Blinken a reamintit Chinei amenințările războiului din Ucraina la adresa lumii

0
Publicat:

Secretarul de stat american Antony Blinken a evocat duminică ameninţarea globală reprezentată de războiul din Ucraina într-o discuţie la telefon cu omologul său chinez Wang Yi, în cursul căreia a reiterat de asemenea necesitatea menţinerii unor linii de comunicare deschise între cele două ţări, relatează EFE.

Antony Blinken / Foto: Arhivă / EPA-EFE
Antony Blinken / Foto: Arhivă / EPA-EFE

Washingtonul a abordat cu ocazia acestei convorbiri telefonice unele probleme care preocupă administraţia americană, se afirmă într-o notă dată publicităţii luni de către Departamentul de Stat al SUA.

„Secretarul de stat (Blinken) a discutat despre necesitatea menţinerii unor linii de comunicare deschise şi gestionarea într-un mod responsabil a relaţiei dintre SUA şi Republica Populară Chineză (RPC)”, arată textul citat.

Blinken a abordat de asemenea cu omologul său chinez „războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi ameninţările la adresa securităţii mondiale şi a stabilităţii economice” generate de acest conflict.

Această discuţie telefonică are loc la câteva zile după încheierea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, la care Xi Jinping a reuşit să preia conducerea formaţiunii cu fidelii săi şi să dea la o parte facţiuni considerate mai reformiste sau mai liberale, asigurându-şi un al treilea mandat fără precedent, notează EFE.

„Repunerea relaţiei sino-americane pe o cale a dezvoltării stabile este nu numai în interesul ambelor părţi, ci şi o aşteptare universală a comunităţii internaţionale”, a indicat la rândul său diplomaţia chineză, citată de AFP.

De pe agenda celor două mari puteri nu lipsesc probleme divergente precum Taiwanul, Marea Chinei, drepturile omului în Xinjiang (nord-vest), rivalitatea tehnologică sau războiul comercial, conform agenţiei franceze de presă.

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a cerut „tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere”.

Ministrul chinez de externe a invitat de asemenea la 'intensificarea eforturilor diplomatice pentru a împiedica agravarea şi mai mult a situaţiei', conform unui rezumat al Beijingului cu privire la convorbirea telefonică dintre Wang Yi şi Antony Blinken, citat de AFP.

China, oficial neutră în conflictul ucrainean, este uneori considerată de Occident prea conciliantă în raport cu Moscova, comentează agenţia franceză de presă.

Această convorbire telefonică survine la câteva zile după o discuţie purtată între Wang Yi şi omologul său rus, Serghei Lavrov.

„China este dispusă să aprofundeze schimburile cu Rusia la toate nivelurile”, l-a asigurat joi Wang pe Lavrov.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite