The Guardian: Cum a distrus Putin moștenirea lui Mihail Gorbaciov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Gorbaciov a deschis o eră a detensionării relațiilor dintre Washington și Moscova, Vladimir Putin a pus în locul ei un război sângeros, ruinând întreaga muncă și moștenire a fostului lider sovietic., se arată într-un editorial The Guardian.

Mihail Gorbaciov și Vladimir Putin în 2006 FOTO Profimedia
Mihail Gorbaciov și Vladimir Putin în 2006 FOTO Profimedia

Mihail Gorbaciov a trăit suficient cât să poată vedea cum tot ceea ce a încercat să construiască se face țăndări sau e distrus de-a dreptul, scrie Julian Borger în The Guardian.

Era detensionării și a controlului armelor între Washington și Moscova a lăsat loc unui război sângeros în Ucraina, în care armamentul SUA și al NATO se confruntă cu forțele rusești, cu riscul aferent al unei ciocniri directe între superputerile nucleare din cauza unui accident sau a unei erori de calcul.

La momentul demisiei lui Gorbaciov din fruntea statului, la finele lui 1991, granița dintre NATO și Uniunea Sovietică încetase să mai fie un punct fierbinte. Drept urmare, NATO a retras aproape toate trupele de pe flancul estic, lăsând doar câteva mii de soldați, în vreme ce teroarea războiului rece părea să fie încredințată pentru totdeauna cărților de istorie și muzeelor. Apoi, în urma invaziei Ucrainei din februarie, NATO s-a grăbit să trimită trupe spre est, mobilizând 40.000 de soldați sub comanda sa directă, și făcând planuri să plaseze 300.000 de soldați în stare de alertă maximă.

La câteva zile după ce Rusia a lansat ofensiva la scară largă în Ucraina, Gorbaciov - care mergea pe 91 de ani și se afla într-o stare precară de sănătate – a transmis o declarație prin intermediul fundației sale în care îndemna la "încetarea rapidă a ostilităților și deschiderea imediată a negocierilor de pace".

„Nu există nimic mai prețios în lume decât viețile umane", se arată în comunicatul său.

Un jurnalist care a păstrat relații apropiate cu Gorbaciov dezvăluia în iulie că fostul lider era „mâhnit” din pricina a ceea ce se petrecea.

Reformele lui Gorbaciov - cele politice, nu cele economice - erau pulverizate. Nimic, zero, cenușă”, a declarat pentru ediția rusă a Forbes jurnalistul Alecsei Venediktov, redactorul postului de radio Eho Moskvi.

Avertismentul lui Gorbaciov

Fostul interpret al lui Gorbaciov, Pavel Palajcenko, de la Centrul Gorbaciov, dezvăluia pentru Fox News cu doar două zile înainte de invazie: "Întotdeauna a avertizat că între Rusia și Ucraina s-ar putea produce ciocniri foarte periculoase, dar întotdeauna a făcut tot posibilul să apropie aceste două națiuni, și să preîntâmpine o evoluție a acestei rupturi pe care o vedem adâncindu-se. Așadar, în ceea ce îl privește, emoțional vorbind, este foarte tragic".

Gorbaciov a fost un campion al controlului armelor și chiar a discutat despre potențiala eliminare a armelor nucleare cu Ronald Reagan la summitul de la Reykjavik din 1986. În prezent, singurul acord ruso-american privind limitarea armelor nucleare care a supraviețuit se corodează din cauza suspendării de către Rusia a inspecțiilor reciproce. Ambele țări își modernizează arsenalele, iar Putin a ținut să amenințe cu utilizarea armelor nucleare. Anul acesta, numărul de focoase nucleare din întreaga lume va crește pentru prima dată de la Războiul Rece încoace.

Rusia lui Putin a inversat deschiderea democratică a lui Gorbaciov

Gorbaciov a sperat să schimbe fundamental mentalitatea unei țări care nu experimentase niciodată democrația, după ce trecuse direct de la Casa imperială Romanov la dictaturile bolșevice. Ultimele zile ale Uniunii Sovietice, sub politica de glasnost (deschidere) a lui Gorbaciov, au fost cu mult mai favorabile libertății de exprimare decât a ajuns vreodată Rusia lui Putin, unde - odată cu războiul (n. red) - orice aluzie critică poate aduce o pedeapsă cu închisoarea.

Oamenii au fost încarcerați doar pentru gestul ironic de a protesta cu o pancartă goală. Postul de radio Eho Moskvi al lui Venediktov a fost închis, iar jurnalistul evreu a găsit la ușa sa un cap de porc și insulte antisemite.

Gorbaciov a închis gulagurile; după ce a supraviețuit otrăvirii, principalul opozant al lui Putin, Alecsei Navalnîi, zace într-o colonie penală, fiind trimis în izolare pentru a treia oară într-o lună.

De-a lungul anilor, Gorbaciov a devenit tot mai precaut în declarațiile publice referitoare la Putin. Aducându-i laude pentru că a consolidat statul rus după perioada de haos a conducerii lui Boris Elțîn, a reevaluat situația țării în 2011, când a simțit nevoia să lanseze un avertisment cu privire la viitor.

"Pesemne că este de înțeles de ce în primă fază a recurs la anumite metode autoritare în conducerea statului, doar că a face din aceste metode o politică pentru viitor este greșit, după părerea mea. Cred este profund greșit", a declarat el în cadrul unui eveniment public din SUA.

"Oriunde în lume ... vezi că în țările unde șefii de stat stau la conducere timp de 20 de ani sau mai mult ... singurul lucru care este important în astfel de situații pentru acei lideri și pentru oamenii din jurul lor este să se mențină la putere. Cred că asta se întâmplă acum în țara noastră", a spus primul și ultimul președinte sovietic.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite