LIVE TEXT | Război în Ucraina. Orașul Enerhodar este în permanență sub bombardamente. Contraofensiva din Herson continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile din satelit au indicat că forțele ruse continuă să deplaseze echipamentele militare în cea mai mare parte spre nord, spre orașul Herson, cu feribotul. Un astfel de transfer de echipamente prin feriboturi este ineficient și vulnerabil la noi lovituri ucrainene.

Contraofensiva ucraineană din Herson este în cea de-a treia zi FOTO Profimedia
Contraofensiva ucraineană din Herson este în cea de-a treia zi FOTO Profimedia

UPDATE 21.31 Avertismentul șefului apărării germane: Rusia e foarte capabilă să extindă conflictul la nivel regional

Șeful apărării germane, Eberhard Zorn, a avertizat Occidentul că nu ar trebui să subestimeze puterea militară a Rusiei, într-un interviu pentru Reuters, care a fost publicat miercuri. Mai mult decât atât, liderul Statului Major General al armatei germane a mai declarat că Rusia are posibilitatea de a deschide un „al doilea front” de război în Ucraina, în cazul în care alege să facă acest lucru.

Majoritatea forţelor terestre ruseşti ar putea fi concentrate în Ucraina în acest moment, dar, chiar şi aşa, nu ar trebui să subestimăm potenţialul forţelor terestre ruseşti de a deschide un al doilea teatru de război”, a declarat liderul apărării germane, Eberhard Zorn. 

UPDATE 20.36 Preşedintele german, despre Biserica Ortodoxă Rusă: Justifică un război împotriva propriilor credincioşi

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a invitat miercuri pe credincioşii creştini să se delimiteze de Biserica Ortodoxă rusă, care s-a poziţionat de partea războiului din Ucraina.

'Liderii Bisericii Ortodoxe ruse îşi conduc în prezent credincioşii şi întreaga lor biserică pe o cale teribilă, blasfematorie, care e de-a dreptul ostilă credinţei', a declarat Steinmeier miercuri în debutul lucrărilor Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) de la Karlsruhe, în sudul Germaniei.

'Ei justifică un război de agresiune împotriva Ucrainei - împotriva propriilor credincioşi, împotriva fraţilor şi surorilor noastre în credinţă', a spus el.

UPDATE 19.52 Mărturiile locuitorilor din Herson prinși în luptele brutale din regiune: „În fiecare zi și noapte - bang bang. Nu mai suport”

Când a început invazia rusă, Maria Pokusaeva știa că nu își va părăsi casa din sudul Ucrainei, în pofida faptului că se află aproape de linia frontului. Îngrijirea gâștelor, găinilor și a vacilor din mica fermă a familiei reprezenta un mod de viață, astfel că aceasta a decis să nu-și părăsească locuința, nesuportând gândul de a-și abandona animalele, relatează CNN.

Cum pot să-mi las casa în urmă?”, a declarat Pokusaeva, în vârstă de 65 de ani. „Fiica mea din Polonia îmi spunea: mamă, trebuie să fugi de acolo”, a mai adăugat femeia.  

Cu toate că fiica sa i-a cerut acesteia să fugă, ea a decis să rămână alături de soțul ei la ferma lor, care are o suprafață de 16 hectare. Familia Pokusaeva a închiriat ferma de la un proprietar local și este situată aproape de marginea teritoriului deținut de Ucraina. 

Continuarea aici

UPDATE 18.48 Ce sunt micro-dronele de recunoaștere Black Hornet pe care urmează să le primească Ucraina VIDEO

Marea Britanie și Norvegia vor furniza Ucrainei câteva sute de micro-drone Black Hornet în cadrul unui pachet de asistență militară anunțat recent de premierul Boris Johnson.

Ucraina primește drone Black Hornet de la Marea Britanie și Norvegia FOTO EPA-EFE
Ucraina primește drone Black Hornet de la Marea Britanie și Norvegia FOTO EPA-EFE

UPDATE 18.08 Misiunea AIEA a ajuns în zona centralei Zaporojie: „Vrem să evităm un accident nuclear”

Delegaţia Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) doreşte să „evite un accident nuclear” la centrala ucraineană din regiunea Zaporojie, care este ocupată de trupele ruse, a spus directorul AIEA, Rafaelo Grossi, care conduce misiunea de experţi ce a sosit miercuri după-amiază în zonă, relatează AFP.

„Este o misiune care încearcă să evite un accident nuclear şi să păstreze această importantă centrală nucleară, cea mai mare din Europa”, a afirmat Grossi într-o conferinţă de presă susţinută în oraşul Zaporojie.

„Avem o sarcină foarte, foarte important de realizat acolo, pentru a evalua situaţia reală, pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei cât de mult posibil', declarase Grossi în cursul dimineţii la Kiev. 'Vom sta câteva zile acolo”, a spus el, după ce un responsabil prorus din zonă afirmase marţi seara că misiunea AIEA vine pentru o singură zi.

Şeful AIEA a indicat că a primit garanţii de securitate din partea autorităţilor ruse şi ucrainene.

„Aceste operaţiuni sunt extrem de complexe: mergem într-o zonă de război, într-un teritoriu ocupat”, a subliniat el.

UPDATE 17.36 UE suspendă acordul care relaxa regimul de vize pentru cetăţenii ruşi

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende acordul care relaxa regimul de vize cu Rusia, ceea ce va face ca procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii ruşi să fie mai greu şi mai lung, în contextul invaziei ruse din Ucraina, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, conform Agerpres.

UPDATE 16.51 Reacția lui Putin când șeful Gărzii Naționale îl asigură că ucrainenii sunt bucuroși să fie eliberați VIDEO

Kremlinul a publicat pe site-ul său o înregistrare video cu momentul în care șeful Gărzii Naționale a Rusiei îl minte pe Putin în față, dându-i asigurări că ucrainenii sunt bucuroși să fie eliberați de trupele de ocupație, relatează Daily Beast.

UPDATE 16.45 Haos în Hersonul ocupat: militari ruși beți au împușcat agenți FSB într-un bar

Documente oficiale arată că procurorii militari din Rusia cercetează o întâmplare, în urma căreia militari ruși și ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei au murit în orașul Herson, după un schimb de focuri pe fondul consumului de alcool, relatează Yahoo News, potrivit HotNews.ro.

UPDATE 15.01 Contraofensiva din Herson: Rușii, probleme mari în unele sectoare. Kievul a împins linia frontului o distanță considerabilă

Ucraina își continuă contraofensiva în sudul țării, împingând linia frontului înapoi „o distanță considerabilă în anumite locuri”, se arată în cea mai recentă evaluare a situației de pe front a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

„Forțele blindate ale Ucrainei au continuat asaltul împotriva Grupului Sudic al Forțelor Rusiei pe câteva axe din sudul țării începând de luni.

Formațiunile ucrainene au împins înapoi linia frontului o distanță considerabilă în unele locuri, exploatând apărarea relativ slabă a rușilor.

UPDATE 13.12 The Guardian: Cum a distrus Putin moștenirea lui Mihail Gorbaciov

Dacă Gorbaciov a deschis o eră a detensionării relațiilor dintre Washington și Moscova, Vladimir Putin a pus în locul ei un război sângeros, ruinând întreaga muncă și moștenire a fostului lider sovietic, se arată într-un editorial The Guardian.

Continuarea aici

UPDATE 11.52 Ucraina acuză Rusia că bombardează orașul în care se află Zaporojie pentru a perturba inspecția AIEA

Autoritățile ucrainene au învinuit, miercuri, Rusia că a atacat orașul Enerhodar, în care se află centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, în vreme ce o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică este așteptată să ajungă acolo, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Armata rusă bombardează Enerhodar”, a scris Ievghen Ievtuşenko, liderul administraţiei din Nikopol pe contul său de Telegram. „Situaţia, cu aceste provocări, este periculoasă", a mai scris Ievtușenko. 

Centrala nucleară Zaporojie se află sub ocupația forțelor ruse din luna martie, la scurt timp după lansarea invaziei. Aceasta a fost atacată de mai multe ori, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc de bombardamente. 

UPDATE 10.21 Ministrul ungar de Externe: „Dacă războiul nu se încheie curând în Ucraina, consecinţele vor fi și mai tragice“

Europa se va confrunta cu „riscuri imprevizibile" dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a declarat ministrul ungar de externe înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE marţi la Praga, transmite agenţia MTI.

Consecinţele conflictului armat devin tot mai grave. Suntem acum în al unsprezecelea, dacă nu al doisprezecelea ceas. Propuneri ce conduc la escaladarea războiului trebuie lăsate deoparte şi toată lumea ar trebui acum să se concentreze pe crearea păcii", a afirmat Peter Szijjarto, citat de Ministerul de Externe de la Budapesta.  

UPDATE 06.12 Contraofensiva ucraineană - eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși

Oficialii militari ucraineni au anunțat că forțele ucrainene au început o operațiune contraofensivă în regiunea Herson pe 29 august, după ce au perturbat grav liniile de comunicație terestre (GLOC) rusești timp de săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, Nataliya Gumenyuk a declarat că forțele ucrainene „au început acțiuni contraofensive în multe direcții” și au spart prima linie de apărare într-o zonă nespecificată. Grupul operațional ucrainean „Kakhovka” a declarat că forțele ucrainene au tăiat liniile de comunicație terestre rusești peste râul Nipru în regiunea Herson și a numit situația o „șansă strălucitoare a teritoriilor ucrainene de a reveni la patria lor”. Grupul „Kahovka” a raportat, de asemenea, că Regimentul 109 al Republicii Populare Donețk (DNR) și trupele aeriene ruse și-au părăsit pozițiile într-o zonă nespecificată a Oblastului Herson, iar forțele ucrainene au susținut că aceste elemente s-au retras din pozițiile lor din jurul orașului Herson. Regimentul 109 DNR a publicat anterior un apel adresat președintelui rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii iunie, identificându-se ca o unitate mobilizată forțat, plângându-se că nu a fost îndepărtată de linia frontului pentru odihnă și condamnând condițiile proaste de pe front. Oficialii militari ucraineni au lansat, de asemenea, un document al DNR din 24 iulie prin care s-a ordonat redistribuirea regimentelor 109, 113 și 125 DNR la Arkhanhelske, Vysokopillya, Zolota Balka și Davydiv Brid în nord-vestul Oblastului Herson. „Kakhovka” a împărtășit, de asemenea, imagini cu un militar rus care caută adăpost la sol în mijlocul bombardamentelor grele de artilerie, în timp ce a spus că forțele ucrainene au spart prima linie de apărare pe 29 august.

UPDATE 05.56 Orașul Enerhodar este în permanență sub bombardamente

Panica crește în rândul populației locale pentru că armata rusă nu le permite să plece, spune primarul Dmitri Orlov.

image

UPDATE 05.42 Oficialii ucraineni și ruși au cerut civilililor să evacueze sau să caute adăpost în vestul Oblastului Herson în perioada 28-29 august.

Oficialii ucraineni din regiunea Herson au cerut civililor să părăsească regiunea Herson pentru a scăpa din calea forțelor ucrainene și i-au îndrumat pe cei care aleg să rămână în regiunea Herson să caute adăpost departe de echipamentul militar rusesc. Autoritățile de ocupație din Nova Kakhkovka, unde forțele ucrainene au vizat frecvent infrastructura militară rusă și liniile de comunicație terestre, au cerut civililor să caute adăpost din cauza atacurilor ucrainene ample din 28-29 august. Surse ruse au raportat că autoritățile de ocupație din Nova Kakhova nu intenționează să emită ordine de evacuare.

Primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că forțele ruse și-au evacuat spitalul militar din Melitopol pe 29 august.

UPDATE 04.49 Surse ruse și occidentale au susținut că forțele ucrainene au eliberat cinci așezări în prima zi a contraofensivei, dar surse ucrainene nu au anunțat eliberarea niciunei așezări până acum.

Un oficial militar care a preferat să își păstreze anonimatul, al unei țări nespecificate a declarat pentru CNN că forțele ucrainene au eliberat Pravdyne (la aproximativ 34 km nord-vest de orașul Herson), Novodmytrivka și Tomyna Balka (ambele la aproximativ 23 km spre vest de orașul Herson).5] Oficialul a mai declarat că forțele ucrainene au eliberat Arkhanhelske pe malul estic al râului Inguleț și la sud de granița din regiunea Herson-Dnipropetrovsk. ISW nu poate verifica independent aceste informații și își va actualiza hărțile dacă și când mai multe surse confirmă raportul. Raportul oficial ucrainean despre retragerea regimentului 109 care operează în nord-vestul regiunii Herson poate sugera că ucrainenii au traversat râul Inguleț, în Arkhanhelske. Mai mulți milbloggeri ruși au amplificat un raport al milbloggerului Gray Zone (aproximativ 276.000 de adepți) conform căruia forțele ucrainene au avansat la 6 km de capul de pod peste râul Ingulets și au capturat așezarea Sukhyi Stavok (la aproximativ 7 km vest de liniile de comunicație terestre rusești de-a lungul autostrăzii T2207). Fostul șef al Serviciului de Informații Externe ucrainean Mykola Malomuzh a făcut remarci similare despre eliberarea lui Sukhyi Stavok.

Forțele ucrainene au continuat, de asemenea, să efectueze lovituri cu rachete asupra depozitelor de muniții rusești, a liniilor de comunicație terestre și a punctelor întărite rusești rusești pe 28 și 29 august. Șeful Administrației Militare a raionului Beryslav, Volodimir Litvinov, a raportat că forțele ucrainene au lovit punctul de concentrare a trupelor și echipamentelor rusești de la Uzina de construcții de mașini Beryslav, producând un incendiu mare la uzină. Purtătorul de cuvânt al administrației militare a regiunii Odesa, Serhiy Bratchuk, a mai raportat că forțele ucrainene au lovit un post de comandă rusesc lângă Canalul Crimeei de Nord, chiar la est de Nova Kakhovka și un depozit de muniții în Havrylivka (la aproximativ 33 km sud de granița din regiunea Herson-Dnipropetrovsk). Canalele ucrainene Telegram au publicat, de asemenea, imagini care arată bombardarea podului Antonivsky și a unei barje din apropiere. Utilizatorii rețelelor de socializare au publicat imagini cu loviturile ucrainene asupra unui depozit de muniții rusești din Nova Kakhovka. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ucrainene au lansat opt lovituri aeriene asupra punctelor întărite rusești și a punctelor de concentrare a trupelor și a echipamentelor de-a lungul liniei de contact pe 28 august.

UPDATE 02.29 Forțele ruse continuă eforturile de a-și reface liniile de comunicație terestre deteriorate de peste râul Nipru.

Imaginile din satelit arată că forțele ruse încearcă să construiască un ponton de trecere lângă Podul Antonivsky, care părea să fie la jumătate terminat în 27 august. Imaginile din satelit geolocalizate au arătat, de asemenea, că Podul Kakhovka este inutilizabil, cu găuri de impact la joncțiunile critice ale podului. Imaginile din satelit au indicat că forțele ruse continuă să deplaseze echipamentele militare în cea mai mare parte spre nord, spre orașul Herson, cu feribotul. Imaginile din satelit au arătat mișcarea a 100 de vehicule militare rusești începând cu 25 august, puține deplasându-se spre sud. Un astfel de transfer de echipamente prin feriboturi este ineficient și vulnerabil la noi lovituri ucrainene. Forțele ruse continuă să întâmpine dificultăți în menținerea altor liniile de comunicație terestre în sudul Ucrainei. Consilierul primarului Mariupol, Petro Andryushchenko, a declarat că eforturile de logistică ruse care se bazează pe tranzitul feroviar prin Mariupol vor scădea probabil în zilele următoare din cauza lipsei de electricitate, a deteriorării macaralelor din stație și a inundațiilor care împiedică operarea feroviară în Mariupol.

UPDATE 01.17 Consecințele bombardamentelor rusești în Avdiivka

IMagini din Avdiivka. Foto: Nexta TV via Twitter
IMagini din Avdiivka. Foto: Nexta TV via Twitter
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite