Începe procesul atentatelor de la Bruxelles, cel mai mare din istoria Belgiei. Cât va dura și cât ar putea costa

0
0

Cel mai mare proces din Belgia începe luni, la sediul NATO, unde zece bărbați sunt judecați pentru rolul în atentatele sinucigașe islamiste din anul 2016. Atentatele au făcut 32 de morți și peste 300 de răniți.

Nouă bărbaţi sunt acuzaţi de omor şi tentativă de omor în context terorist FOTO Profimedia
Nouă bărbaţi sunt acuzaţi de omor şi tentativă de omor în context terorist FOTO Profimedia

La peste şase ani de la atacuri, judecătoarea Laurence Massart urmează să confirme luni identitatea tuturor părţilor, inclusiv a acuzaţilor şi a avocaţilor acuzării, care reprezintă circa 1000 de persoane afectate de atentatele revendicate de gruparea Stat Islamic, transmite Agerpres.

Juriul care urmează să dea verdictul în acest proces a fost selectat săptămâna trecută.

Procesul atentatelor de la Bruxelles are legături clare cu cel din Franţa privind atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, şase dintre acuzaţii de la Bruxelles fiind deja condamnaţi în iunie în Franţa la pedepse cu închisoarea între zece ani şi pe viaţă.

Un dublu atentat la aeroportul din Bruxelles şi o a treia explozie în metroul din oraş, pe 22 martie 2016, au ucis 15 bărbaţi şi 17 femei, cetăţeni din Belgia, SUA, Olanda, Suedia, Marea Britanie, China, Franţa, Germania, India, Peru şi Polonia, din care mare parte lucrau în capitala belgiană, unde îşi au sediul instituţiile Uniunii Europene şi Alianţa nord-atlantică.

Nouă bărbaţi sunt acuzaţi de omor şi tentativă de omor în context terorist, pentru care ar putea fi condamnaţi pe viaţă, şi toţi zece sunt acuzaţi de participare la activităţile unei grupări teroriste.

Între aceştia se numără Mohamed Abrini, despre care procurorii spun că a mers la aeroport împreună cu doi dintre kamikaze, dar a plecat ulterior fără să-şi detoneze valiza cu explozibil, şi Osama Krayem, suedez, acuzat că intenţiona să transporte şi detoneze o a doua bombă la metrou.

Şi principalul suspect din procesul de la Paris, Salah Abdeslam, se află între acuzaţi. Un altul din cei zece se crede că a fost ucis în Siria şi va fi judecat în lipsă.

În conformitate cu procedurile justiţiei belgiene, acuzaţii nu au declarat dacă se consideră vinovaţi sau nu.

Actul de acuzare, pe care procurorii urmează să-l prezinte începând de marţi, are 486 de pagini. În jur de 370 de experţi şi martori vor fi audiaţi pe parcursul procesului, care este de aşteptat să dureze şapte luni şi să coste cel puţin 35 de milioane de euro.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri