Autorităţile instalate de Rusia în Zaporojie susțin că exportă zilnic 7.000 de tone de cereale

0
Publicat:

Partea controlată de forțele ruse în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, exportă până la 7.000 de tone de cereale pe zi, au anunțat sâmbătă autoritățile instalate de Rusia în această regiune, conform Reuters.

1,5 milioane de tone de cereale, recoltate de pe teritoriul din Zaporojie ocupat Foto: Shutterstock
1,5 milioane de tone de cereale, recoltate de pe teritoriul din Zaporojie ocupat Foto: Shutterstock

Ucraina a acuzat Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, că fură cereale din teritoriile pe care armata rusă le-a ocupat de când Moscova de declanșat război în Ucraina, pe 24 februarie. Moscova neagă acest lucru.

Partea din Zaporojie ocupată de ruși transportă până la 5.000 de tone de cereale pe zi pe calea ferată și între 1.500 și 2.000 de tone pe zi cu vehicule, a scris pe rețelele de socializare Evgheni Balițki, șeful administrației instalate de Rusia în această zonă. Acesta nu a precizat însă încotro se îndreaptă exporturile.

Acesta a adăugat că livrările ar trebui să crească atunci când portul ucrainean Berdiansk, de la Marea Azov, controlat de Rusia, va începe, în curând, să facă negoț cu cereale.

„Problema este pe cale să fie rezolvată și vom începe să încărcăm și marfă uscată către Turcia. Fermierii își vor putea vinde cerealele în Turcia, Arabia Saudită, Orientul Mijlociu, Egipt – piețele standard”, a adăugat Balițki.

În luna iulie, Balițki a declarat că teritoriul controlat de ruși în Zaporojie a încheiat acorduri pentru vânzarea de cereale către Irak, Iran și Arabia Saudită.

De pe acest teritoriu controlat de ruși au fost recoltate 1,5 milioane de tone de cereale, a afirmat Balitsky sâmbătă, adăugând că nu a obținut încă îngrășăminte pentru următorul sezon de semănat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite