LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin vrea să-și finanțeze războiul cu resursele din zonele ocupate: rușii execută ucraineni care intenționează să se predea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin vrea să-și finanțeze parțial războiul din Ucraina folosind resursele minerale din zonele ocupate în țara vecină, în timp ce serviciile occidentale de informații prevăd că anul viitor nu vor exista mișcări semnificative pe front în cazul menținerii situației curente. Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko nu fost lăsat să iasă din țară, deoarece serviciile speciale ruse plănuiau să folosească întâlnirea sa cu programată cu premierul ungar Viktor Orban pentru provocări.

Soldați ruși FOTO Profimedia
Soldați ruși FOTO Profimedia

UPDATE Câțiva soldați ruși mărturisesc într-un filmuleț distribuit pe rețelele sociale că sunt obligați să lupte în condiții deplorabile, fără hrană adecvată și fără sprijin din partea comandamentului.

Condițiile au devenit atât de grele pentru soldații ruși aflați pe frontul din Herson încât unii dintre ei fiert o conservă de carne înăbușită pe care au găsit-o cu apă din fluviul Nipru pentru a nu muri de foame.

„Uneori oamenii stau timp de șapte, zece zile pe insulele” de pe Nipru, spune unul dintre grupul de soldați ruși care apare în filmulețul distribuit de Anton Herașcenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac la adresa lui Volodimir Zelenski într-un interviu acordat portalului 20 Minuten din Elveţia, care a fost citat pe larg duminică în Rusia şi Ucraina.

„Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război, de ce Zelenski a negat până în ultimul moment că se va ajunge la asta”, a declarat Kliciko în interviul difuzat sâmbătă.

El a făcut apel la onestitate cu privire la adevărata situaţie a Ucrainei în urma invaziei ruse. „Bineînţeles că ne putem minţi euforic oamenii şi partenerii, dar nu poţi face asta la nesfârşit”, a afirmat el, situându-se clar de partea comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, care a suscitat critici la Kiev în urmă cu o lună când a spus că războiul a ajuns într-un impas. „A spus adevărul”, susţine Kliciko.

Primarul Kievului s-a pronunţat împotriva jocurilor politice în Ucraina. „Nu ar trebui să existe conflicte interne într-o ţară care luptă pentru existenţa sa” şi din acest motiv a refuzat să discute despre proiectele sale politice personale, exprimându-şi în cele din urmă sprijinul pentru Zelenski.

UPDATE Operatorii unei drone rusești au reacționat îngroziți față de modul în care doi soldați ucraineni au anihilat un grup de asalt inamic.

„Se uită la «pasăre», salută cu mâna”, constată unul dintre operatori, referindu-se la unul dintre cei doi soldați ucraineni aflați în tranșee în fața unui grup de asalt inamic. „E foarte relaxat”, spune colegul său.

Operatorii de drone încearcă să ghideze grupul de asalt, transmițând informații la sol despre mișcările soldaților ucraineni, dar în van.

Grupul de asalt nu reușește să-i localizeze pe soldați, în timp ce aceștia din urmă deschid focul și aruncă grenade asupra inamicilor, eliminându-i pe loc. Detalii aici

UPDATE Comisarul rus pentru Drepturile Omului, Tatiana Moskalkova, și avocatul poporului din Ucraina, Dmimtro Lubineț, urmează să-i viziteze pe prizonierii de război aflați în mâinile inamicului, scrie agenția rusă de presă RIA Novosti.

„Personalul militar rus va fi vizitat pe teritoriul ucrainean. Personalul militar ucrainean va fi vizitat pe teritoriul rusesc. Vor avea loc mai multe astfel de vizite, avem un program”, a declarat Moskalkova.

UPDATE Imagini făcute publice de Statul Major General al armatei ucrainene arată situaia din tranșee în acest moment:

UPDATE Rusia a lansat 12 drone şi o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, iar sistemele de apărare antiaeriene ucrainene au distrus 10 drone înainte ca acestea să-şi fi atins ţintele.

Racheta de croazieră nu a fost distrusă, dar nu şi-a atins ţinta, au precizat Forțele Aeriene ale Ucrainei, fără a da alte detalii. Acestea nu au precizat nici ce s-a întâmplat cu cele două drone care nu au fost distruse.

Cele mai multe dintre dronele Shahed, de fabricaţie iraniană, au fost doborâte în regiunea Mîkolaiv (sud), în timp ce se îndreptau spre nord-vestul Ucrainei.

Potrivit agenţiei de presă Unian, cele 12 drone kamikaze au fost lansate din zona Primorsko-Ahtarsk (regiunea Krasnodar, sudul Rusiei), iar racheta ghidată, de tipul Kh-59, din spaţiul aerian al regiunii ruse Belgorod (vest).

UPDATE Majoritatea luptelor recente dintre trupele ucrainene şi cele ruse se dau în estul Ucrainei. Pe linia frontului din apropierea oraşului Avdiivka, 20 de atacuri ruseşti au au fost respinse în ultimele 24 de ore, iar, în zona Bahmut, forţele ruse au lansat 15 atacuri, potrivit raportului publicat sâmbătă seara de Statul Major General al armatei ucrainene.

În regiunea Herson, trupele ucrainene continuă să menţină capul de pod pe malul stâng al fluviului Nipru.

Situaţia de pe liniile de front rămâne dificilă, recunoaşte armata ucraineană.

UPDATE Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko efectuează o vizită la Beijing pentru discuţii cu omologul său chinez Xi Jinping, a anunţat duminică presa de stat din Belarus. Aceasta este a doua deplasare a lui Lukașenko în China în acest an.

Lukaşenko, care, potrivit presei de stat chineze, a fost întâmpinat cu salve de tun şi onoruri militare în timpul vizitei sale oficiale din 28 februarie - 2 martie anul curent, efectuează de această dată o vizită de lucru, relatează Belta.

„Pe agenda vizitei figurează probleme legate de comerţ, economie, investiţii şi cooperare internaţională”, conform agenției de presă sus-menționate.

Lukaşenko, aflat la conducerea Belarusului din 1994 și repudiat de Occident din cauza regimului spu autoritar, a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, permiţând armatei ruse să folosească teritoriul țării sale pentru a lansa războiul. La rândul ei, China menţine legături strânse cu Rusia şi nu a condamnat niciodată invazia acesteia în Ucraina. Detalii aici

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că autoritățile ucrainene au refuzat să-l lase pe fostul președinte al Ucrainei, deputatul Radei Supreme Petro Poroșenko, în străinătate, deoarece serviciile speciale ruse plănuiau să folosească întâlnirea sa cu premierul ungar Viktor Orban pentru provocări împotriva Ucrainei, scrie publicația independentă rusă meduza.io. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin a pus ochii pe resursele minerale ale Ucrainei pentru a-și finanța războiul. Bugetul federal 2024 al Rusiei arată că Vladimir Putin se pregătește pentru un război lung. Semnat de liderul de la Kremlin la începutul acestei săptămâni, acesta a dus la niveluri record cheltuielile militare - un semn al angajamentului Moscovei față de războiul său împotriva Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Pe una dintre dronele rusești Shahed doborâte de ucraineni a fost găsită, săptămâna aceasta, o cartelă SIM ucraineană în interior, ceea ce sugerează că aceasta a fost folosită pentru a direcționa drona kamikaze. Detalii aici

UPDATE Serviciile occidentale de informații estimează că nu vor exista deplasări semnificative ale liniilor frontului în următoarele luni, au declarat doi oficiali occidentali și unul american pentru CNN. Detalii aici

UPDATE Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia pentru „crimă de război” pentru execuția a doi soldaţi ucraineni care au semnalat intenţia lor de a se preda, după difuzarea pe reţelele sociale a unor imagini a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE Ucraina este capabilă să reintegreze teritorii care se aflau sub ocupație rusă, așa cum o demonstrează transformarea Donbassului și Harkovului în timpul războiului, scrie publicația germană Der Spiegel.   

UPDATE În cursul zilei, au avut loc 69 de confruntări militare între forțele ruse și ucrainene, potrivit unui rezumat al Statului Major al Ucrainei. Rusia a desfășurat operațiuni de asalt în regiunile Harkov și Lugansk, unde ucrainenii au respins atacurile, scrie agenția Unian. 

UPDATE Pentru a contracara amenințarea aparent omniprezentă a dronelor, armata rusă a început să atașeze dispozitive de bruiaj la tancurile și vehiculele sale de infanterie, relatează Insider.

Este cea mai recentă ilustrare a modului în care este purtat războiul electronic pe câmpul de luptă, pe măsură ce ambele beligerante își sporesc modalitățile de apărare împotriva vehiculelor aeriene fără pilot (UAV). Acestea au devenit o amenințare majoră la adresa tancurilor de top, blindatelor, camioanelor de aprovizionare, escadroanelor de infanterie și chiar soldaților individuali. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să mărească numărul de soldați cu aproape 170.000 la un total de 1,32 milioane, în timp ce invazia țării sale asupra Ucrainei continuă în cea de-a 22-a lună, potrivit The Guardian.

Decretul lui Putin a fost publicat vineri de Kremlin și a intrat imediat în vigoare. Acesta aduce numărul total al personalului militar rus la aproximativ 2,2 milioane, inclusiv 1,32 milioane de soldați. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite