Ucraina acuză Rusia pentru „crimă de război” după execuția unor soldaţi care au vrut să se predea

0
Publicat:

Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia pentru „crimă de război” pentru execuția a doi soldaţi ucraineni care au semnalat intenţia lor de a se preda, după difuzarea pe reţelele sociale a unor imagini a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP, scrie Agerpres.

Soldați ruși FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Soldați ruși FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Un scurt clip, publicat pe Telegram, arată doi bărbaţi ieşind dintr-un adăpost, unul din ei cu mâinile deasupra capului, înainte de a se întinde la pământ în fața unui alt grup de militari.

Urmează ceea ce pare a fi o serie de focuri de armă și se vede fum, înainte ca înregistrarea să se oprească brusc.

Acest scurt clip, nedatat, a fost prezentat pe rețelele sociale ca fiind filmate în proximitatea orașului Avdiivka, un oraș din estul Ucrainei unde au loc lupte grele. Dar nici locul și nici autenticitatea lor nu au putut fi confirmate de AFP, arată AFP.

Comisarul ucrainean responsabil pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a denunţat, însă, o „crimă de război”.

Sâmbătă, „a fost publicat pe internet un videoclip cu execuţia de militari ruşi a unor soldaţi ucraineni care se predaseră”, a scris Lubineţ pe Telegram.

Dmitro Lubineţ a adăugat că soldaţii ucraineni „făcuseră ceea ce era necesar arătând că se predau” şi că Rusia ar fi trebuit să-i „ia prizonieri”, cerând să fie „pedepsită” în consecinţă. Cei doi bărbaţi din filmare „nu reprezentau nicio ameninţare”, a insistat acesta.

În martie, o altă înregistrare video părând să arate un soldat ucrainean, prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat „Slavă Ucrainei!”, a devenit viral.

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a reamintit la acea dată că a „documentat numeroase încălcări ale dreptului internaţional umanitar împotriva prizonierilor de război, inclusiv cazuri de execuţii sumare ale unor prizonieri de război ruşi şi ucraineni”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite