Liderul Belarusului afirmă că transporturile de arme nucleare rusești s-au încheiat, stârnind îngrijorare în regiune

0
Publicat:

Președintele Belarusului a declarat luni, 25 decembrie, că Rusia a finalizat transporturile sale de arme nucleare tactice către țara sa, o inițiativă care a stârnit îngrijorări serioase în Polonia, vecina sa, și în alte părți ale regiunii, transmite AP, conform news.yahoo.com

Alexander Lukașenko, discurs cu mâna ridicată
Alexander Lukașenko. Foto: AFP Foto: AFP

Președintele Alexander Lukașenko a afirmat, la o întâlnire a unui bloc economic condus de Moscova la Sankt Petersburg, că transporturile au fost finalizate în luna octombrie, dar nu a oferit detalii cu privire la câte arme au fost trimise sau unde au fost amplasate.

Armele nucleare tactice, destinate utilizării pe câmpul de luptă, au o rază scurtă de acțiune și o putere distructivă redusă în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă.

Rusia a declarat că va menține controlul asupra celor pe care le trimite în Belarus

Lukașenko a afirmat că găzduirea armelor nucleare rusești în țara sa are rolul de a descuraja agresiunea din partea Poloniei, membru al NATO. Polonia oferă Ucrainei sprijin militar, umanitar și politic în lupta împotriva invaziei ruse și participă la sancțiunile internaționale împotriva Rusiei și Belarusului.

Trupele rusești staționate în Belarus au invadat Ucraina dinspre nord în primele zile ale războiului, dar forțele belaruse nu sunt cunoscute că au participat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite