronavei. Afirmația propagandei rusești potrivit căreia aeronava Il-76 transporta 65 de prizonieri de război ucraineni pentru acel schimb continuă să ridice multe întrebări."

UPDATE În mesajul său video zilnic, vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că există o tendinţă în creştere a producţiei proprii a Ucrainei de arme şi muniţii în cadrul campaniei de apărare împotriva invaziei Rusiei. El s-a declarat recunoscător tuturor celor care lucrează la capacităţile Ucrainei de a remedia deficitele de muniţie şi de a echipa trupele.

Ucraina continuă, de asemenea, să lucreze la consolidarea apărării sale împotriva „terorii aeriene" ruseşti în oraşele de graniţă şi a poziţiilor de pe front cu şi mai multe sisteme de apărare aeriană, a spus Zelenski. El a adăugat că se va asigura muniţia adecvată pentru a proteja împotriva atacurilor cu avioane şi rachete.

Zelenski a anunţat înfiinţarea unei platforme economice pentru consolidarea economiei Ucrainei, astfel încât companiile să poată fi mai bine sprijinite şi să poată comunica mai eficient.

„Sunt recunoscător tuturor antreprenorilor noştri, tuturor acelora din Ucraina care rămân în ţară, îşi păstrează afacerile şi locurile de muncă. Locuri de muncă decente în Ucraina, activitatea fiecărei afaceri (...) reprezintă principalele fundaţii ale puterii ucrainene", în condiţiile în care milioane de oameni au părăsit Ucraina din cauza războiului, a declarat Zelenski. „Avem nevoie de o mai mare încredere pentru afaceri şi o economie legală mai mare, 'albă'. Avem nevoie de mai multe facilităţi de producţie ucrainene, de mai multe produse ucrainene de la mai multe industrii", a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE Ucraina şi Rusia au schimbat rămăşiţe pământeşti ale soldaţilor ucişi în războiul început acum aproape doi ani, a anunțat centrul de coordonare responsabil de prizonierii de război, precizând că schimbul era pregătit de mai multă vreme, au relatat dpa şi AFP.

Autorităţile ucrainene au mulţumit Crucii roşii internaţionale pentru ajutorul acordat pentru restituirea rămăşiţelor celor 77 de soldaţi ucraineni, Rusia primind la rândul său la schimb corpurile neînsufleţite a 55 de soldaţi de-ai săi, potrivit deputatului din Duma Şamsail Saraliev.

Potrivit estimărilor SUA peste 70.000 de militari ucraineni şi peste 120.000 de militari ruşi au fost ucişi de la debutul ostilităţilor, în februarie 2022, iar zeci de mii de soldaţi şi civili sunt daţi dispăruţi.

UPDATE Forțele ucrainene au lansat miercuri o lovitură cu rachete HIMARS asupra terenului de antrenament al unei unități de drone din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, potrivit unor relatări locale, citate de Newsweek.

Într-o postare pe Telegram, bloggerul militar rus Vladimir Romanov a scris că unii operatori de drone au speculat că ar fi putut fi luați la țintă în apropiere de orașul Ilovaisk, întrucât șeful unității de drone Sudoplatov („Ziua Judecății”) a scurs din neglijență coordonatele privind terenul de antrenament unor „străini”. Detalii aici

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni.

„Nu ştiu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare pentru că nu au gândit bine lucrurile. Dar este evident că au făcut-o", a spus Putin la o întâlnire la Sankt Petersburg cu studenţi ruşi care participă la campania militară rusă contra Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Grupul de trupe Vostok din direcția sudică Donețk a neutralizat peste 120 de militari ucraineni, 2 vehicule și 2 unități de artilerie autopropulsate Akatsiya, a fost raportat șeful centrului de presă al grupului, Alexander Gordeev, scrie agenția TASS.

Au fost efectuate atacuri aviatice și de artilerie care au lovit punctele temporare de desfășurare ale Brigăzii 79 de asalt și Brigăzii 116 de apărare teritorială a armatei ucrainene în zonele Kosteantînivka și Novomikhailovka, adaugă TASS. 

UPDATE Echipajul tancului modernizat T-62M al grupului de trupe Nipru dintr-o poziție de tragere închisă a distrus un bastion al armatei ucrainene pe malul drept al Niprului în regiunea Herson, pierderile inamicului s-au ridicat la până la 15 militari, a informat Ministerul rus al Apărării, notează agenția Unian.

UPDATE Rafinăria de petrol Tuapsin a lui Rosneft din sudul Rusiei a oprit procesarea petrolului după incendiul cauzat de o dronă. Capacitatea fabricii din Tuapse este de 12 milioane de tone produce kerosen, păcură, motorină în vid și motorină cu conținut ridicat de sulf și îl furnizează în principal Turciei, China, Malaezia și Singapore, scrie agenția Unian.

UPDATE Forțele ucrainene au lansat miercuri o lovitură cu rachete HIMARS asupra terenului de antrenament al unei unități de drone din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, potrivit unor relatări locale, citate de Newsweek. Detalii aici

UPDATE Ministerul rus de Externe a estimat vineri că manevrele militare "Steadfast Defender 2024", cele mai ample exerciţii militare desfăşurate de Alianţa Nord-Atlantică de la încheierea Războiului Rece, pot avea consecinţe "tragice" pentru Europa, relatează EFE. Detalii aici

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni, potrivit Reuters şi EFE, preluate de Agerpres. Detalii aici

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni, potrivit Reuters şi EFE, preluate de Agerpres. Detalii aici

UPDATE Kremlinul a respins vineri afirmații citate de Bloomberg potrivit căruia preşedintele rus Vladimir Putin ar fi „trimis semnale” către SUA privind posibile discuţii despre încheierea războiului în Ucraina şi că ar putea lua în considerare renunţarea la cerințe-cheie, relatează Reuters.

Putin „sondează terenul” pentru a afla dacă Washingtonul este pregătit să se angajeze în discuţii şi ar fi luat legătura cu SUA prin canale indirecte, a relatat Bloomberg. Detalii aici

UPDATE Casa Albă a cerut joi senatorilor americani să ajungă la un acord privind ajutorul esenţial pentru Ucraina, pe fondul unor informaţii potrivit cărora Donald Trump caută să torpileze orice progres în acest dosar, relatează France Presse.

Potrivit media americane, marele favorit al dreptei la prezidenţiale îi incită pe republicani să se opună unui acord pentru a-l priva pe rivalul său, preşedintele democrat Joe Biden, de o victorie politică înaintea alegerilor din noiembrie. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite