Liderul conservator Alberto Nunez Feijoo eşuează în prima încercare de a deveni prim-ministrul Spaniei

0
Publicat:

Liderul conservator spaniol Alberto Nunez Feijoo nu a reuşit miercuri să obţină suficiente voturi în camera inferioară a parlamentului pentru a deveni prim-ministru, informează AFP, citată de Agerpres.

Alberto Nunez Feijoo. FOTO EPA EFE
Alberto Nunez Feijoo. FOTO EPA EFE

Deși Partidul Popular pe care-l reprezintă a câştigat cele mai multe locuri la alegerile neconcludente din iulie, Feijoo nu a reuşit să convingă suficienţi parlamentari din alte partide să-l susţină pentru a construi o majoritate absolută.

Liderul conservator spaniol a primit 172 de voturi pentru, 178 împotrivă şi nicio abţinere. Legea spaniolă îi permite lui Feijoo o a doua încercare vineri, când o majoritate simplă ar fi suficientă pentru ca el să fie ales prim-ministru.

Sanchez are o şansă mai realistă 

În timp ce Alberto Nunez Feijoo a primit prima şansă de a forma un guvern, prim-ministrul interimar Pedro Sanchez are o şansă mai realistă - deşi dificilă - de a-i convinge pe parlamentari să-l susţină pentru un nou mandat.

Dacă Feijoo va eşua vineri, Sanchez va trebui să negocieze cu partidele catalane pro-independenţă, care cer o amnistie controversată şi nepopulară pentru liderii şi activiştii implicaţi în încercarea din 2017 de a separa regiunea de Spania ca o condiţie pentru sprijinul lor.

Pedro Sanchez ar avea la dispoziţie două luni pentru a negocia un acord înainte de organizarea de noi alegeri, dacă şi el eşuează.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite