Spania: Posibilă repetare a alegerilor generale după terminarea numărătorii voturilor cetățenilor aflați peste hotare

0
Publicat:

Șansa deja redusă a premierului Pedro Sánchez, lider al partidului socialist (PSOE) și al doilea la numărul de voturi, devine tot mai dificilă.

Alegeri Spania FOTO: Shutterstock
Alegeri Spania FOTO: Shutterstock

Una din regulile care de funcționare ale democrației spaniole este aceea că partidul care câștigă alegerile generale, partidul cu cele mai multe voturi, are dreptul de a forma noul guvern, dar este de necesară și majoritatea parlamentară.

Pedro Sánchez încearcă să ajungă premier folosind acest artificiu al majorității parlamentare prin așa-numită „listă Frankenstein” formată din partidul său, suveraniștii catalani și basic, pro- ETARRAs, Partidul Naționalist Basc (PNV) și alte formațiuni minore, scrie Politico.eu.

Peisajul electoral deja complicat al Spaniei a devenit mult mai complex după număratoarea voturilor diasporei.

Numărătoarea celor 233.688 de buletine de vot depuse de spaniolii care lociuesc peste hotare – care sunt numărate la cinci zile după votul fizic  - a dus la o redistribuire a locurilor în parlament. Ca urmare, Partidul Socialist al premierului Pedro Sánchez a pierdut în loc, care va reveni acum Partidului Popular de centru-dreapta.    

Partidul Popular urmează să aibă după redistribuire 137 de parlamentari în următoarea legislatură; împreună cu cei 33 de parlamentari ai partidului de extremă-dreapta Vox și singurul deputat aparținând Uniunii Populare Navarese (UPN) afiliată, blocul de dreapta va controla cel puțin 171 de locuri — același număr ca și Sánchez și partenerii săi preferați. Majoritatea depinde de Coaliția Canare, în cazul în care îți revizuiește poziția declarată, care împotriva sprijinirii oricărui guvern care include Vox, blocul conservator ar putea câștiga un loc la bilanțul său, adaugă Politico.eu.

Situația votului nu îmbunătățește șansele liderului conservator Alberto Núñez Feijóo de a deveni premier. Chiar și cu un loc suplimentar pentru blocul controlat de Partidul Popular, el încă nu are suficient sprijin pentru a depăși votul crucial al majorității simple pe care un candidat trebuie să îl câștige în parlament pentru a forma un guvern.

Situația creată de realocarea locurilor după numărătoare face victoria premierului Sánchez să devină mult mai precară, iar șansele unei formule de guvernare stabile în Spania tot mai improbabilă.

Înaninte de pierderea locului de la Madrid, Sánchez avea încă șanse să rămână șef al guvernului dacă reușea să convingă naționaliștii și separatiștii. Actualul climat face foarte probabil un nou set de alegeri.

Organizarea de noi alegeri naționale prezintă multe dileme și riscuri pentru mai multe formațiuni politice, cel afectate ar fi partidele separatiste. Partidele minorităților au pierdut locuri la votul de duminică trecută și probabil că vor pierde și mai mult sprijin dacă îi forțează pe alegători să se întoarcă la urne în decembrie sau ianuarie.

Dacă nu se ajunge la o majoritate după primul vot de învestitură, va începe numărătoarea inversă, la sfârșitul căruia constituția spaniolă dictează că regele trebuie să dizolve parlamentul și să organizeze noi alegeri.

Acel nou vot trebuie să aibă loc la 54 de zile după încheierea legislaturii, așa că, dacă nu se ajunge la un acord în următoarele luni, spaniolii ar merge din nou la vot la sfârșitul acestui an sau, mai probabil, la începutul lui 2024.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite