UE nu discută de coerciţii financiare pentru a forţa Ungaria să accepte ajutorul pentru Ucraina, asigură un înalt oficial al UE
0Guvernele Uniunii Europene nu discută despre o coerciţie de natură financiară pentru a forţa Ungaria să accepte ajutorul financiar pentru Ucraina pe care Budapesta îl blochează din decembrie, a afirmat luni un înalt oficial european, potrivit unei declaraţii citate de Reuters.
Declaraţia vine în răspuns la un articol din Financial Times în sensul că UE s-ar pregăti să saboteze economia Ungariei dacă Budapesta ar bloca din nou ajutorul pentru Ucraina la summitul de săptămâna aceasta, conform unui plan confidenţial, notează Agerpres.
„Documentul la care se face referire în articolul din Financial Times este o notă de background scrisă de Secretariatul consiliului pe propria sa răspundere şi care descrie starea actuală a economiei ungare”, se arată în declaraţia înaltului oficial al UE.
„Este un document factual care nu reflectă stadiul negocierilor care au loc. Nota nu prezintă niciun plan specific legat de (bugetul UE pe termen lung) şi Facilitatea pentru Ucraina, şi nici vreun plan legat de Ungaria”, se subliniază în declaraţie.
„Discuţiile privind Cadrul Financiar Multianual (bugetul UE) sunt în curs şi s-au bazat întotdeauna pe găsirea unui compromis acceptabil pentru toate cele 27 de state membre. Negocierile dintre reprezentanţii şefilor de state şi guverne şi liderii UE se bazează pe principiile dialogului, consultării şi compromisului în interesul tuturor”, insistă înaltul oficial.
Financial Times susține că UE va sabota economia Ungariei
Uniunea Europeană va sabota economia Ungariei în cazul în care Guvernul Orban va bloca acordarea unui nou ajutor pentru Ucraina la summitul programat săptămâna aceasta, susține Financial Times (FT), care citează un plan confidenţial elaborat de Bruxelles.
Potrivit FT, citat de Reuters și Agerpres, Bruxellesul a schiţat chiar o strategie pentru a viza în mod explicit vulnerabilităţile economice ale Ungariei, a-i destabiliza moneda şi a determina prăbuşirea încrederii investitorilor, într-o tentativă de a lovi „locurile de muncă şi creşterea” din această ţară în cazul în care premierul Viktor Orban refuză să renunţe la vetoul său faţă de ajutorul pentru Kiev.
Documentul la care ziarul financiar britanic a avut acces notează că, în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 1 februarie, ceilalţi şefi de stat şi de guvern ar urma să „declare public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar, este de neînchipuit ca” UE să furnizeze fonduri Budapestei.
Ministrul ungar pentru Afaceri Europene, Janos Boka, a declarat pentru FT că Budapesta nu este la curent cu o astfel de ameninţare financiară, dar că țara sa „nu va ceda la presiuni”.
Viktor Orban a renunţat în decembrie în Consiliul European la vetoul său faţă de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani. Această decizie a fost luată în contextul tensiunilor invocate de Budapesta cu privire la drepturile minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia şi al blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene ce revin Ungariei, al cărei guvern este acuzat de Bruxelles că încalcă statul de drept.