Ce înseamnă suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale

0
Publicat:

Țările sărace vor trebui să plătească mai mult pentru a importa cereale, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acordul care permitea Ucrainei să le transporte din porturile sale din Marea Neagră în condiții de siguranță, relatează AP News

Navă de cereale.
Prețurile vor crește, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acord. Foto Shutterstock

Ucraina a anunțat, luni, că 12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, în ciuda faptului că au raportat inițial că peste 200 de vase care erau încărcate au rămas blocate după anunțul Rusiei. 

Astfel de exporturi sunt esențiale. Ucraina și Rusia sunt principalii furnizori mondiali de grâu, orz, ulei de floarea soarelui și alte alimente pentru țările din Africa, Orientul Mijlociu și părți ale Asiei, unde mulți se luptă deja cu foametea. 

Nu este clar cine și-ar asuma riscul de a naviga din Ucraina fără protecția Rusiei, după ce Moscova a afirmat că ucrainenii au lansat un atac cu drone asupra flotei din Marea Neagră.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că implementarea acordului cu cereale este „cu greu fezabilă” într-o situație în care „Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța navigației în zonele menționate”. 

Iată ce ar putea însemna hotărârea Rusiei pentru o lume din ce în ce mai îngrijorată de securitatea alimentară și prețurile mari la alimente. 

Realizările acordului 

Inițiativa de export cereale a fost un exemplu rar de cooperare între Ucraina și Rusia de la invazia din luna februarie. Acordul a fost intermediat de Organizația Națiunilor Unite și Turcia și a permis ca peste 9 milioane de tone de cereale din 397 de nave să părăsească în siguranță porturile ucrainene. Convenția pentru cereale a dus la micșorarea prețurilor la alimente la nivel mondial cu aproximativ 15% față de maximul din luna martie, conform ONU. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat Rusiei și Ucrainei să reînnoiască acordul, care expiră pe 19 noiembrie. 

După anunțul Rusiei, prețul grâului a crescut cu mai mult de 5%, luni, la Chicago, în timp ce prețul petrolului a crescut pe piețele asiatice.  

 Prețurile vor crește, iar țările mai sărace vor trebui să plătească mai mult pentru a importa cereale, a afirmat Joseph Glauber, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare din Washington. 

Rusia a fost acuzată că înfometează țările vulnerabile

Înainte ca acordul cu cereale să fie intermediat, SUA și Europa au acuzat Rusia că înfometează țările vulnerabile prin refuzul exporturilor. De la acord, președintele rus Vladimir Putin a susținut că cea mai mare parte a cerealelor exportate se îndreptau spre Europa. 

Cu toate acestea, ONU a publicat în urmă cu o săptămână un raport în care este menționat faptul că grâul este destinat în mare parte țărilor mai sărace, circa 20% din grâul exportat fiind destinat țărilor cel mai puțin dezvoltate. 

Ucraina a anunțat că peste 5 milioane de tone au fost exportate în țările africane și asiatice, iar 190.000 de tone de grâu au fost trimise în țările care primesc ajutor din partea Programului alimentar Mondial al ONU. 

O navă care transporta 30.000 de tone de grâu pentru Etiopia în cadrul acestui program a navigat luni, a anunțat Ucraina. Etiopia, alături de Somalia și Kenya, sunt afectate de cea mai gravă secetă din regiune din ultimele decenii . 

Întrebarea este dacă vasele își asumă riscul de a naviga fără asigurările de siguranță ale Rusiei, a afirmat Glauber, fost economist șef al Departamentului Agriculturii din SUA. 

Bănuiesc că răspunsul este nu”, a declarat el. 

William Osnato, un analist senior la Gro Intelligence, a reiterat acest lucru, afirmând că hărțile de monitorizare a navelor nu arată nicio navă care se îndreaptă spre Odesa. 

Un purtător de cuvânt al Centrului Comun de Coordonare, care supraveghează logistica și inspecția navelor, nu a oferit răspunsuri la întrebările referitoare la vasele care ar putea naviga. 

Fiind întrebat despre intenția Turciei de a continua punerea în aplicare a acordului fără participarea Rusiei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că „contactele continuă cu partea turcă, precum și cu ONU". 

Ce se întâmplă în prezent 

Rusia a solicitat, luni, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta această problema, oferindu-se în același timp să furnizeze gratuit până la 500.000 de tone de cereale „celor mai sărace țări în următoarele patru luni”. 

În timp ce sancțiunile împotriva Rusiei nu îi afectează exporturile de cereale și un acord paralel în timp de război a fost menit să elibereze calea pentru transporturile de alimente și îngrășăminte ale Moscovei, unele companii au fost precaute. 

Ucraina, SUA și aliații săi au învinuit, din nou, Rusia că joacă „jocuri ale foamei”. 

Țările în curs de dezvoltare vor trebui să găsească noi furnizori și să plătească mai mult. Însă, prețurile mai mari înseamnă că producătorii vor planta mai mult, iar cei care nu sunt în mod normal mari exportatori de grâu, precum Brazilia și India, vor exporta mai mult. 

„Lumea are nevoie de recolte cu adevărat mari”, a afirmat Glauber. 

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu şi omologul său turc Hulusi Akar au discutat luni la telefon despre suspendarea de către Moscova a participării sale la acordul ce permite exporturile de cereale ucrainene, Ankara fiind unul dintre garanţii acestui acord, a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.

"Părţile au discutat despre suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordurilor asupra exportului de produse agricole dinspre porturile ucrainene", a anunţat pe Telegram Ministerul Apărării rus, fără a furniza mai multe detalii.Potrivit Reuters, ministrul turc Hulusi Akar i-a spus lui Serghei Şoigu că Moscova ar trebui să revină asupra deciziei sale de a-şi suspenda pe termen nedefinit participarea la acest acord.  

Aprovizionarea cu alimente 

Peter Meyer, șeful departamentului de analiză a cerealelor și semințelor oleaginoase la S&P Global Platts, a afirmat că se îndoiește că hotărârea Rusiei va avea un impact durabil asupra prețurilor. Comercianții de mărfuri au fost sceptici că acordul va dura, a afirmat Meyer, motiv pentru care prețul porumbului a crescut, nu a scăzut, de când acordul a fost încheiat. 

Piețele cerealelor se concentrează pe mai multe probleme, a mai adăugat Meyer, inclusiv nivelul scăzut al fluviului Mississippi, care încetinește exportul de produse agricole din SUA. 

Însă, în unele părți ale continentului african, unde prețurile au rămas mari, îngrijorările sunt în creștere din nou. 

 În țările mai sărace din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, unde pâinea este o parte esențială a dietei oamenilor, s-ar putea să nu existe alternative, precum orezul în Asia, a spus Glauber.  

 „Grâul este acolo, dar va avea un preț ridicat", a declarat el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite