Alte două nave de transport cu cereale au plecat din Ucraina

0
0

Alte două nave ce transportă cereale au părăsit portul Ciornomorsk, a anunțat sâmbătă Ministerul turc al Apărării, numărul total de nave care au plecat din porturile Ucrainei de la Marea Neagră sub un acord mediat de ONU ajungând la 27.

Nava MV Ocean S Foto: FB Autoritatea Portuară a Ucrainei
Nava MV Ocean S Foto: FB Autoritatea Portuară a Ucrainei

Zumrut Ana și MV Ocean S, care sunt autorizate să plece pe 20 august, au fost încărcate cu 6.300 de tone de ulei de floarea soarelui și respectiv 25.000 de tone de grâu, se arată înt-un comunicat de presă al centrului comun de coordonare înființat pentru asigurarea trecerii în siguranță a navelor, potrivit Reuters.

Autoritatea Portuară a Ucrainei a declarat sâmbătă că trei porturi au început să încarce alimente pe șapte nave, care ar urma să ltransporte către consumatori 66.500 de tone de grâu, porumb și ulei de floarea soarelui.

Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut de când a început războiul deoarece porturile de la Marea Neagră – o rută vitală de transport naval – au fost închise, ducând la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și provocând temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

La sfârșitul lunii iulie, trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate în baza unui acord între Moscova și Kiev, intermediat de ONU și de Turcia.

Autoritatea a precizat pe Facebook că în portul Ciornomorsk au intrat navele Andan, Toplaz, Filioz și Maranta, în timp ce în portul Odesa au fost încărcate Ganosaia și Kubrosli Y.

Nava Mohamad Y așteaptă rândul său, precum și nava-cisternă Foyle, care stă în portul Pivdenîi.

Potrivit sursei citate, produsele agricole ucrainene vor fi transportate către Franța, Sudan, Turcia și Olanda.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrkov a declarat vineri că alte 10 nave de marfă erau încărcate cu cereale în porturile ucrainene de la Marea Neagră și erau pregătite pentru transport,

El a mai spus că 25 de nave au plecat din cele trei porturi ucrainene cu 630.000 de tone de produse agricole la bord. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite