LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: Ucraina mai are nevoie de „puțin timp” pentru a pregăti contraofensiva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Kievul mai are nevoie de timp pentru a pregăti contraofensiva împotriva Rusiei întrucât nu dorește să riște viața soldaților săi înainte să sosească tot ajutorul militar promis, între care și vehicule blindate.

Lupte în Avdiivka. Foto: Profimedia
Lupte în Avdiivka. Foto: Profimedia

UPDATE 16.04 Cum au ajuns extremiștii ruși să lupte pentru Ucraina. „Când prima rachetă a căzut asupra Kievului, totul s-a schimbat“

Prezența grupărilor rusești de extremă dreapta de ambele părți ale conflictului este un semn al unei fracturi ideologice a mișcării ultranaționaliste din Rusia.

Danil Iugoslavski îl ura de mult timp pe Vladimir Putin. Lucrătorul din domeniul tehnologiei spune că a protestat pentru alegeri corecte în Rusia timp de mai mulți ani înainte de a-și părăsi disperat țara natală în 2017 și de a se stabili în cele din urmă în Spania.

Chiar și așa, nu a bănuit niciodată că dorința sa de a-l răsturna pe președintele rus îl va pune într-o zi în situația de a se alătura unui grup paramilitar de extremă dreapta fondat de un fost huligan de fotbal cunoscut sub numele de White Rex și mărșăluind în războiul din Ucraina, potrivit reuters.com. Detalii aici

UPDATE 13.56 Marea Britanie a furnizat rachete de croazieră Storm Shadow Ucrainei. Cum le va folosi Kievul?

Marea Britanie a furnizat Ucrainei un anumit număr de rachete de croazieră Storm Shadow. Acest lucru permite Forțelor Armate ucrainene să lovească forțele de ocupație ruse la o distanță de până la 250 de kilometri, informează CNN , citând mai mulți oficiali occidentali de rang înalt.

„Această rachetă este o adevărată schimbare în ceea ce privește raza de acțiune și oferă Ucrainei capacitățile pe care le-a cerut de la începutul războiului”, a declarat pentru CNN un înalt oficial militar american. Detalii aici

UPDATE 13.06 Zelenski: mai avem nevoie de timp pentru contraofensivă

Într-un interviu acordat mai multor instituții media, inclusiv BBC, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că are nevoie de mai mult timp înainte de a lansa contraofensiva de primăvară mult așteptată, pentru că armata ucraineană mai are nevoie de „câteva lucruri”.

„Cu ceea ce avem putem merge înainte și cred că am avea succes. Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că acest lucru este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp”, a spus Zelenski.

El a precizat că unele brigăzi de luptă sunt pregătite, dar că Ucraina încă mai are nevoie de „câteva lucruri” și așteaptă să primească toate vehiculele blindate promise, care sosesc în loturi.

Zelenski a subliniat că Ucraina nu este pregătită să cedeze niciun teritoriu al său în schimbul păcii: „Toată lumea va avea o idee. Ei nu pot face presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii. De ce ar trebui vreo țară din lume să-i cedeze lui Putin teritoriul său?”

El a mai spus că ucrainenii încep să simtă efectul lipsei de armament rusesc pe câmpul de luptă: „Încă mai au multe în depozitele lor, dar vedem deja că au redus numărul de bombardamente pe zi în unele zone”. Detalii aici

UPDATE 10.36 Instrucțiuni brutale. Ce trebuie să facă soldații ruși dacă riscă să fie luați prizonieri de ucraineni

Un bilet postat pe rețelele sociale dezvăluie instrucțiunile deosebit de dure primite de soldații ruși care riscă să fie luați prizonieri de ucraineni.

O notă găsită într-o uniformă de soldat rus oferă detalii foarte clare despre ce trebuie să facă dacă forțele ucrainene sunt pe cale să-i captureze, scriu jurnaliștii Daily Star.

Soldaților ruși, care riscă să fie capturați în Ucraina, li se spune să se arunce în aer cu o grenadă atunci când soldații ucraineni se apropie de ei. Detalii aici

UPDATE 10.07 Momentul în care un soldat rus este luat prizonier de o dronă ucraineană VIDEO

Forțele ucrainene au prezentat imaginile care surprind momentul în care un soldat rus este luat prizonier în apropiere de Bahmut cu ajutorul unei drone.

Declarația a fost făcută pe Telegram de Yurii Fedorenko, comandantul companiei UCAV, al Brigăzii 92 Mecanizate , numită după Ivan Sirko, relatează un corespondent Ukrinform.

"Bahmut: un act caritabil din partea Forțelor Armate ale Ucrainei pe 9 mai. Echipa UCAV a detectat un soldat rus, care a cerut să nu fie bombardeze. Echipa noastră i-a trimis un mesaj cu rugămintea de a se preda și de a urmări o dronă. El a fost de acord, deși «tovarășii» săi trageau la spate", a scris Fedorenko. Detalii aici

UPDATE 07.13 De ce pierderile armatei ruse sunt mult mai grele decât s-ar crede

Armata rusă prost echipată și dezorganizată se confruntă cu forțe care combină echipamente occidentale moderne cu inovații tactice de amploare. Trupele Moscovei sunt nimicite, scrie colonelul în retragere Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al unui regiment de tancuri în armata britanică.

În ultimul secol, numărul victimelor de pe câmpul de luptă în rândul forțelor occidentale a înregistrat un declin constant. Tehnicile medicale moderne, antibioticele și evoluțiile militare au avut fiecare un rol din acest punct de vedere. Totuși, asumpțiile bazate pe această experiență ar putea să nu se aplice atunci când sunt estimate pierderile suferite de recruții slab echipați ai lui Vladimir Putin.

Rapoartele ucrainene privind victimele rusești seamănă cu o situație de pe fronturile din Primul Război Mondial, în care se înregistrau sute de morți și răniți în fiecare zi. Pe de altă parte, analiștii occidentali au avut tendința de a fi mai conservatori în estimările lor. Detalii aici

UPDATE 05.36 Problemele generale cu capacitatea de luptă a Rusiei, exacerbate de atacurile de uzură continue în zona Bakhmut, constrâng probabil considerabil capacitatea forțelor ruse din această zonă de a se apăra împotriva contraatacurilor ucrainene localizate.

Cea de-a 72-a Brigădă independentă de infanterie motorizată în sine este emblematică pentru multe dintre problemele de generare a forțelor cu care se confruntă în mod constant armata rusă. ISW a raportat pe 7 august 2022 că cea de-a 72-a brigadă independentă de infanterie motorizată se forma în regiunea Orenburg, ca parte a Corpului 3 de armată, o nouă formație creată în 2022 și formată în mare parte din batalioane de voluntari. Forbes a raportat în septembrie 2022 că, Corpul 3 de armată s-a desfășurat în regiunea Harkiv și că o contraofensivă ucraineană din regiunea Harkiv a distrus în mare parte elementele constitutive ale corpului, inclusiv Brigădă a 72-a independentă de infanterie motorizată. Mass-media ucraineană a sugerat că elementele supraviețuitoare ale celei de-a 72-a Brigăzi independente de infanterie motorizată s-ar fi putut redistribui în regiunea Mykolaiv în urma contraofensivei din regiunea Harkov, unde au suferit cândva pierderi în timpul contraofensivei de sud a Ucrainei din octombrie 2022.

ISW nu poate confirma unde s-a desfășurat Brigada 72 în urma retragerii forțelor ruse de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru, dar este foarte probabil ca elementele Brigăzii 72 care s-au dislocat mai recent în zona Bakhmut să nu funcționeze aproape de puterea maximă. Angajamentul aparent al comandamentului militar rus al elementelor unei formațiuni care a suferit două înfrângeri succesive pe axa Bakhmut alături de elemente Wagner deja uzate oferă probabil forțelor ucrainene oportunități de exploatare cu contraatacuri limitate.

Un blogger rus, care citează un comandant Wagner activ în zona Bakhmut, a mai raportat că presupusa retragere a Brigăzii 72 a fost rezultatul unei comunicări greșite între comanda Brigăzii 72 și Grupul Wagner. Problemele legate de angajamentul ad-hoc a diferitelor grupări de forțe epuizate față de axa Bakhmut, alături de eșecurile aparente de comandă și control, împiedică forțele ruse din zonă să efectueze operațiuni defensive solide.

UPDATE 04.29 Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au lovit un centru de comandă în care se aflau comandanți și oficiali militari ucraineni de rang înalt, susținând probabil un efort continuu de a încadra operațiunile rusești ca o constrângere a capacităților ucrainene de a lansa o contraofensivă.

Bloggeri ruși au susținut pe 10 mai că forțele ruse au lovit postul de comandă de lângă Chasiv Yar (la 12 km vest de Bakhmut), ucigându-l pe consilier-șef ucrainean al Direcției pentru Politică Internă și Umanitară, Alexei Titarenko. Bloggeri ruși au speculat că lovitura ar fi putut ucide alți comandanți și oficiali ucraineni de rang înalt și au declarat că lovitura a stârnit zvonuri complet nefondate, pe care oficialii ucraineni le-au negat în mod explicit, că l-ar fi ucis comandantul șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valery. Zalujnyi.

Bloggerii ruși au recunoscut că lovitura probabil nu l-a ucis pe Zalujnyi, dar au susținut că poate afecta deciziile sale de a participa la anumite evenimente. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că toți comandanții ucraineni în cauză sunt în viață și că afirmațiile cu privire la uciderea comandanților ucraineni fac parte dintr-o operațiune de informare a Rusiei care vizează degradarea moralului ucrainean.

ISW a evaluat că ultranaționaliștii ruși au susținut recent că forțele ruse au lovit un vehicul care îl transporta pe generalul comandant al Forțelor Teritoriale de Apărare ucrainene Ihor Tantsyura pentru a încadra operațiunile rusești ca limitând abilitățile ucrainene de a desfășura contraatacuri în zona Bakhmut. Nu există dovezi care să susțină aceste afirmații rusești.

UPDATE 04.13 Departamentul american al Apărării (DoD) a confirmat pe 9 mai că forțele ucrainene au folosit cu succes sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a doborî pentru prima dată o rachetă rusă.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene Mykola Oleshchuk raportase că forțele ucrainene au folosit sistemul Patriot pentru a doborî o rachetă în aer deasupra regiunii Kiev în noaptea de 4 mai. Administrația Biden a anunțat pe 9 mai, de asemenea, un nou pachet de ajutor militar de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul include sisteme suplimentare de apărare aeriană, obuze de artilerie de 155 mm și echipamente pentru a integra sistemele de apărare aeriană ucrainene cu echipamentele furnizate de Vest.

UPDATE 03.47 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Kupyansk pe 10 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse din direcția Kupyansk au încercat să-și îmbunătățească pozițiile tactice și au condus operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Masyukivka (13 km nord-est de Kupyansk) și Stelmahivka (33 km sud-est de Kupyansk). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Vest rus, Serghei Zybinsky, a susținut că elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă (districtul militar de vest) au lovit concentrările de forțe ucrainene în zona Kupiansk.

Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au purtat bătălii poziționale lângă Hryanykivka (25 km nord-est de Kupyansk) și Vilshana (15 km nord-est de Kupyansk). Șeful regiunii Harkiv, Oleh Synehubov, a declarat că forțele ruse au lovit Kupiansk cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Iskander.

UPDATE 03.20 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Kreminna pe 10 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropierea pădurii Serebrianske și Bilohorivka, ambele la aproximativ 10 km sud de Kreminna. Bloggeri ruși au susținut că lupte aprige sunt în desfășurare în zona industrială din Bilohorivka.

Șeful orașului ucrainean Severodonețk, Roman Vlasenko, a declarat că forțele ruse folosesc rachete sol-aer S-300 pentru a lovi teritoriul controlat de ucraineni, din regiunea Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a remarcat că forțele ruse în general sunt mai puțin active de-a lungul întregii linii Kupyansk-Svatove-Kreminna și că doar trei ciocniri de luptă au avut loc în această zonă în ultima zi.

image

UPDATE 02.52 Forțele ruse și ale Grupului Wagner au continuat operațiunile ofensive în și în jurul orașului Bakhmut pe 10 mai, în ciuda amenințării anterioare a finanțatorului Wagner, Yevgeny Prigojin, ca Wagner să se retragă din zonă la miezul nopții.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în interiorul Bakhmutului și în direcția Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și Stupochky (13 km sud-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că au avut loc 28 de ciocniri de luptă în zona Bakhmut.

Ministerul Rusiei a susținut că detașamentele ruse de asalt au continuat operațiunile ofensive pentru a captura blocuri în nord-vestul și vestul Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri în direcția Chasiv Yar (12 km vest de Bakhmut).

image

UPDATE 02.36 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk pe 10 mai.

Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a publicat imagini geolocalizate pe 10 mai, confirmând probabil afirmațiile anterioare ale Rusiei că forțele ruse au capturat Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) încă de pe 20 martie. Bloggeri ruși au susținut că luptele sunt în desfășurare la nord de Avdiivka și că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka), lângă Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și pe zonelee sudice către Avdiivka.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka și Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul regiunii Donețk pe 10 mai.

image

UPDATE 02.18 Forțele ruse au efectuat lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene din regiunile Herson și Zaporijia pe 10 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat lovituri aeriene de-a lungul liniei frontului în regiunea Zaporijia și au lovit Hulyaipole, Mala Tokmachka, Orikhiv și Stepnohirsk, precum și Kizomys și Stanislav, la sud-vest de orașul Herson. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat lovituri folosind bombe FAB-500 și KAB-1500-LG-F puternic explozive asupra depozitelor ucrainene din regiunea Herson, în încercarea de a împiedica forțele ucrainene să treacă râul Nipru.

image

UPDATE 01.44 Surse rusești continuă să speculeze cu privire la potențialele pregătiri de contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei.

Un blogger rus a distribuit afirmațiile că forțele ucrainene dețin poziții pe malul de est (stânga) al râului Nipru, în ciuda unui alt blogger care susține că forțele ucrainene nu au nicio prezență pe malul de est (stânga). Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene de-a lungul liniei de front din Zaporijia retrag artileria și personalul înapoi pentru a se regrupa, ceea ce afectează densitatea focului.

Imaginile geolocalizate publicate pe 9 mai confirmă faptul că elementele de artilerie ale Regimentului 503 de infanterie motorizată de gardă (Divizia 19 infanterie motorizată, Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) sunt active în această zonă lângă Nesterianka (11 km sud-vest de Orikhiv).

image

UPDATE 01.12 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat pe 10 mai un decret de chemare anuală a rezerviștilor pentru pregătire militară.

Legea prevede că rezerviștii pot fi chemați la antrenament cel mult la fiecare 3 ani timp de cel mult două luni, soldații și sergenții pot fi chemați. pentru pregătire până la vârsta de 35 de ani, ofițerii inferiori până la vârsta de 50 de ani și ofițerii superiori până la vârsta de 55 de ani. Legea mai prevede că neprezentarea la pregătire este o contravenție, pedepsită cu amendă administrativă.

Rezerviștii vor urma stagii de pregătire în Forțele Armate Ruse, Garda Națională Rusă (Rosgvardia), Serviciul Federal de Securitate (FSB) și alte agenții de securitate a statului. Biroul de știri al opoziției din Rusia, Mobilization News, a susținut că autoritățile ruse ar putea încerca să constrângă persoanele care se prezintă la antrenament să semneze contracte cu armata rusă. Un agregator de media rus Baza a raportat că Putin a semnat un decret similar la 18 februarie 2022.

UPDATE 00.45 Autoritățile de ocupație ruse continuă îndepărtarea rezidenților ucraineni din casele lor din zonele ocupate, sub pretextul evacuărilor umanitare. Statul Major ucrainean a raportat pe 10 mai că autoritățile ruse de ocupație au evacuat familiile lucrătorilor din centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) din Enerhodar, dar continuă să interzică personalului ZNPP să părăsească orașul.

Statul Major ucrainean a raportat că autoritățile de ocupație ruse îi ademenesc pe ucraineni să se evacueze în centre de recreere și hoteluri din Berdyansk și Kyrylivka, regiunea Zaporijia, dar de fapt îi aduc în „orașele de corturi” din regiunea Rostov, Rusia. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, continuă să susțină că cetățenii evacuați vor primi plăți unice și cazare confortabilă.

UPDATE 00.21 Surse ruse au susținut că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a zădărnicit un atac al partizanilor ucraineni în regiunea Zaporijia pe 10 mai.

Surse ruse au susținut că FSB a arestat un cetățean ucrainean sub acuzațiile că Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) i-a ordonat asasinarea șefului secției de poliție din Kyrylivka ocupată.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ucrainene au efectuat cu succes contraatacuri limitate în jurul orașului Bakhmut pe 9 mai.

Imaginile geolocalizate publicate pe 9 și 10 mai indică faptul că forțele ucrainene au efectuat probabil cu succes contraatacuri limitate la nord de Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și la nord-vest de Bila Hora (14 km sud-vest de Bakhmut) și au făcut progrese marginale în aceste zone. Surse ucrainene au susținut pe 9 mai că forțele ucrainene au distrus companiile a 6-a și a 8-a ale Brigăzii 72 de infanterie motorizată a Corpului 3 de armată lângă Bakhmut și au avansat 2,6 km de-a lungul unei linii de front de 3 km în zonă, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală.

Alte surse ruse au raportat progrese ucrainene mai ample. Un proeminent blogger rus a susținut pe 10 mai că forțele ucrainene au încercat să avanseze în continuare în zona de responsabilitate a Brigăzii a 4-a de infanterie motorizată din Republica Populară Lugansk (LNR), în zona Bakhmut în urma contraatacurilor ucrainene din 9 mai, dar că formațiunile unei companii paramilitare ruse (PMC) nespecificate au oprit o ofensivă locală ucraineană.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că Forțele Aeropurtate Ruse (VDV) limitează desfășurarea acțiunilor forțelor ucrainene pe flancurile din jurul Bakhmut. ISW a evaluat anterior că rapoartele privind contraatacurile ucrainene în întreaga regiune Donețk par să facă parte dintr-un tipar continuu de contraatacuri localizate și limitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite