Rușii folosesc pe dronele iraniene Shahed cartele SIM ucrainene

0
Publicat:

Pe una dintre dronele rusești Shahed doborâte de ucraineni a fost găsită, săptămâna aceasta, o cartelă SIM ucraineană în interior, ceea ce sugerează că aceasta a fost folosită pentru a direcționa drona kamikaze.

Drona shahed jpg

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), susține că forțele ruse au folosit carduri SIM de la Kyivstar, cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina, „pentru a controla dronele Shahed „în războiul Moscovei împotriva Kievului“ .

ISW a citat o sursă ucraineană care spus miercuri, 29 noiembrie, că „o dronă Shahed rusă doborâtă avea o cartelă SIM Kyivstar, care permite forțelor ruse să exploateze rețeaua de telefonie mobilă Kyivstar pentru a urmări locația dronei și a-i schimba traiectoria de zbor”.

Publicația independentă rusă Meduza a scris că Kyivstar a declarat într-o postare pentru X, site-ul de socializare cunoscut anterior sub numele de Twitter, că lucrează cu agențiile de aplicare a legii pentru a preveni incidente similare în viitor.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că Ucraina cercetează care sunt capabilitățile armatei Rusiei folosind o cartelă SIM ucraineană și acces la internet pe teritoriul ucrainean, precum și dacă dronele ar putea fi operate în acest mod, potrivit Meduza.

Luna trecută, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone împotriva Kievului de la invazia din februarie 2022.

În noaptea de 3 decembrie, rușii au atacat Ucraina cu 12 UAV de tip Shahed din regiunea Primorsko-Ahtarsk (regiunea Krasnodar din Rusia) și o rachetă aeriană dirijată Kh-59 din spațiul aerian al regiunii Belgorod a Federației Ruse. a informat Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forțele Aeriene spun că UAV-urile au atacat în mai multe valuri, au intrat în regiunea Mikolaiv prin regiunea Hherson ocupată. În regiunea Mikolaiv, în zona de responsabilitate a Comandamentului aerian „Sudic”, majoritatea dronelor „Shaheed” au fost distruse de apărarea antiaeriană. Restul se îndreptau în direcția nord-vest și au fost doborâte în zona Starokostiantinov din Hmelnițki.

Ca urmare a operațiunilor de luptă, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 10 UAV-uri de atac Shahed-136/131. Racheta aeriană ghidată Kh-59 nu și-a atins ținta.

Astăzi, în jurul orei unu dimineața, drone "shahed" a atacat vestul Ucrainei, iar rachetele au atacat - estul și centrul , explozii au fost auzite în regiunile Hmelnițki și Sumî.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite