INFOGRAFIE Regina Olandei predă ştafeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Willeam Alexander va fi încoronat rege în locul mamei sale, regina Beatrix care va abdica, la 30 aprilie
Prinţul Willeam Alexander va fi încoronat rege în locul mamei sale, regina Beatrix care va abdica, la 30 aprilie

Mâine va avea loc ceremonia de abdicare a Reginei Beatrix şi, apoi, cea de încoronare a noului rege, prinţul Willem Alexander. La Amsterdam, autorităţile au sporit măsurile de securitate pentru acest eveniment istoric la care se aşteaptă să participe în jur de un milion de persoane.

Ceremoniile ce se vor derula la Palatul Regal şi la Biserica Nouă vor fi transmise în direct de televiziunea de stat. „Ne vom lua rămas bun de la Regina noastră şi vom ura bun venit noului Rege. Este o zi importantă şi o vom sărbători cu multe petreceri“ , a declarat primarul oraşului Amsterdam, Eberhard Van Der Laan.

La festivităţi sunt aşteptaţi reprezentanţi ai familiilor regale din toată lumea, printre care Prinţul Charles al Marii Britanii şi Prinţul Felipe al Spaniei.

La 30 aprilie, regina Beatrix va semna actul de abdicare, iar primul său născut, Willem Alexander, care la 27 aprilie a împlinit 46 de ani,  devine automat rege. Willem Alexander va depune jurământul la biserica Nieuwe Kerk, din Amsterdam.

Prima lui fiică, Amalia Catharina, va deveni automat succesoare la tron. Toate acestea se întâmplă după ce, la sfârşitul lunii ianuarie,  regina Beatrix a Olandei a anunţat că abdică de la tron, în favoarea fiului său cel mai mare, prinţul Willem Alexander. Astfel, prinţul Willem Alexander va deveni primul suveran de sex masculin al ţării din ultimii 120 de ani.

REPUBLICANII VOR SĂ STRICE PETRECEREA

Willem-Alexander şi-a asumat în ultimii ani un rol internaţional, fiind preşedinte al comitetului consultativ al secretarului general ONU pe probleme de apă şi igienă. Anul trecut, s-a remarcat la un campionat de aruncare a toaletelor. Analiştii olandezi spun că este pregătit să fie un monarh încăpăţânat, la fel ca mama sa şi „a fost bine pregătit pentru acest rol“, cu toate că nu şi-l dorea în tinereţe, după cum  declara.

El a dat asigurări că va fi un monarh modern şi cu picioarele pe pământ. „Oamenii mi se pot adresa oricum consideră ei potrivit”, a susţinut Willem.  Soţia sa Maxima, fiica  unui fost membru al juntei militare din Argentina, va primi titlul de regină. Chiar dacă mariajul lor a provocat  controverse, Maxima a reuşit să câştige inima olandezilor destul de rapid. Cei doi au împreună trei copii, Catharina-Amalia, Alexia şi Ariane.

Republicanii care ar dori abolită monarhia în Olanda au cerut suporterilor lor să se îmbrace în alb pentru a se distinge de monarhişti şi pentru a  perturba festivităţile de încoronare a noului rege.  

Sărbătoare şi în Bucureşti

Evenimentul nu va trece neobservat nici în România. Camera de Comerţ Româno-Olandeză, împreună cu Asociaţia Olandeză Netherland.ro, vor celebra, mâine, Ziua Reginei (sărbătoarea naţională a Olandei), iar festivităţile din acest an vor coincide cu abdicarea reginei Beatrix şi încoronarea noului rege Willem-Alexander.

În mod tradiţional, olandezii sărbătoresc această zi prin purtarea hainelor de culoare portocalie, culoarea casei regale olandeze.  Anul acesta, această ocazie specială va fi marcată printr-o mare petrecere care va avea loc în Club Biavati, din Bucureşti,  precedată de o cină rafinată semnată de bucătarul olandez Paul Oppenkamp. faimos pentru aplicarea principiilor „gastronomiei moleculare”.

image
EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite