Rusia a examinat dronele folosite în atacul de la Sevastopol şi susţine că au zburat prin coridorul destinat exportului cerealelor

0
Publicat:

Ministerul rus al Apărării a difuzat duminică o declaraţie în care afirmă că a recuperat şi a examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol, susţinând că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea, relatează Reuters şi AFP.

Rusia acuză că dronele au fost coordonate de către specialiști britanici
Rusia acuză că dronele au fost coordonate de către specialiști britanici

Potrivit ministerului rus, examinarea dronelor relevă că acestea erau dotate cu echipamente de navigaţie canadiene. Acesta mai afirmă că atacul a fost executat cu 16 drone şi a fost coordonat de specialişti britanici, acuzaţie negată de Londra.

Conform rezultatelor recuperate din memoria instrumentelor de navigaţie, s-a stabilit că lansarea dronelor a fost efectuată de pe coasta din apropierea oraşului Odesa'', au zburat de-a lungul zonei de securitate destinată „coridorului cerealelor“, înainte de a-şi schimba cursul în direcţia bazei navale a Rusiei din Sevastopol, menţionează Ministerul rus al Apărării în declaraţia difuzată.

Acesta mai susţine că dronele erau echipate cu „module de navigaţie fabricate în Canada“ şi una dintre ele pare să fi fost lansată chiar din interiorul zonei de securitate a coridorului maritim pentru exportul cerealelor, „ceea ce ar indica lansarea acestui dispozitiv de la bordul uneia dintre navele civile folosite de Kiev sau de către patronii săi occidentali pentru exportul produselor agricole din porturile maritime ucrainene“'.

De partea sa, Ucraina susţine că Rusia şi-a înscenat exploziile din portul Sevastopol pentru a avea un pretext de a se retrage din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, retragere între timp anunţată de Moscova.

Potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, ca urmare a retragerii Rusiei din acest acord 176 de nave încărcate cu cereale ucrainene sunt în prezent blocate pe Marea Neagră.

Rusia îşi declarase şi înaintea exploziilor din portul Sevastopol intenţia de a se retrage din acord, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevede înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti - îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Moscova a acuzat de asemenea că doar circa 3% din cerealele ucrainene exportate ajung în ţările cele mai sărace, a căror aprovizionare er

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite