Lituania închide două puncte de trecere a frontierei ca răspuns la prezența Wagner în Belarus

0
Publicat:

Lituania va închide vineri două din cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus ca răspuns la prezenţa mercenarilor grupului Wagner pe teritoriul ţării vecine.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Executivul lituanian a aprobat propunerea Ministerului Transporturilor de a închide două puncte, Sumskas şi Tverecius, pentru a centraliza majoritatea activităţilor şi controalelor la Medininkai, cel mai mare punct de trecere a frontierei, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Această decizie este o măsură preventivă menită să controleze ameninţările la adresa securităţii naţionale şi posibilele provocări la frontieră”, a declarat ministrul lituanian de Interne Agne Bilotaite.

Închiderea punctelor de frontieră este un răspuns la transferul de mercenari ai grupului rus Wagner pe teritoriul belarus, notează EFE.

Punctul de trecere Medininkai este considerat cel mai bine echipat tehnic, inclusiv cu sisteme de control care nu sunt disponibile la Sumskas şi Tverecius.

Presa lituaniană consideră că decizia privind aceste două puncte de trecere a frontierei ar putea fi primul pas spre închiderea completă a graniţei cu Belarus.

Agne Bilotaite a recunoscut că discută cu Polonia și celelalte două state baltice - Estonia și Letonia- asupra posibilităţi închiderii complete a frontierelor cu Belarus. Detaliile finale vor fi coordonate în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Varşovia pe 28 august.

Informaţiile privind prezenţa şi activităţile Wagner în Belarus sunt contradictorii, însă Garda de Frontieră a Lituaniei estimează că numărul membrilor grupării ar putea fi de aproximativ 4.500.

Anunţul privind închiderea a două puncte de trecere a frontierei lituaniene a venit în contextul în care Letonia a anulat concediile pentru poliţiştii săi de frontieră şi şi-a consolidat graniţa cu Belarus după ce a fost detectată o creştere a trecerilor neregulamentare, precizează EFE.

Concentrarea migranţilor din Orientul Mijlociu şi din alte părţi, încurajată de Belarus la graniţele cu Lituania, Letonia şi Polonia, este considerată un „război hibrid” care vizează supraîncărcarea gărzilor de frontieră şi a serviciilor sociale din ţările care găzduiesc disidenţi belaruşi şi care sprijină Ucraina în războiul său cu Rusia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite