Imaginile distrugerii, văzute din satelit. Cum arată măcelul de la Vuhledar, după atacurile rusești FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia continuă să se confrunte cu eșecuri și pierderi în regiunea Donețk, situată lângă orașul Vuhledar. Imaginile distrugerii, după trei luni de lupte, înfățișează haos și măcel, cu toate că oficialii ruși contină să susțină că totul decurge conform planului.

Cratere, produse în urma bombardamentelor, la sud-vest de Pavlivka FOTO Maxar Technologies
Cratere, produse în urma bombardamentelor, la sud-vest de Pavlivka FOTO Maxar Technologies

Videoclipurile și fotografiile, surprinse în zonă, în ultimele săptămâni, ilustrează haos și măcel în apropierea orașului minier Vuhledar. La începutul acestei luni, Ministerul Apărării al Ucrainei părea să troleze forțele ruse din Donețk, distribuind, pe Twitter, un videoclip cu explozii ce aveau drept ținte tancurile rusești.

Atacurile din Donețk, au atras critici și revolte

Creșterea erorilor tactice și un număr tot mai mare de victime i-au determinat chiar și bloggerii militari ruși să critice public efortul de război din Donețk, o mișcare rară pentru o țară care a interzis comentariile negative despre conflict.

Vuhledar și satele din jur au fost, pentru câteva luni de zile, un loc de lupte concentrate. În luna noiembrie a anului trecut, trupele rusești au suferit mari pierderi, fapt care aproape a iscat o revoltă în rândul bărbaților din Brigada 155 Marină, staționați în regiune.

În schimb, oficialii de la Kremlin au minimizat rapoartele privind numărul de victimele, după un atac eșuat.

Experții și comentatorii militari sunt de părere că actualele probleme ale Rusiei sunt generate de o combinație între o conducere slabă a generalilor de vârf și pregătirea insuficientă a noilor recruți, a raportat CNN.

Ministerul rus al Apărării susține însă că atacul asupra orașului Vuhledar se desfășoară conform planului. Însuși președintele Vladimir Putin a declarat, duminică, că Brigada155 de Marină „luptă eroic”.

Declarația lui Putin le contrazice pe cele ale lui Denis Pushilin, liderul autodeclaratei Republici Populare Donețk, care a spus, vineri, că forțele ucrainene au încetinit semnificativ capacitatea Rusiei de a cuceri mult teritoriu în regiune, potrivit CNN.

Forțele ucrainene continuă să respingă atacurile frontale ale Rusiei de lângă Vuhledar, însă terenurile agricole și câmpurile de la sud de Vuhledar au suferit intense bombardamente. Acest lucru se poate vedea cât se poate de clar și în imaginile surprinse de Maxar Satellite Imagery, înainte și după distrugerile din satul Petrivka.

Înainte:

Petrivka, în vara anului 2022 FOTO Maxar Technologies
Petrivka, în vara anului 2022 FOTO Maxar Technologies

După:

Petrivka, 10 februarie 2023 FOTO Maxar Technologies
Petrivka, 10 februarie 2023 FOTO Maxar Technologies

Imaginile din satelit au surprins, de asemenea, ceea ce se crede a fi unități militare rusești, inclusiv tancuri și vehicule blindate de personal, desfășurate de-a lungul liniilor de copaci în zone rezidențiale ale regiunii, uneori, ascunse în spatele caselor și clădirilor.

Vehicule blindate, pe linia copacilor din Vuhledar FOTO Maxar Technologies
Vehicule blindate, pe linia copacilor din Vuhledar FOTO Maxar Technologies
Vehicule blindate, în spatele clădirilor rezidențiale din Krîlivka FOTO Maxar Technologies
Vehicule blindate, în spatele clădirilor rezidențiale din Krîlivka FOTO Maxar Technologies

Chiar dacă Ucraina menține un front puternic, CNN a raportat săptămâna aceasta, că unele unități se confruntă cu o lipsă de muniție, în timp ce Rusia își intensifică atacurile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite