LIVE TEXT | Război în Ucraina. Autoritățile ruse au desemnat orașul Genichesk drept capitală administrativă a părții ocupate a regiunii Herson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au finalizat retragerea pe malul de est (stânga) al râului Niprului la ora locală 5:00 pe 11 noiembrie.

Avariile produse podului Antonivsky pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)
Avariile produse podului Antonivsky pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)

UPDATE 20.58 Zelenski susţine că forţele ruse au distrus infrastructura critică din Herson înainte de a părăsi oraşul

Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul, relatează Reuters.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.

"Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate", a afirmat Zelenski într-un discurs înregistrat video. Detalii aici...

UPDATE 16.30 Occidentul pe calea unei ''victorii comune'', spune Kievul după recucerirea Herson

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că Occidentul este pe calea unei "victorii comune" asupra Rusiei, salutând totodată ajutorul militar care a făcut posibilă recucerirea Hersonului (sud), relatează AFP.

"Foarte puţină lume credea că Ucraina va supravieţui", a declarat Kuleba în cursul întâlnirii sale cu secretarul de stat american Antony Blinken în marja unui summit al Asiei de Sud-Est în Cambodgia. Detalii aici

UPDATE 16.09 „Creierul lui Putin”, amenințare voalată la adresa liderului de la Kremlin, după pierderea Herson: „Limita a fost atinsă”

Ideologul lui Putin, ultranaționalistul Alexandr Dughin, a publicat pe Telegram un mesaj considerat o amenințare voalată la adresa lui Vladimir Putin, mesaj care a dispărut la scurt timp, scrie LBC.

Supranumit „creierul lui Putin”, filosoful ultranaționalist care și-a pierdut fiica într-un atac cu o mașină-capcană, a publicat un mesaj lung după ce armata rusă a pierdut orașul Herson, în care a dat de înțeles că guvernarea autocrată din Rusia nu și-a făcut treaba și ar trebui trasă la răspundere.

„Autoritățile. Ele sunt responsabile pentru asta. Ce înseamnă autocrația, adică guvernarea noastră? Noi dăm Conducătorului putere absolută astfel încât el să ne salveze pe toți, oameni, cetățeni, stat, într-un moment critic. Dacă el înconjoară de rahat sau scuipă pe justiția socială, este ceva neplăcut, dar cel puțin ne salvează. Ce se întâmplă dacă nu o face? Atunci are soarta regelui ploii (citiți Frazer). Autocrația are și un neajuns. Totalitatea puterii în caz de succes, dar și toată responsabilitatea în caz de eșec”, a scris Dughin. Detalii aici

UPDATE 14.03 Revolta soțiilor rușilor mobilizați, care ar fi fost abandonați pe front: Dacă nu ne ajută, mergem noi în prima linie

Soțiile unor ruși recent mobilizați au mers la o bază militară rusă de lângă granița cu Ucraina cerând ajutor și amenințând că vor merge chiar ele pe front să-și recupereze bărbații, relatează presa rusă.

Un grup de circa 20 de rude ale unor bărbați proaspăt mobilizați, alcătuit în majoritate din femei, a mers săptămâna trecută la o bază militară rusă din orașul Valuiki, situat la circa 50 de kilometri de regiunea Harkov din Ucraina, a relatat portalul rus independent The Insider.

„Trebuie să facă ceva, să ia o decizie în privința lor, să îi scoată de acolo. Cerem să îi retragă de acolo pentru că mulți dintre ei sunt răniți”, le-a spus o femeie oficialilor de la baza militară din provincia Belgorod. Detalii aici

UPDATE 13.50 Un militar rus a fost operat pentru a i se scoate din piept o bombă neexplodată FOTO

Un militar rus a uimit medicii de la el din țară după ce în urma unei radiografii aceștia au văzut că în corpul său se afla o bombă neexplodată. Bărbatul care a luptat pe frontul din Ucraina a fost dus conștient până în sala de operații, conform publicației ruse Moskovski Komsomoleţ.

Sergentul junior Nikolai Pasenko, în vârstă de 41 de ani, din regiunea Celeabinsk, a fost recrutat să lupte în Ucraina ca urmare a experieței sale militare de circa opt ani. Detalii aici 

UPDATE 12.11 Președintele ucrainean, apel pentru a echipa armata ucraineană cu drone maritime: cred că toată lumea întelege la ce ne trebuie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel donatori din toată lumea pentru a putea echipa armata ucraineană cu o flotă de drone maritime necesară pentru a opri agresiunea rusă, relatează Insider. Detalii aici

UPDATE 11.26 Momentul în care forțele ucrainene reușesc două atacuri „bine țintite” asupra blindatelor rusești

Lovitură de grație a Forţele pentru Operaţii Speciale (SSO) ale Armatei Ucrainei care au distru două blindate ale armatei ruse, după „două atacuri bine țintite”, în urma cărora se pare că doar un mebru al echiajului acestora a supravețuit.

Potrivit imaginilor publicate joi de Comandamentul Operațiunilor Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Facebook, operațiunea s-a petrecut în apropierea Hersonului, de unde Moscova a ordonat miercuri retragera trupelor sale.

„În apropiere de Herson, operatorii grupului tactic SSO au distrus complet două BMD-uri rusești cu două focuri bine țintite, împreună cu echipajul din interior”, se arată în postarea publicată de Comandamentul ucrainean. Detalii aici...

UPDATE 11.23 Ministrul ucrainean de externe îndeamnă ASEAN să oprească „jocurile foametei” provocate de Rusia

Ministrul de externe ucrainean a solicitat sâmbătă ţărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să joace "jocurile foametei", referindu-se la acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar putea să expire săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

Acordul care permite exportul de alimente şi îngrăşăminte din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră - mediat de ONU şi Turcia în iulie - ar putea lua sfârşit la 19 noiembrie dacă Rusia sau Ucraina ar avea obiecţii faţă de prelungirea sa.

Vorbind într-o conferinţă de presă în Cambodgia în marja summitului ASEAN, Dmitro Kuleba a declarat că menţinerea Rusiei în acord este insuficientă şi ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că inspectorii săi nu întârzie deliberat transporturile, forţând creşterea preţurilor pe plan mondial. Detalii aici...

UPDATE 10.46 Olaf Scholz promite trimiterea mai multor sisteme de apărare aeriană în Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz a declarat vineri că prioritatea Germaniei în ajutorul pe care îl acordă Ucrainei ar trebui să vizeze sprijinirea apărării de raidurile aeriene ruseşti asupra oraşelor sale şi reconstrucţia infrastructurii, informează Reuters.

Într-un interviu acordat rețelei editoriale RND, cancelarul german a spus că Europa ar trebui să se pregătească să primească mai mulţi refugiaţi din Ucraina.

"Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei. Rusia vrea să se asigure că oamenii din Ucraina nu pot supravieţui frigului iernii"."În acest moment discutăm cu multe companii germane despre ce pot face pentru a contracara această distrugere", a declarat Olaf Scholz. Detalii aici...

UPDATE 10.40 Casa Albă salută o „victorie extraordinară“ a Ucrainei la Herson

Casa Albă a salutat sâmbătă ceea ce pare să fie o "victorie extraordinară" pentru Ucraina după retragerea forţată a armatei ruse şi recucerirea oraşului Herson, în sudul ţării, relatează AFP.

"Se pare că ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinară: singura capitală regională capturată de Rusia în acest război s-a întors acum sub drapel ucrainean, ceea ce este cu totul remarcabil", a declarat presei consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care îl însoţeşte pe preşedintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

Sullivan s-a exprimat după intrarea trupelor ucrainene în oraş, ceea ce reprezintă un nou eşec usturător pentru Moscova, după aproape nouă luni de război în Ucraina. Detalii aici...

UPDATE 09.51 Macron a discutat cu liderii din sudul Europei care susțin negocieri de pace în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a discutat vineri cu lideri ai unor ţări din Sud participanţi la Forumul pentru Pace de la Paris, care au cerut negocieri pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, ale cărui consecinţe afectează întreaga lume, informează AFP.

"Acest război declanşează foametea" în "emisfera sudică" şi, prin urmare,"nu este un război al ţărilor din nord", este de asemenea "un război al ţărilor din sud", a afirmat preşedintele argentinian Alberto Fernandez în timpul unei dezbateri cu şeful statului francez. El a cerut începerea unei "negocieri pentru atingerea păcii", asigurând că şi America Latină "se va aşeza în jurul mesei""Etica ne impune să cerem pacea", a insistat el."Este important să preţuim din nou cuvântul pace chiar şi atunci când cineva poate crede că este o naivitate să ceri pacea" pentru că nu există "nimic mai revoluţionar decât să ceri pacea". Detalii aici...

UPDATE 09.50 Graffiti realizat de Banksy, pe o clădire distrusă de bombe în Ucraina: o gimnastă stând în mâini pe moloz.

Renumitul artist de graffiti Banksy și-a dezvăluit cea mai recentă lucrare pe o clădire devastată de bombardamente în Ucraina, scrie BBC.

Banksy a postat o poză pe Instagram cu opera de artă care înfățițează o gimnastă făcând o ridicare în mâini, în mijlocul unei grămezi de molozul, în Borodyanka.

Picturile murale observate în Kiev și în jurul orașului au dus la speculații că artistul anonim lucrează în țara devastată de război.

Foto Getty Images
Foto Getty Images

O altă pictură murală, care nu este atribuită oficial lui Banksy, înfățișează un bărbat care seamănă cu Vladimir Putin fiind învins la judo de un copil.

Artistul de graffiti a postat trei imagini cu pictura murală a gimnastei din molozul lăsat de bombardamentele rusești, cu o explicație foto care spune doar „Borodyanka, Ucraina”.

Borodyanka a fost unul dintre locurile cel mai greu afectate de bombardamentul Rusiei asupra Ucrainei, imediat după invazia din 24 februarie. Detalii aici...

UPDATE 08.31 Analiză BBC: Putin nu poate scăpa de consecințele retragerii Rusiei, în Ucraina

Cum s-a schimbat mesajul. Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, gazdele emisiunilor TV de aici au prezis cu încredere că în câteva zile trupele ruse vor defila prin Kiev. Asta a fost acum aproape nouă luni.

Săptămâna aceasta, aceiași prezentatori au avut o confruntare sumbră, când au anunțat „decizia dificilă” a armatei de a retrage forțele ruse din Herson - singura capitală regională ucraineană pe care Rusia a reușit să o captureze și să o ocupe de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Cu doar șase săptămâni în urmă, președintele Putin a susținut că a anexat regiunea Herson, împreună cu alte trei teritorii ucrainene, insistând că vor face parte pentru totdeauna din Rusia.

Am vrut ca steagul nostru să arboreze la Kiev în martie”, a spus prezentatorul Vladimir Solovyov telespectatorilor emisiunii sale Evening with Solovyov. „A fost dureros când trupele noastre s-au întors de la Kiev și Cernihiv. Dar acestea sunt legile războiului... ne luptăm cu NATO”. Detalii aici...

UPDATE 06.12.Forțele ucrainene finalizează eliberarea malului de vest (dreapta) al Oblastului Herson după ce rușii s-au retras. Deși contingente de soldați ruși probabil rămân pe malul de vest, ei sunt probabil împrăștiați în întreaga regiune și încearcă să se retragă în timp ce forțele ucrainene împing spre râul Nipru. Unii ar fi rămas în urmă pentru a încerca să desfășoare activități partizane în grupuri mici. Nu este clar câți soldați ruși rămân pe malul de vest în acest moment. Surse ruse au menționat că retragerea a durat trei zile și au susținut că 20.000 de militari ruși și 3.500 de unități de echipament militar s-au deplasat peste râul Nipru.

UPDATE 05.55 Imaginile din satelit coroborează declarațiile făcute atât de surse ucrainene, cât și de cele rusești că trupele ruse au distrus mai multe căi de trecere peste Nipru. Au fost distruse Podul Antonivsky și Podul Feroviar (lângă orașul Herson) și podul barajului Nova Kakhovka (la est de orașul Herson, lângă Nova Kakhovka) peste râul Nipru și podul Darivka ( nord-est de orașul Herson) peste râul Inguleț într-o ultimă încercare de a bloca avansurile ucrainene către regiunea centrală a regiunii Herson. Imaginile din satelit geolocalizate indică, de asemenea, că trupele ruse au pregătit prima și a doua linie de apărare la sud de râul Nipru și probabil că vor continua eforturile de consolidare a pozițiilor pe malul stâng în zilele următoare.

Avariile produse podului feroviar Antonivsky pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)
Avariile produse podului feroviar Antonivsky pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)
Avariile produse podului Darivka pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)
Avariile produse podului Darivka pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)
Vedere asupra secțiunii deteriorate a barajului Nova Kakhovka pe 11 noe. Foto: Maxar Technologies
Vedere asupra secțiunii deteriorate a barajului Nova Kakhovka pe 11 noe. Foto: Maxar Technologies

UPDATE 05.20 Trupele ucrainene au realizat câștiguri teritoriale majore în întreaga regiune Herson pe 11 noiembrie și vor continua să consolideze controlul asupra malului vestic în zilele următoare. Imaginile geolocalizate arată că forțele ucrainene au avansat în orașul Herson, probabil de-a lungul autostrăzii T1501 dinspre vest și M14 din nord și au preluat controlul asupra orașului Herson și a mai multor așezări din jur de-a lungul acestor drumuri. Direcția ucraineană principală de informații (GUR) a confirmat în special că trupele ucrainene au înaintat în orașul Herson, iar imaginile geolocalizate de pe rețelele sociale arată civili salutând trupele ucrainene în centrul orașului Herson. De asemenea, trupele ucrainene au preluat controlul Kyselivka și Chornobaivka, două așezări cheie de-a lungul M14 la nord-vest de orașul Herson.

Imaginile de pe rețelele de socializare geolocalizate arată în plus că trupele ucrainene au avansat spre sud de-a lungul autostrăzii T1505 din pozițiile din Snihurivka (la nord-est de granița Oblastului Herson-Mykolaiv) și au eliberat mai multe așezări de pe această linie, inclusiv Lymanets și Inguleț. Forțele ucrainene au intrat în Beryslav (la 60 km est de orașul Herson), iar filmările de pe rețelele de socializare oferă dovezi ale prezenței trupelor ucrainene în așezări de-a lungul autostrăzii P47 care merge spre vest din zona Beryslav către orașul Herson.

Imaginile postate pe Telegram arată în special trupele ucrainene în Tiahynka, o așezare între orașul Herson și Beryslav, direct pe malul vestic al râului Nipro. Forțele ucrainene vor continua să meargă pe drumurile principale către râul Nipru și să elibereze așezări suplimentare în zilele următoare. Forțele ucrainene vor finaliza rapid eliberarea oricăror zone care nu sunt încă sub controlul lor.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 04.41 Milbloggeri ruși au criticat declarațiile Ministerului de Apărare al Rusiei cu privire la retragerea Rusiei pe malul stâng, dar au luat, în general, o atitudine mai discretă față de câștigurile ucrainene pe 11 noiembrie. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse nu au lăsat în urmă nicio piesă de echipament în timpul perioadei de retragere, afirmații pe care anumiți bloggeri l-au respins direct ca fiind vădit neadevărate. Cu toate acestea, mulți milbloggeri au prezentat o imagine de ansamblu relativ reală a situației din regiunea Herson, au confirmat în mare măsură câștigurile ucrainene și au subliniat că retragerea în sine a fost o alegere solidă și necesară din punct de vedere militar.  După cedarea Hersonului, autoritățile ruse au desemnat orașul Genichesk drept capitală administrativă a părții ocupate a regiunii Herson.  

image

UPDATE 04.10 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcția Kreminna și Svatove pe 11 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene pe o rază de 28 km nord-vest de Svatove, lângă Yahidne, Kyslivka și Volodymyrivka din Oblastul Harkov. Un milblogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fortărețele rusești din Kuzemivka (13 km nord-est de Svatove) și au schimbat personalul pe linia Pishchane-Stelmakhivka. Ministerul Rusiei a mai susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene pe o rază de 17 km nord-vest de Kreminna, lângă Chervonopopivka și Ploshchanka.

Un videoclip postat pe 11 noiembrie arată un militar rus care susține că forțele ucrainene se adună în Chervonopopivka. Un milblogger rus a susținut pe 11 noiembrie că forțele ruse au tras asupra forțelor ucrainene care roteau personal în zona Nevske-Terny, la vest de Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 15 km nord-vest de Svatove, lângă Novoselivske și Miasozharivka, la 22 km nord-vest de Kreminna, lângă Makiivka și la 12 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka. Administrația regiunii Lugansk a raportat că au loc lupte grele în zonele din apropierea Lysychansk.

Forțele ruse au desfășurat contraatacuri în estul regiunii Harkov și vestul regiunii Lugansk, probabil intenționând să restrângă acțiunile forțelor ucrainene în loc să recâștige un teritoriu limitat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești pe o rază de 15 km nord-vest de Svatove, lângă Novoselivske și Miasozharivka, la 22 km nord-vest de Kreminna, lângă Makiivka și la 12 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 03.29 Forțele ucrainene au continuat să țintească logistica rusă în regiunea Lugansk pe 11 noiembrie. Miliția Populară a Republicii Populare Lugansk (LNR) a susținut pe 11 noiembrie că forțele ucrainene au lovit Kadiivka, Artemivsk, Krinichne, Svatove și Lysychansk cu 18 rachete HIMARS. Un reprezentant al BARS-13 (rezerva rusă de luptă) a amplificat o afirmație a unui ofițer al Miliției Populare LNR care afirmă că forțele ucrainene au intensificat bombardarea întreprinderilor industriale din regiunea Lugansk, inclusiv o mină de cărbune din Krinichne, o companie de construcții din Kadiivka și o fabrică de beton în Svatove.

UPDATE 03.07 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul Bakhmut și Avdiivka pe 11 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Soledar, Bakhmut și la sud de Bakhmut, lângă Andriivka. Surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol la nord-est de Bakhmut, lângă Bakhmutske și Yakolivka și la sud de Bakhmut, lângă Kurdiumivka. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au respins un contraatac ucrainean la sud de Bakhmut către Zaitseve și Odradivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la nord de Avdiivka lângă Krasnohorivka, la vest de Avdiivka lângă Pervomaiske, la sud de Avdiivka lângă Opytne și Marinka și la sud-vest de Avdiivka lângă Nevelske. O sursă rusă a susținut că forțele Republicii Populare Donețk (DNR) au capturat Opytne. O sursă rusă a postat imagini cu forțele DNR atacând pozițiile defensive ucrainene în apropiere de Avdiivka.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat Pavlivka în vestul Oblastului Donețk pe 11 noiembrie, pe fondul unor rapoarte de lupte continue. Imaginile geolocalizate arată forțele ruse ridicând un steag în colțul de sud-est al satului. Cu toate acestea, condițiile meteorologice nefavorabile și pierderile grele probabil au continuat și vor continua să împiedice progresele teritoriale rusești în apropiere de Vuhledar, așa cum a evaluat anterior ISW. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Pavlivka și au continuat bombardamentele de rutină în zona înconjurătoare. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene la nord-est de Vuhledar, lângă Novomykhailivka.

UPDATE 02.40 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat la vest de Hulyaipole și au continuat focul de artilerie de rutină de-a lungul liniei frontului și în regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 11 noiembrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașele Zaporijia și Mykolaiv cu rachete S-300. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse au continuat tragerile de artilerie de rutină împotriva Nikopolului și Marhanets pe malul de nord al râului Nipru. Surse ruse și-au exprimat îngrijorarea continuă cu privire la o contraofensivă ucraineană de-a lungul liniei frontului din regiunea Zaporijia în săptămânile următoare. Forțele ucrainene au continuat să vizeze concentrările de forțe rusești în zonele din spate. Statul Major ucrainean a raportat pe 11 noiembrie că forțele ucrainene au lovit un post de control rus în zona Enerhodar, ucigând peste 50 de persoane și rănind peste 40 de militari ruși. Statul Major a mai raportat că forțele ucrainene au distrus un elicopter rusesc Ka-52 în zonă.

UPDATE 01.38 Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a continuat să formeze structuri militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk, chiar dacă nu există nicio amenințare cu o invazie terestră ucraineană în teritoriul rus. Postul rusesc RIAFAN afiliat  lui Prigojin a publicat un videoclip pe 11 noiembrie în care instructorii afiliați lui Wagner îi instruiesc pe rezidenții din regiunea Belgorod cum să folosească armele și proviziile de medicină tactică. Surse ruse au susținut că instructorii afiliați lui Wagner țin, de asemenea, cursuri similare în regiunea Kursk.

Prigojin a confirmat pe 6 noiembrie că Grupul Wagner plănuia să deschidă centre pentru milițiile populare în regiunile Kursk și Belgorod, care vor funcționa în afara Forțelor Armate Ruse. Prigojin a răspuns la afirmațiile conform cărora este prea devreme pentru a construi fortificații la graniță și a înființa miliții populare pe 11 noiembrie, afirmând că Rusia „trebuie să fie pe deplin pregătită să-și protejeze pământul”. Prigojin a mai afirmat că „nimeni nu are dreptul să decidă cine își poate apăra patria,” o probabilă mustrare la adresa autorităților regionale din regiunile Kursk și Belgorod care s-au opus activităților lui Prigojin.

ISW a evaluat anterior că urmărirea de către Prigojin a structurilor militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk face parte dintr-un efort de a ridica statura și puterea lui Prigojin și nu o parte a campaniei ruse generale din Ucraina. Prigojin va continua probabil să susțină în mod absurd că eforturile de a stabili structuri militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk sunt necesare pentru a proteja teritoriul rus împotriva amenințării inexistente a unei invazii ucrainene.

 De asemenea, Prigojin va continua probabil să urmărească formarea unor structuri militare paralele mai mari pentru a-și extinde propria influență și poziție în cercurile politice rusești și pentru a-și dezvolta propria armată privată. ISW a evaluat anterior că urmărirea edificării de către Prigojin a structurilor militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk face parte dintr-un efort de a mări puterea lui Prigojin și nu este o parte a campaniei ruse generale în Ucraina. Prigojin va continua probabil să susțină în mod absurd că eforturile de a stabili structuri militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk sunt necesare pentru a proteja împotriva amenințării inexistente a unei invazii ucrainene a teritoriului rus. 

UPDATE 01.05 Oficialii politici ruși vor servi probabil în formațiunile ruse din Ucraina pentru autopromovare. Un milblogger rus a susținut pe 11 noiembrie că secretarul Rusiei Unite, Andrey Turchak, s-a întâlnit cu deputații Dumei de Stat care luptă în prezent în noua divizie BARS (rezerva rusă de luptă) „Kaskad” din estul Ucrainei. Milbloggerul a susținut că deputații Dumei de Stat s-au oferit voluntari pentru a servi în divizie în timpul mobilizării parțiale. Un alt milblogger rus a susținut că fostul șef Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că a creat un grup de inspecție militară care va oferi sprijin militar tehnic unităților din Donețk și Republica Populară Lugansk (DNR, LNR).

UPDATE 00.41 Oficialii ruși au continuat să urmărească formarea batalioanelor de voluntari începând cu 11 noiembrie. Șeful Republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov, a susținut pe 11 noiembrie că un alt grup de forțe cecene Akhmat Spetsnaz a fost dislocat în estul Ucrainei. Milbloggerul ultranaționalist Igor Girkin a amplificat un apel pentru voluntari pentru detașamentul său de voluntari care servește în Ucraina pe 11 noiembrie. Girkin a declarat că voluntarii vor avea contracte pe șase luni cu Ministerul rus al Apărării, dar apoi s-a contrazis și a declarat că serviciul va dura până la sfârșitul războiului din Ucraina. Oficialii ruși vor continua să urmărească o abordare extrem de ad-hoc în ceea ce privește formarea batalioanelor de voluntari, una care ar putea devia resursele de la ciclul de recrutare de toamnă al Ministerului Rusiei și alte eforturi de criptomobilizare în curs.

UPDATE 00.32 Oficialii ruși au continuat să recunoască pe 11 noiembrie că armata rusă se confruntă cu probleme semnificative de aprovizionare. Guvernatorul regiunii Amur, Vasily Orlov, a recunoscut că unităților forțelor armate ruse le-au lipsit echipamentele necesare încă de la începutul războiului din Ucraina, dar că autoritățile regionale au ascuns problemele pentru ca „dușmanii” să nu folosească respectivele informații pentru a prezenta armata rusă ca fiind într-o „mare tragedie”. Oficialii ruși vor continua probabil să recunoască public problemele substanțiale de aprovizionare cu care se confruntă armata rusă, pe măsură ce armata rusă întâmpină mai multe eșecuri în Ucraina.

UPDATE 00.13 Partizanii ucraineni au continuat să țintească autoritățile ruse de ocupație pe 11 noiembrie. Autoritățile ruse și ucrainene au declarat că actori nespecificați, probabil referindu-se la partizani ucraineni, au încercat să-l asasineze pe ministrul adjunct al culturii, sportului și turismului din regiunea Zaporijia, Andriy Boyk, cu un dispozitiv exploziv îmbunătățit la Reședința lui Boyk în Melitopol, regiunea Zaporijia. Boyk a suferit doar răni minore. Șeful ucrainean al regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că partizanii ucraineni au incendiat un cartier general de ocupație din Artyema, Luhansk Oblast.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia și Ucraina au efectuat un alt schimb de prizonieri de război unu-la-unu (POW) pe 11 noiembrie. Ministerul ucrainean pentru reintegrare a raportat că 45 de prizonieri de război ucraineni s-au întors în Ucraina după ce au schimbat 45 de prizonieri ruși pe 11 noiembrie. Surse ruse au criticat Ministerul rus al Apărării (MOD) pentru că nu a anunțat schimbul de prizonieri și a permis rușilor să afle despre schimb de la oficialii ucraineni. Ministerul Rusiei are un model stabilit de a minimiza sau de a nu anunța schimburile de prizonieri care ar putea enerva spațiile de informații naționaliste și milblogger ruse, așa cum a raportat anterior ISW.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite