Marea Britanie a furnizat rachete de croazieră Storm Shadow Ucrainei. Cum le va folosi Kievul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a furnizat Ucrainei un anumit număr de rachete de croazieră Storm Shadow. Acest lucru permite Forțelor Armate ucrainene să lovească forțele de ocupație ruse la o distanță de până la 250 de kilometri, informează CNN , citând mai mulți oficiali occidentali de rang înalt.

„Această rachetă este o adevărată schimbare în ceea ce privește raza de acțiune și oferă Ucrainei capacitățile pe care le-a cerut de la începutul războiului”, a declarat pentru CNN un înalt oficial militar american.

Un alt oficial, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că Marea Britanie a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi folosite numai pe teritoriul suveran al Ucrainei și nu pentru lovituri împotriva Rusiei. Oficialii britanici au făcut adesea declarații publice în care au numit Crimeea un teritoriu suveran al Ucrainei, descriind-o ca fiind „anexată ilegal”.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune dezvoltată în comun de Regatul Unit și Franța, care este în mod normal lansată aerian. Are o autonomie de peste 250 km. Aceasta are o rază puțin mai mică decât rachetele tactice sol-sol (ATACMS) fabricate în SUA, pe care Ucraina le-a cerut-o de mult.

Este important ca Storm Shadow să aibă capacitatea de a lansa lovituri profunde pe teritoriul controlat de ruși din estul Ucrainei.

Ucraina vizează lansatoarele de rachete ale Rusiei pentru a le întrerupe atacurile

Pe măsură ce rachetele rusești continuă să lovească orașele ucrainene, ucrainenii folosesc drone pentru a viza lansatoarele de rachete rusești.

Ucraina a lovit baze aeriene din interiorul Rusiei care deservesc bombardiere ce lansează rachete. De asemenea, a lovit baze din Peninsula Crimeea care sprijină flota Mării Negre și navele sale de război echipate cu rachete.

Strategia Ucrainei este stimulată de disperare. Deși apărarea sa antiaerienă a avut succes, nu poate distruge fiecare rachetă de croazieră și rachetă balistică trase de Mosocva, cu atât mai puțin armele hipersonice de mare viteză. Nnici măcar lăudatul Dom de Fier al Israelului, pe care Kievul l-a cerut , nu poate distruge mai mult de o fracțiune din rachetele lansate de Rusia supra Ucrainei.

Problema agravează faptul că Ucraina ar putea rămâne fără rachete și obuze pentru sistemul antiaerian.

Fie că este vorba de rachete de croazieră sau de rachete balistice intercontinentale (ICBM), este mult mai ușor să distrugi rachetele, lansatoarele și depozitele lor de aprovizionare la sol decât să le interceptezi în zbor.

Atacarea acestor lansatoare „este o modalitate mai eficientă” de a rezolva problema, a declarat Dara Massicot, expert în armata rusă la think-tank-ul RAND Corporation, pentru Business Insider.

Război asimetric de manual

Ucraina lovește baze și noduri care pot perturba capacitatea Rusiei de a lansa rachete, fie că este vorba de bombardiere care zboară de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina sau de navele Flotei Ruse de la Marea Neagră, care continuă să lanseze rachete de croazieră Kalibr către ținte din Ucraina.

Flota Mării Negre a fost întărită de nave din Flotila Caspică a Rusiei , care au ajuns printr-un canal care leagă mările.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, navele sale de război din alte părți, cum ar fi Flota de Nord, nu au putut intra în Marea Neagră din cauza invocării de către Turcia a Convenției de la Montreux, care interzice navelor de război să tranziteze strâmtorile turcești între Marea Mediterană și Marea Neagră .

„Flota Mării Negre este un punct de sufocare major”, a spus Massicot, iar dacă navele rusești de acolo „sunt dezactivate sau neutralizate într-un fel în care nu mai pot lansa Kalibr, Rusia nu poate aduce resurse navale suplimentare”.

Deși flota Mării Negre a reușit să blocheze porturile ucrainene, Ucraina a obținut victorii semnificative împotriva acesteia. Crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei, a fost scufundată de rachetele antinave terestre ucrainene în aprilie 2022. Ucraina a lovit și instalațiile portuare care susțin flota Mării Negre. În aprilie, dronele ucrainene au incendiat un important depozit de combustibil la marea bază navală din Crimeea din Sevastopol.

După scufundarea Moscovei, fregata Amiral Makarov a devenit nava amiral a flotei. În octombrie, a fost avariată de bărci kamikaze ucrainene fără pilot - o formă nouă de atac care a cauzat daune limitate, dar totuși obligat Rusia să răspundă unei noi amenințări.

Au fost atacate și baze aeriene din interiorul Rusiei. În decembrie, dronele ucrainene au atacat două baze aeriene la est de Moscova – la sute de kilometri de granița cu Ucraina. Loviturile, deși limitate, au fost deosebit de semnificative deoarece bazele găzduiau avioane Tu-160 și Tu-95, bombardierele nucleare cu rază lungă de ale Rusiei.

Ucraina a folosit, de asemenea, o varietate de arme – de la drone din epoca sovietică până la rachete ghidate HIMARS fabricate în SUA – în loviturile asupra proviziilor rusești de muniție. „Au existat atacuri pe diferite rute pe unde se livra muniții în prima linie”, a spus Massicot.

Ucraina poartă un război asimetric de manual. Deși mai slabă decât Rusia ca număr de forțe, folosește tehnici inovatoare, cum ar fi dronele civile, pentru echilibru.

Dar Rusia se adaptează. Depozitele de muniție amplasate odată neglijent aproape de liniile frontului au fost mutate în afara razei de acțiune a artileriei ucrainene. Avioanele au fost, de asemenea, mutate. „Au o mulțime de baze aeriene și retrag unele dintre aceste active”, a spus Massicot.

Prețul acestor contramăsuri este ineficiența în livrarea muniției și echipamentelor în linia întîi. Forțând Rusia să facă această schimbare, strategia Ucrainei poate fi considerată un succes, dar aceste beneficii nu vor dura pentru totdeauna.

„Rușii învață din acele experiențe”, a adăugat Massicot. „Poate cam încet, dar în cele din urmă învață”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite