LIVE TEXT | Război în Ucraina: Cartierul general al Flotei ruse de la Marea Neagră, atacat, bombardamente ruse în regiunea Nikolaev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile ruse sporesc vizibil măsurile de securitate în Crimeea, ceea ce indică o îngrijorare crescândă în rândul autorităților și civililor rusi cu privire la amenințarea cu lovituri ucrainene în zonele din spate considerate anterior a fi sigure.

Atac cu rachete la Harkov. Foto: EPA-EFE
Atac cu rachete la Harkov. Foto: EPA-EFE

UPDATE 19.39 Rusia acuză Kievul că i-a otrăvit soldații la Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că i-a otrăvit pe unii dintre militarii săi în zona controlată de ruși a regiunii Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, la sfârșitul lunii iulie.

Un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei a transmis drept răspuns că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de forțele ruse care au consumat conserve de carne expirată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că mai mulți militari ruși au fost duși la un spital militar cu semne de otrăvire gravă pe 31 iulie. Testele au arătat o substanță toxică, toxina botulină de tip B, în corpul lor, se arată în comunicat.

„Cu privire la faptul terorismului chimic sancționat de regimul (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregătește dovezi justificative cu rezultatele tuturor analizelor”, a transmis ministerul într-un comunicat.

UPDATE 17.46 Bombardamente asupra unui oraș situat lângă o centrală nucleară din regiunea Nicolaev

Armata rusă a bombardat sâmbătă un oraș în regiunea Nikolaev, situat în apropierea unei centrale nucleare. 12 ucraineni, între care patru minori, au fost răniți.

UPDATE 17.05 Autorităţile instalate de Rusia în Zaporojie susțin că exportă zilnic 7.000 de tone de cereale

Partea controlată de forțele ruse în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, exportă până la 7.000 de tone de cereale pe zi, au anunțat sâmbătă autoritățile instalate de Rusia în această regiune, conform Reuters.

Partea din Zaporojie ocupată de ruși transportă până la 5.000 de tone de cereale pe zi pe calea ferată și între 1.500 și 2.000 de tone pe zi cu vehicule, a scris pe rețelele de socializare Evgheni Balițki, șeful administrației instalate de Rusia în această zonă. Acesta nu a precizat însă încotro se îndreaptă exporturile.

UPDATE 16.21 Zelenski, criticat dur după un interviu în WP. De ce a preferat să nu avertizeze populația asupra invaziei ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se confruntă cu un val de critici după un interviu recent pentru WP în care a explicat de ce a minimalizat avertismentele serviciilor de informații ale SUA privind iminența unei invazii rusești.

Președintele ucrainean a argumentat pe larg că dacă ar fi procedat în acest fel - el spune că de fapt ce a păstrat sub tăcere au fost doar informații cu privire la pericolul asupra vieții sale - țara ar fi intrat în colaps economic în toamnă, cu câteva luni înainte de invazie. Asta ar fi fost ca și cum Ucraina ar fi fost servită pe tavă rușilor care ar fi profitat de haosul și panica create în țară.

„Dacă am fi răspândit haosul în populaţie înainte de invazie, ne-ar fi devorat”, spune Zelenski.

UPDATE 15.32 Alte două nave ce transportă cereale au părăsit portul Ciornomorsk, a anunțat sâmbătă Ministerul turc al Apărării, numărul total de nave care au plecat din porturile Ucrainei de la Marea Neagră sub un acord mediat de ONU ajungând la 27.

Zumrut Ana și MV Ocean S, care sunt autorizate să plece pe 20 august, au fost încărcate cu 6.300 de tone de ulei de floarea soarelui și respectiv 25.000 de tone de grâu, se arată înt-un comunicat de presă al centrului comun de coordonare înființat pentru asigurarea trecerii în siguranță a navelor, potrivit Reuters. Autoritatea Portuară a Ucrainei a declarat sâmbătă că trei porturi au început să încarce alimente pe șapte nave, care ar urma să ltransporte către consumatori 66.500 de tone de grâu, porumb și ulei de floarea soarelui.

UPDATE 13.13 Șeful securității interne din Marea Britanie: Putin pierde războiul cibernetic în Ucraina

Planurile Rusiei în ceea ce privește Ucraina au suferit eșecuri și în privința atacurilor cibernetice, potrivit unui editorial publicat în „The Economist” al șefului securității interne din Marea Britanie.

UPDATE 11.45 Noi explozii la cartierul Flotei Mării Negre din Sevastopol VIDEO

Clipuri publicate pe rețele sociale surprind explozii izbucnite sâmbătă dimineață la sau în apropierea cartierului general al Flotei Mării Neagră din Sevastopol.

Agențiile ruse RIA și Tass au relatat, citând un oficial din Crimeea, că apărarea antiaeriană rusă a fost declanșată în apropiere de portul Eupatoria, aflat lângă aerodromul Saki, aruncat în aer în urmă cu aproape două săptămâni, relatează Reuters.

UPDATE 11.11 Donaţiile populaţiei permit armatei acces rapid la imagini din satelit extrem de precise

Armata ucraineană are acces rapid la imagini satelitare extrem de precise în războiul cu Rusia graţie unei campanii de strângere de fonduri, informează dpa.

Potrivit unui contract cu furnizorul finlandez ICEYE, guvernul ucrainean are permisiunea de a folosi un satelit radar non-stop care oferă imagini inclusiv pe timp de noapte sau când sunt nori. Banii provin dintr-o campanie de strângere de fonduri lansată de prezentatorul ucrainean de televiziune Serhii Prîtula.

Conform informaţiilor apărute în presă, s-au strâns aproximativ 600 de milioane de grivne (16,2 milioane de dolari), care erau de fapt destinate cumpărării de drone de luptă turceşti Bayraktar. Atunci când producătorul a donat dronele, cu fondurile strânse a fost achiziţionat accesul la utilizarea satelitului.

Combinarea imaginilor de recunoaştere cu armele moderne va deschide noi posibilităţi forţelor armate împotriva invadatorilor rusi, a scris, vineri, pe Facebook ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Resnikov.

„Să presupunem că în curând orice HIMARS, M270 sau MARS II, precum şi orice armă sau arme autopropulsate cu proiectile de înaltă precizie vor putea distruge inamicul mai eficient", a spus el.

UPDATE 09.43 Primarii a opt oraşe europene au efectuat o vizită la Kiev

Primarii oraşelor Marsilia, Lyon, Atena, Florenţa, Helsinki, Oslo, Riga şi Tirana au vizitat vineri Kievul şi au ratificat un memorandum de înţelegere în prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski „pentru o reconstrucţie durabilă a oraşelor ucrainene”, informează AFP.

Într-un comunicat de presă al oraşului Marsilia, primarul acestuia, Benoît Payan, explică că acest memorandum „intenţionează să instituie acţiuni comune şi reafirmă ambiţia de a permite, de îndată ce pacea va fi restabilită, o reabilitare rapidă, ecologică” şi „care să respecte statul de drept, precum şi drepturile civile şi sociale ale populaţiei”. Payan a făcut parte alături de ceilalţi primari din delegaţia reţelei Eurocities, „care a permis dezvoltarea acestui acord", relatează Agerpres.

„Marsilia este şi va rămâne alături de poporul ucrainean şi de oraşul înfrăţit Odesa (...) Această iniţiativă va permite o mai bună coordonare a circuitelor de ajutor umanitar între oraşele europene şi oraşele ucrainene”, explică Benoît Payan în comunicatul de presă, care precizează că Marsilia este înfrăţită cu oraşul-port Odesa de 50 de ani.„Marsilia cunoaşte preţul războiului, ştie că oraşele sunt primul nivel de reconstrucţie. Ceea ce am văzut în Borodianka, Bucea şi Irpin ne obligă la mai multă mobilizare şi solidaritate între oraşe. Acţionând împreună, vom fi mai puternici să ajutăm Ucraina când se va instala pacea", a adăugat el.

UPDATE 09.34 Planurile Moscovei înainte de începutul războiului din Ucraina. Cum au eșuat serviciile secrete ruse

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) ar fi colaborat cu actori politici importanți de la Kiev, inclusiv cu fostul președinte Viktor Ianukovici, pentru a crea guverne marionetă înainte de începerea războiului din Ucraina, arată o investigație a publicației The Washington Post.

Analiza arată că prima greșeală a Rusiei a fost să infiltreze în instituțiile ucrainene mai mulți ofițeri pentru a se asigura că guvernul de la Kiev va cădea rapid și va fi posibilă instalarea unei conduceri aflată sub influența Moscovei.

Aceeași sursă arată că FSB ar fi cerut înainte de începerea războiului din Ucraina, mai multe detalii despre casele și locațiile pe care le-ar putea folosi în Kiev ca să-și desfășoare operațiunile, lucru care arată că nu se așteptau ca „misiunea specială” să dureze atât de mult.

UPDATE 08.49 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit preşedintelui SUA, într-un mesaj pe Twitter, pentru noua tranşă de ajutor militar destinată Kievului, în valoare de 775 de milioane de dolari.

„Apreciez foarte mult noua tranşă de ajutor în valoare de 775 de milioane de dolari. Mulţumesc preşedintelui SUA pentru această decizie. Am mai făcut încă un pas important pentru învingerea agresorului. Ucraina va fi liberă”, a scris Zelenski.

Pentagonul a anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar destinată Ucrainei - în valoare de 775 de milioane de dolari - care constă, între altele, în rachete suplimentare pentru sistemul american de artilerie de precizie HIMARS.

Această nouă tranşă de ajutor prevede, de asemenea, trimiterea unor sisteme mobile de tun şi obuze suplimentare compatibile cu armament furnizat de către Regatul Unit, conform unui oficial de la Departamentul american al Apărării.

UPDATE 08.45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelkenski a declarat că restabilirea securităţii depline la centrala nucleară Zaporojie - aflată sub controlul forţelor ruse - poate începe odată cu misiunea internaţională, avertizând că, dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele mai tragice.

”Diplomaţii ucraineni, partenerii noştri, reprezentanţii ONU şi AIEA elaborează detaliile specifice ale misiunii care urmează să fie trimisă la centrala nucleară Zaporojie. Cu această misiune poate începe restabilirea securităţii depline la ZNPP şi la Enerhodar. Şi sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat acestei acţiuni şi iniţiative”, a afirmat preşedintele ucrainean.

El a remarcat şi că nicio centrală nucleară din lume nu are o procedură în cazul în care un stat terorist transformă o centrală nucleară într-o ţintă.

”Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile. Pentru că nicio instrucţiune, la nicio centrală nucleară din lume, nu are în vedere o procedură în cazul în care un stat terorist transformă o centrală nucleară într-o ţintă”, a conchis liderul de la Kiev.

UPDATE 06.22 Recentele lovituri ucrainene asupra infrastructurii militare și de transport rusești din Crimeea și Oblastul Herson reduc probabil încrederea Rusiei în securitatea zonelor din spatele frontului.

Rapoartele din 18 august despre loviturile ucrainene afectează spațiul informațional rusesc, în ciuda faptului că aceste rapoarte au fost probabil exagerate. Dovezile disponibile din sursă deschisă indică faptul că forțele ucrainene nu au efectuat un atac de succes împotriva bazei aeriene Stary Oskol din Belgorod sau a bazei aeriene Belbek din Crimeea, pe 18 august. Imaginile geolocalizate arată că un incendiu a început într-un câmp chiar la sud de Aerodromul Stary Oskol (mai degrabă decât la aerodromul în sine) și imaginile din satelit arată forțele ruse transportând muniție și echipament militar într-o pădure aproape de aeroport.

Un oficial rus din administrația de ocupație a regiunii Zaporijia, nespecificat, a reiterat că apărarea antiaeriană rusă din apropierea podului de peste Strâmtoarea Kerci s-a activat împotriva unui vehicul aerian fără pilot (UAV) ucrainean, mai degrabă decât împotriva unei rachete. Nu există nicio dovadă vizuală de deteriorare a bazelor aeriene vizate. Imaginile geolocalizate nu arată nicio explozie sau nicio dovadă de activitate cinetică în apropierea bazei aeriene Belbek peste noaptea de 18-19 august, dând credibilitate afirmațiilor conform cărora imaginile arată că explozia este material reciclat atribuit greșit bazei aeriene Belbek. După cum a raportat ISW pe 18 august, sursele ruse au raportat în mare măsură și au diseminat aceste rapoarte false sau exagerate, indicând o panică mai largă a Rusiei.

Autoritățile ruse sporesc vizibil măsurile de securitate în Crimeea, ceea ce indică o îngrijorare crescândă în rândul autorităților și civililor rusi cu privire la amenințarea cu lovituri ucrainene în zonele din spate considerate anterior a fi sigure. Autoritățile ruse au instalat puncte de control pentru a percheziționa mașinile ucrainene și a identifica sabotorii în Sevastopol. Anumiți bloggeri ruși au făcut evaluări dramatice și pesimiste că forțele ucrainene au folosit lovituri asupra podului de peste Strâmtoarea Kerci și asupra Bazei Aeriane Belbek pentru a efectua recunoașteri asupra pregătirii apărării aeriene și antirachetă a Rusiei și pentru a evalua noi atacuri, în special fezabilitatea unei lovituri de amploare.

UPDATE 05.15 Adevărata față a „diplomației ruse”

Ambasadorul rus Mihail Ulyanov amenință în mod deschis cu genocidul împotriva populației ucrainene. Desigur, și-a șters în curând tweet-ul și a venit deja cu tot felul de scuze, dar internetul își amintește totul.

image

Twettul ambasadorului rus la Viena. Sursa: Nexta TV via Twitter

UPDATE 04.50 Situația de la centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) a rămas în mare parte neschimbată.

Sursele ruse au susținut că forțele ucrainene au bombardat ZNPP în noaptea de 18-19 august, dar nu a susținut că forțele ucrainene au lansat un atac pe scară largă asupra instalației, contrar declarațiilor Ministerului rus al Apărării (MOD) din 18 august.

Şeful regiunii Zaporijia, Oleksandr Starukh, a subliniat la 19 august că situaţia la ZNPP rămâne tensionată, dar sub control. 

CNN, cu referire la noi imagini din satelit de la Maxar Technologies, a raportat că nu există semne de bombardare sistematică la CNE #Zaporijia .  

image png

Centrala nucleară de la Zaporojie - imagine satelitară. Sursa: Nexta TV via Twitter

UPDATE 02.45 Nave rusești se ascund în apropierea coastei Crimeei de posibile lovituri ale forțelor armate ale Ucrainei

Navele rusești din Marea Neagră se ascund de posibile lovituri ale Forțelor Armate, manevrând de-a lungul coastei Crimeii ocupate temporar, a transmis Comandamentul Operațional „Sud”.

Există 12 nave mai mari și mai mici în acest grup de nave ale flotei inamice.

Rusia ține în stare de luptă două nave purtătoare de rachete echipate cu 16 rachete și două nave mari de desant, a menționat OK Sud.

În același timp, ucrainenii au fost avertizați cu privire la amenințarea serioasă cu noi lovituri.

„Inamicul continuă tactica de a încerca să stabilească controlul psihologic asupra minții ucrainenilor, așa că amenințările cu lovituri cu rachete și bombardamente de artilerie rămân destul de reale și evidente”, a spus OK „Sud”.

Conform celor mai recente date de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, din apele Mării Negre și Azov, gruparea navală a inamicului continuă să sprijine acțiunile grupului de trupe terestre, blocând transportul civil în partea de nord-vest a Mării Negre și prin deteriorarea obiectivelor și elementelor de infrastructură din adâncimea teritoriului Ucrainei.

UPDATE 01.36 Rușii suferă pierderi în sud: Forțele Armate ale Ucrainei au vorbit despre noi lovituri și atacuri

În ultimele 24 de ore , aviația ucraineană a efectuat 11 lovituri asupra pozițiilor inamice ale trupelor rusești din sud, și anume în zonele Oleksandrivka, Blagodatny, Velikopillya, Novopetrivka, Kostromka, Biloghirka și Bruskinsky, a raportat Comandamentul Operațional „Sud”.

Continuând misiunile de foc, unitățile de rachete și artilerie au provocat pierderi inamicului în valoare de: 17 lansatoare de rachete, un complex radar de recunoaștere și control al focului „Zoopark 1” și 4 automobile și vehicule blindate.

De asemenea, se raportează că ocupanții continuă să inițieze atacuri de-a lungul liniei de apărare ocupate. În timpul zilei, au încercat să-și îmbunătățească poziția tactică, efectuând atacuri în direcția Blagodatne - Partizanske cu forțele a două detașamente de asalt amfibiu, cu sprijinul tancurilor, vehiculelor blindate și artileriei.

Seara, inamicul a încercat să înainteze de la Oleksandrivka în direcția Tavriyskyi. Nu a avut succes și s-a retras, a adăugat la OK „Sud”.

"Limitat în mișcare pe uscat, el a folosit tacticile obișnuite ale loviturilor aeriene cu avioane de atac și elicoptere de-a lungul liniei de contact. Fără pierderi pentru noi. Marganets a fost lovit cu artilerie grea de 152 mm, iar rachete "Grad" au lovit comunitatea Myrivska din regiunea Nikopol. Sunt civili răniți, și cinci case particulare au fost avariate”, se arată în mesaj.

ȘTIRE INIȚIALĂ Niciun atac rusesc cu rachete nu va rămâne fără răspuns - Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski subliniază că niciun atac rusesc cu rachete asupra orașelor ucrainene nu va rămâne fără răspuns.

„Și astăzi vreau să mă adresez separat locuitorilor din toate orașele noastre din Ucraina, care sunt supuse bombardamentelor brutale constante din Rusia. Harkov, Mykolaiv, toate orașele din Donbas, regiunea Dnipropetrovsk, regiunea Zaporijia... Toți cei care se confruntă cu groază constantă a distrugerii vieții și distrugerea a tot ceea ce aduce normalitatea la viață. Nu vom lăsa niciuna dintre aceste lovituri fără răspuns. Vom identifica fiecare ocupant care ordonă și execută aceste lovituri asupra orașelor. Și îi vom trage pe toți la răspundere într-un fel sau altul. Niciun criminal nu se va ascunde”, a subliniat Zelensky.

"Și cu siguranță vom restabili tot ceea ce teroriștii încearcă să lase în ruine. Cuvântul "ruine" nu va fi niciodată un cuvânt despre Ucraina, nu va fi niciodată un cuvânt despre orașele noastre", a spus președintele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite