Bruxelles: Gara Centrală a fost evacuată. Forţele de securitate au neutralizat o persoană care purta o vestă explozivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bruxelles

O persoană a fost împuşcată de către forţele de securitate la Gara Centrală din Bruxelles în ceea ce pare a fi o tentativă de atac cu bombă. Gara şi Grand Place din Bruxelles au fost evacuate.

Update II: Teroristul care a vrut să comită atacul sinucigaş de marţi, din Gara Centrală de la Bruxelles, a fost ucis de soldaţi belgieni, au anunţat autorităţile citate de BBC News.

Militarii au deschis focul după suspectul a provocat o mica explozie, în care nu se crede că ar fi fost rănit cineva.

Surse din Parchetul însărcinat cu ancheta au declarat pentru La Libre Belgique că bărbatul ucis avea asupra sa un rucsac şi o centură cu explozibili. El a detonat dispozitivul când a atras atenţia soldaţilor desfăşuraţi în gară.

Declaraţii ale martorilor

Nicolas Van Herrewegen, un agent feroviar, a povestit că a mers la mezaninul gării atunci când a auzit pe cineva ţipând. „Apoi a striga ’Allahu Akbar’ şi a aruncat în aer o valiză cu roţi”, a povestit el pentru AFP.

„Eu eram în spatele uni zid când a explodat. Am coborât şi mi-am alertat colegii să evacueze pe toată lumea (...). Nu a fost chiar o explozie mare, dar impactul a fost destul de mare”, a adăugat el.

Van Herrewegen l-a descris pe suspect drept bine-clădit, bronzat, cu părul scurt, îmbrăcat într-o cămaşă alba şi blugi.

„Am văzut că avea ceva la el, pentru că am văzut fire ieşind, deci este posibil să fi fost o vestă sinucigaşă”, potrivit martorului.

Lawyer Remy Bonnaffe, în vârstă de 23 de ani, aştepta trenul când a avut loc explozia. Potrivit lui, oamenii din apropiere de deflagraţie nu au părut să fie răniţi şi nu a văzut avarii la pereţi. „Sunt fericit că nimeni nu a fost rănit şi că aceasta a fost, practic, o tentativăă eşuată”, a subliniat el.

Update: Explozia de marţi seara, pe un culoar al gării Bruxelles Central este ”considerată un atac terorist”, a anunţat Parchetul federal belgian, relatează AFP şi The Associated Press.

”Nu putem să confirmăm dacă autorul este mort sau în viaţă”, a precizat purtătorul de cuvânt al parchetului Eric Van Der Sypt, precizând că acesta a fost ”neutralizat” de militari, potrivit AFP.

Potrivit AP, autorităţile belgiene au anunţat că au dejucat un ”atac terorist” după ce au împuşcat suspectul în gară.

Procurorul federal Eric Van der Sypt a precizat că militari au ”neutralizat” un suspect, în urma unei ”mici” explozii, marţi seara.

Van der Sypt a adăugat că ”incidentul este considerat un atac terorist”.

Centrul belgian de criză, care monitorizează ameninţările la adresa securităţii în ţară, a anunţat că potrivit primelor informaţii nu consideră necesar să ridice la cel mai înalt nivelul ameninţării în ţară.

Ştirea iniţială: Soldaţii care păzeau gara au neutralizat o persoană care se afla în interiorul gării. Potrivit Reuters, nu există nicio victimă.

Conform mai multor surse de informaţii, persoana neutralizată purta o vestă cu explozibil.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei belgiene a declarat că „ A avut loc un incident la Gara Centrală. A fost o explozie în jurul unei persoane. Acea persoană a fost neutralizată de către forţele de securitate prezente”.

„În acest moment, forţele de poliţie sunt prezente la faţa locului şi totul este sub control”, a mai afirmat acesta.

În prezent, forţele de ordine au izolat zona, iar la faţa locului a venit o echipă de genişti.

Martorii declară ca au auzit o explozie urmată de mai multe focuri de armă.

Potrivit cotidianului belgian La Libre, care citează procurori, bărbatul care a fost împuşcat purta un rucsac şi o centură explozivă.

Bărbatul a detonat dispozitivul exploziv după ce a atras atenţia militarilor din gară, scrie ziarul.

Presa belgiană citează martori potrivit cărora bărbatul a strigat ”Allah Akbar” (Allah e mare, în arabă) după care a declanşat explozia.

”Oamenii fugeau în toate direcţiile”, a declarat un martor pentru postul de radio RTL.

La evacuarea gării şi pieţei, magazinelor şi restaurantelor din zonă li s-a ordonat să închisă şi să tragă obloanele, potrivit RTL.

Circulaţia metrourilor care traversează gara au fost, de asemenea, suspendată temporar de către poliţie, potrivit postului de radio.

În martie 2016, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui atac la aeroportul din Bruxelles. 

Specialiştii în terorism consideră capitala Belgiei punctul zero al reţelei ISIS din Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite