Ucraina acuză Rusia că bombardează orașul în care se află Zaporojie pentru a perturba inspecția AIEA

0
Publicat:

Autoritățile ucrainene au învinuit, miercuri, Rusia că a atacat orașul Enerhodar, în care se află centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, în vreme ce o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică este așteptată să ajungă acolo, relatează AFP, potrivit Agerpres

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie. FOTO Profimedia
Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie. FOTO Profimedia

Armata rusă bombardează Enerhodar”, a scris Ievghen Ievtuşenko, liderul administraţiei din Nikopol pe contul său de Telegram. „Situaţia, cu aceste provocări, este periculoasă", a mai scris Ievtușenko. 

Centrala nucleară Zaporojie se află sub ocupația forțelor ruse din luna martie, la scurt timp după lansarea invaziei. Aceasta a fost atacată de mai multe ori, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc de bombardamente. 

În urmă cu o săptămână, centrala a fost deconectată de la rețeaua de electricitate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru prima oară în istoria sa, după avarierea liniilor electrice. 

Inspectorii AIEA urmează să ajungă la centrală joi

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor ajunge la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, joi dimineața, conform anunțului de miercuri a autorităților instalate de Rusia în regiune, potrivit agenției de presă ruse TASS, preluată de Reuters. 

Potrivit surselor TASS din Enerhodar, orașul în care se află centrala, controlul va dura o zi sau două, apoi AIEA va lăsa la Zaporojie șase specialiști. 

De asemenea, Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei pe lângă organizațiile internaționale de la Viena, a afirmat că Rusia salută ideea potrivit căreia specialiștii AIEA vor rămâne la Zaporojie cu titlu permanent. 

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, și-a expus speranța că AIEA să poată stabili o misiune permanentă la centrala nucleară de la Zaporojie. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri