Rușii instalează dispozitive de bruiaj pe tancuri pentru a le proteja de drone FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a contracara amenințarea aparent omniprezentă a dronelor, armata rusă a început să atașeze dispozitive de bruiaj la tancurile și vehiculele sale de infanterie, relatează Insider.

Un tanc rusesc cu un dispozitiv de bruiaj pe cușca de protecție FOTO Captură Twitter
Un tanc rusesc cu un dispozitiv de bruiaj pe cușca de protecție FOTO Captură Twitter

Este cea mai recentă ilustrare a modului în care este purtat războiul electronic pe câmpul de luptă, pe măsură ce ambele beligerante își sporesc modalitățile de apărare împotriva vehiculelor aeriene fără pilot (UAV). Acestea au devenit o amenințare majoră la adresa tancurilor de top, blindatelor, camioanelor de aprovizionare, escadroanelor de infanterie și chiar soldaților individuali.

La începutul acestei săptămâni, un canal rusesc de Telegram a încărcat o fotografie a unui tanc camuflat având un dispozitiv de bruiaj deasupra acoperișului de protecție, un grilaj menit să protejeze împotriva atacurilor cu drone FPV.

Observatorii războiului au identificat sistemul în formă de con din imagini ca fiind un dispozitiv de bruiaj EW Volnorez C-UAS. Același canal împărtășise anterior mai multe fotografii cu acest sistem în timp ce era scos din cutii  și atașat la alte vehicule, inclusiv tancuri și camionete.

Totodată, a fost postat un clip care face publicitate sistemului, procesului de producție și modului în care a reușit să bruieze cu succes dronele ucrainene. Un observator a declarat că pe canalele rusești de pe Telegram se face apel la donații pentru a procura un număr mai mare de astfel de dispozitive pentru unitățile rusești.

Deși nu este clar cât de eficiente sunt aceste sisteme sau cât de multe dintre ele sunt utilizate în prezent sau unde, măsura Rusiei de a dota vehiculele cu atare protecții arată o preocupare tot mai mare cu privire la amenințarea atacurilor cu drone FPV. Echipajele tancurilor și ale altor blindate au fost văzute anterior sudând cuști pe vehiculele lor pentru a le asigura o oarecare protecție, chiar rudimentară.

În timp ce ambele armate lucrează la mijloace de apărare împotriva războiului electronic, în paralel sunt angajate într-o cursă de a dezvolta drone care să fie rezistente la bruiaj. 

Astfel de evoluții sunt un indicator pentru intensitatea războiului actual al dronelor dintre Rusia și Ucraina. Este o luptă în care sistemele fără pilot reprezintă o amenințare constantă în măsura în care acestea sunt capabile de ambuscade rapide și adesea imprevizibile.

Ucraina, în special, și-a demonstrat abilitatea de a pilota drone FPV în mici trape deschise ale tancurilor sau în tranșeele rusești. De asemenea, a dezvoltat o dronă proprie dotată cu imagistică termică special pentru raiduri rapide și silențioase pe timp de noapte. Drona este o prezență atât de amenințătoare încât soldații ucraineni spun că rușii i-au dat o poreclă pe măsură: „Baba Yaga”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite