Aleksandr Lukaşenko, în vizită în China. Este a doua oară în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko efectuează o vizită la Beijing pentru discuţii cu omologul său chinez Xi Jinping, a anunţat duminică presa de stat din Belarus, aceasta fiind cea de-a doua deplasare în China a aliatului apropiat al liderului de la Kremlin în acest an.

Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului FOTO: Profimedia
Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului FOTO: Profimedia

Lukaşenko, care, potrivit presei de stat chineze, a fost întâmpinat cu salve de tun şi onoruri militare în timpul vizitei sale oficiale din 28 februarie - 2 martie a.c., efectuează de această dată o "vizită de lucru", a relatat agenţia de stat BelTA, scrie Agerpres.

"Negocieri între şeful statului belarus şi preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, vor avea loc la Beijing", a precizat BelTA, citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.

"Pe agenda vizitei figurează probleme legate de comerţ, economie, investiţii şi cooperare internaţională", conform acestei media belaruse.

După primele lor convorbiri din acest an, Xi a declarat "prietenia dintre China şi Belarus este de nezdruncinat, iar cele două părţi ar trebui să-şi consolideze în mod constant încrederea politică reciprocă şi să rămână prieteni adevăraţi şi buni parteneri".

Lukaşenko, preşedinte al Belarusului din 1994, repudiat de Occident, a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, permiţând Moscovei să folosească teritoriul său pentru a lansa războiul.

China menţine legături strânse cu Rusia şi nu a condamnat niciodată invazia acesteia în Ucraina, dar Beijingul a devenit vocal la începutul acestui an, făcând apel la pace în condiţiile în care conflictul ucrainean se prelungeşte.

După întrevederea lor la 1 martie, Lukaşenko şi Xi au făcut apel la un "acord de pace cât mai repede posibil" în Ucraina, dar finalul războiului - aflat deja în a 22-a lună - nu se întrevede, niciuna dintre părţi nu se arată dispusă la compromisuri pentru a negocia.

Citând un comunicat al preşedinţiei de la Minsk, AFP precizează că vizita lui Lukaşenko este programată pentru două zile - duminică şi luni - fără a indica dacă preşedintele belarus a ajuns deja la Beijing.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite