Misterul creșterii importurilor de pompe de sân în Rusia

0
Publicat:

O creștere subită și neașteptată a exporturilor europene de mașini de spălat, frigidere și pompe electrice de sân către statele vecine Rusiei mărește îngrijorările printre oficialii occidentali că explozia de comerț ar putea sprijini mașinăria de război a președintelui rus în Ucraina, relatează Bloomberg.

Frigider.
FOTO Shutterstock

Conform datelor colectate de Bloomberg din baza de date a agenției de statistică a Uniunii Europene – Eurostat, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din UE din luna ianuarie până în august anul acesta decât în ultimii doi ani. Kazahstan a importat frigidere în valoare de 21,4 milioane de dolari în luna august, ceea ce reprezintă de peste trei ori cifra pentru aceeași lună din anul 2021. 

Datele guvernului din Kazahstan indică o creștere a furnizării de frigidere, mașini de spălat și pompe electrice de sân către Rusia. 

Comerțul realizat prin țările eurasiatice către Rusia ar putea fi afaceri oportuniste care compensează lipsurile din importurile provenite din alte părți, sau pentru firme rusești care dezmembrează electrocasnicele și utilizează componentele și semiconductorii din fabricile civile. 

Dar oficialii europeni care cunosc aceste cifre afirmă că sunt îngrijorați că cel puțin o parte dintre bunuri și componentele lor ar putea ajunge să fie utilizate în scopuri militare și monitorizează cu atenție creșterea exporturilor către țările de la periferia Rusiei. 

Oficialii europeni au afirmat public că au văzut componente de la frigidere și mașini de spălat ce apar în echipamentul militar rusesc, precum tancuri, de la debutul invaziei în Ucraina. Persoanele familiarizate cu analizele au declarat că este probabil ca piesele și microcipurile din alte bunuri casnice să fie utilizate în scop militar, chiar dacă într-o mare măsură la echipament de calitate relativ inferioară. 

Cererea pentru pompele de sân a crescut. Natalitatea a scăzut

Datele comerciale indică, spre exemplu, că exporturile de pompe de sân electrice din Uniunea Europeană către Armenia aproape s-au triplat în prima jumătate a anului față de anul 2021, în ciuda scăderii înregistrate de 4,3% a ratei natalității armene. 

Totodată, cererea Kazahstanului pentru pompe de sân din UE a crescut cu 633% în prima jumătate a anului 2022, chiar dacă rata natalității a scăzut cu 8,4% în aceeași perioadă. 

Războiul pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina a dus la sancționarea țării în aproape fiecare sector al economiei, privând țara de importuri, inclusiv cipuri și alte componente pe care s-a bazat pentru echipamentele militare de bază precum radiouri, arme, sisteme de rachete, avioane de luptă și submarine. 

Autoritățile ruse nu au mai publicat datele comerciale după invadarea Ucrainei. Totuși, cererea Rusiei pentru pompe de sân electrice din Kazahstan s-a dublat în timpul primelor opt luni ale anului față de anul 2021, conform datelor guvernului kazah. 

De asemenea, țara a livrat în Rusia mașini de spălat de 7,5 milioane de dolari către Rusia în anul 2022, față de aproape zero în ultimii doi ani. Exporturile de frigidere către Rusia au înregistrat o creștere rapidă de zece ori față de anul precedent. 

Chiar și sistemele rusești de arme sofisticate sunt deseori construite cu componente microelectronice găsite într-o serie de bunuri comerciale”, a declarat James Byrne, director de Open Source Intelligence și Cercetare Analitică la Institutul Royal United Services, un think tank britanic. 

 „Este foarte posibil ca complexul industrial militar al Rusiei să importe bunuri de pe rafturile din comerț pentru a lua componente”, a mai adăugat Byrne. 

Studierea destinației finale și uzul final pentru bunurile casnice este complicată. Armenia, Kazhstan și Rusia sunt toate în Uniunea Economică Eurasiatică, ceea ce înseamnă că nu sunt controale vamale între ele. 

Este posibil ca firmele europene să nu dorească să livreze direct Rusiei, chiar dacă produsele lor nu sunt sancționate. Aceste firme s-ar putea să nu știe faptul că bunurile sunt trimise în Rusia. 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite