Rușii au pierdut o brigadă de elită în asaltul asupra orașului Vuhledar: „Mergeți și săpați un cimitir!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia ar fi pierdut brigada de infanterie navală 155 în cursul asaltului forțelor ruse asupra orașului Vuhledar (Donețk), după ce aceasta, o unitate de elită, a fost nimicită cu tot cu comandanți, relatează Politico.

Luptele pentru orașul Vuhledar continuă FOTO PROFIMEDIA
Luptele pentru orașul Vuhledar continuă FOTO PROFIMEDIA

„Un număr mare de forțe inamice, inclusiv personalul de comandă, au fost distruse în apropiere de Vuhledar și Mariinka în regiunea Donețk”, a declarat pentru Politico Oleksi Dmitrațkivski, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din regiunea Tavria.

Potrivit estimărilor sale, brigada număra circa 5.000 de membri, iar aceasta ar fi fost practic decimată, soldații fiind fie uciși, fie răniți sau luați prizonieri.

Forțele ruse ce încercau să străpungă pozițiile defensive ucrainene în apropiere de Vuhledar pierdeau zilnic între 150 și 300 de infanteriști marini.

„În plus, în ultima săptămână, inamicul a pierdut aproximativ 130 de unități de echipament, inclusiv 36 de unități de tancuri”, a afirmat Dmitrațkivski.

Infanteriștii marini ucraineni au publicat o înregistrare video cu efectivele rusești care intră în panică și se îngrămădesc pe un câmp de luptă în apropiere de Vuhledar. „Mergeți și săpați un cimitir! Sfinte, prima coloană a mers acolo și a sărit în aer, iar apoi a doua a mers exact pe același traseu", pot fi auziți artileriștii ucraineni comentând în timp ce îi urmăresc pe ruși apropiindu-se de Vuhledar.

Brigada 155 a trebuit deja completată de trei ori. Prima dată – după Irpin și Bucea, a doua oară – după înfrângerea de lângă Donețk, și-au revenit din nou. Dar acum aproape întreaga brigadă a fost distrusă lângă Vuhledar,” a spus Oleksi Dmitrașkivski, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din regiunea Tavria .

Critici din partea bloggerilor militari

Eșecurile tactice rusești din jurul Vuhledar au slăbit probabil și mai mult convingerea comunității ultranaționaliste rusești că forțele Moscovei sunt capabile să lanseze o operațiune ofensivă decisivă, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa actualizare. Bloggerii militari pro-Kremlin au deplâns pierderile uriașe și au criticat comandamentul rus pentru trimiterea trupelor de elită în atacuri frontale.

Comunitatea militară și naționalistă rusă a fost foarte afectată de înfrângerea de lângă Vuhledar. Analiștii de la ISW au relatat că imaginile recente cu asalturile rusești de lângă Vuhledar i-au împins pe unii bloggeri militari ruși să ceară procese publice împotriva ofițerilor de rang înalt, deoarece aceștia continuă să facă aceleași greșeli.

Înfrângerea a avut loc la doar câteva zile după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a relatat despre o "ofensivă de succes lângă Vuhledar". Ministerul ucrainean al Apărării i-a trollat pe ruși prin postarea unui videoclip cu o coloană militară rusă distrusă în zonă.

Fostul comandant paramilitar rus Igor Ghirkin i-a catalogat pe generalii ruși drept „niște imbecili absoluți, care nu învață din propriile greșeli".

Pe blogul său de pe Telegram, Ghirkin, care folosește pseudonimul Igor Strelkov, s-a făcut ecoul nemulțumirilor constante ale comunității militare rusești față de comandanți, scrie Politico. El a confirmat că forțele rusești de lângă Vuhledar au fost nevoite să avanseze în coloane motorizate și de tancuri pe drumuri înguste și au sfârșit prin a se îngrămădi.

Greșeli tactice repetate

Artileria ucraineană trage cu o precizie excepțională. S-au pierdut peste 30 de unități de vehicule blindate. Zeci de tanchiști au fost uciși. Un număr și mai mare de infanteriști navali au murit, membri ai forțelor speciale și infanteriști motorizați”, a comentat Girkin. „Toate aceste pierderi s-au dovedit a fi «unilaterale» - ucrainenii i-au împușcat pe atacatori ca într-un pavilion de tir”.

Girkin a caracterizat în mod pesimist înfrângerea de lângă Vuhledar ca fiind sfârșitul ofensivei armatei ruse pe întregul front din Donețk.

Totuși, ucrainenii nu se grăbesc să sărbătorească victoria, deoarece forțele rusești continuă să ia cu asalt pozițiile ucrainene din apropierea orașelor Vuhledar, Avdiivka și Bahmut, unde ucrainenii se pregătesc pentru lupte de stradă.

Mi-aș dori ca armele de la partenerii noștri să vină mai repede, deoarece asta ne-ar da posibilitatea nu numai să ne apărăm și să ținem piept atacurilor, ci și să îi împingem în cele din urmă de pe teritoriul nostru", a subliniat Dmitrașkivski.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite