Putin ordonă o nouă extindere a armatei ruse: creșterea numărului de soldați cu 170.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei țării să mărească numărul de soldați cu aproape 170.000 la un total de 1,32 milioane, în timp ce invazia țării sale asupra Ucrainei continuă în cea de-a 22-a lună, potrivit The Guardian

Putin a ordonat din nou cresterea numarului de soldati in armata FOTO Arhiva
Putin a ordonat din nou cresterea numarului de soldati in armata FOTO Arhiva

Decretul lui Putin a fost publicat vineri de Kremlin și a intrat imediat în vigoare. Acesta aduce numărul total al personalului militar rus la aproximativ 2,2 milioane, inclusiv 1,32 milioane de soldați.

Este a doua astfel de extindere a armatei din 2018. Extinderea anterioară de 137.000 de soldați, ordonată de Putin în august 2022, a ridicat numărul armatei la aproximativ 2 milioane membri  și aproximativ 1,15 milioane de soldați.

Ministerul Apărării a spus că ordinul nu implică nicio „extindere semnificativă a recrutării”, spunând într-un comunicat că această creștere se va produce treptat prin recrutarea mai multor voluntari. Ministerul a citat ceea ce a numit „operațiunea militară specială” din Ucraina și extinderea NATO drept motive pentru creștere.

Întărirea trupelor ruse a fost un răspuns adecvat la „activitățile agresive ale blocului NATO”, a spus ministerul.

În decembrie anul trecut, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că ţara are nevoie de o forţă de 1,5 milioane „pentru a garanta îndeplinirea sarcinilor de asigurare a securităţii Rusiei”. Nu a spus când armata va ajunge la această dimensiune.

Kremlinul a considerat anterior dimensiunea armatei sale ca fiind suficientă, dar calculul s-a schimbat după ce speranțele pentru o victorie rapidă asupra vecinului său au fost spulberate de rezistența acerbă a Ucrainei.

Pe fondul ostilităților continue, dimensiunea victimelor militare ruse și ucrainene rămâne incertă. Armata rusă a confirmat doar puțin peste 6.000 de victime militare, dar estimările occidentale sunt mult mai mari. În octombrie, Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că Rusia „probabil a suferit între 150.000 și 190.000 de victime permanente”, un număr care includea trupe care au fost ucise sau rănite grav.

Autoritățile ruse au întreprins diverse eforturi pentru a da un impuls armatei. În august 2022, Putin a ordonat o creștere a dimensiunii armatei ruse la 1,15 milioane începând cu 1 ianuarie 2023. În luna următoare, a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști pentru a-și consolida forțele în Ucraina. Acest număr este considerat parte din puterea actuală a armatei.

În timp ce Putin a spus că nu este nevoie de mai mult, decretul său de mobilizare este nelimitat, permițând armatei să cheme rezerviști suplimentari atunci când este necesar. De asemenea, acel decret le-a interzis soldaților voluntari să își înceteze contractele.

Pe întregul teritoriu vast al Rusiei, o campanie pentru a atrage mai mulți bărbați să se înroleze este în desfășurare de luni de zile. Unele rapoarte din presă și grupuri nonguvernamentale spun că autoritățile ruse oferă și amnistia prizonierilor în schimbul unui serviciului militar.

Aceste eforturi vin pe lângă proiectul obișnuit, care cheamă aproximativ 120.000 până la 140.000 de bărbați de două ori pe an pentru un turneu de un an de serviciu obligatoriu. Autoritățile insistă că cei recrutați pentru serviciul obligatoriu nu sunt trimiși în Ucraina.

Toți bărbații ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani trebuie să servească un an în armată, dar o mare parte evită recrutarea din motive de sănătate sau amânări acordate studenților. Ponderea bărbaților care evită serviciul este deosebit de mare în Moscova și în alte orașe mari. În acest an, autoritățile au ridicat limita superioară de vârstă pentru serviciul obligatoriu la 30 de ani, începând cu 1 ianuarie.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite